Διαπλοκή και Διαφθορά

Παρασκευή, 17 Απρίλιος 2015 22:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Δ ι α π λ ο κ ή: Πλέγμα συμφερόντων ή στενή αλληλεξάρτηση ή αλληλοσύνδεση συμφερόντων, με σκοπό το παράνομο όφελος και την εξυπηρέτηση όσων συμμετέχουν.
Δ ι α φ θ ο ρ ά: Η χρήση της δημόσιας εξουσίας για ιδιωτικό όφελος, με τρόπο που παραβιάζει τους νόμους ή τους κανόνες της ηθικής συμπεριφοράς. Συντελείται με εκβιασμό, δωροδοκία, κατάχρηση κλπ.

Φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στο δημόσιο βίο έχουν αναφερθεί και καταγγελθεί πολλές φορές. Επικεντρώνονται κυρίως στις σχέσεις, στις οποίες εμπλέκονται επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί. Διαρκούν αρκετά χρόνια αποφέροντας μεγάλα κέρδη στην οικονομική ολιγαρχία.

Τα ΜΜΕ έχουν σκοπό την ενημέρωση, τη μόρφωση, την ψυχαγωγία. Υπάρχουν σε κάθε χώρο είναι πολύ κοντά στον πολίτη κάθε στιγμή. Με την ισχυρή επικοινωνιακή δύναμη που διαθέτουν, η επίδραση και η επιρροή τους στη διαμόρφωση των ιδεών είναι αναμφισβήτητα καθοριστική, καταλυτική. Κατά συνέπεια ο έλεγχός τους παρέχει τεράστια εξουσία στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι μπορούν να τα χρησιμοποιούν κατά βούληση.


Σύντομη αναδρομή.
Τον Οκτώβρη του 1989 ψηφίστηκε ο νόμος για την ιδιωτική τηλεόραση. Σύντομα δόθηκαν προσωρινές άδειες ( Mega, Ant1, Skai που αργότερα μετονομάστηκε σε Alpha, Star, New, Alter κλπ ) σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες κυρίως μεγαλοεκδότες. Το 1990 όταν ο Π. Παυλόπουλος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα) παρέδωσε το υπουργείο Τύπου στο διάδοχό του Β. Πολύδωρα του είπε ότι σε 6 μήνες πρέπει να δώσει οριστικές άδειες και εκείνος του απάντησε ότι θα τελειώσει σε 2 μήνες. Από τότε έχουν περάσει 25 χρόνια με προσωρινές άδειες στους ίδιους επιχειρηματίες.

Η γιγάντωση της διαπλοκής και της διαφθοράς των ιδιοκτητών των ΜΜΕ με έργα και προμήθειες του Δημοσίου μετά το 1990 έφερε αναπόφευκτα τη θέσπιση του άρθρου 14 παρ. 9 στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001. Στο άρθρο ορίζεται η ασυμβίβαστη ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή βασικού μετόχου μέσων ενημέρωσης με εργολαβίες ή προμήθειες στο Δημόσιο κλπ.

Το 2004 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε γεύμα στο εστιατόριο του Μπαϊρακτάρη στο Μοναστηράκι αναφέρθηκε σε πέντε νταβατζήδες, που λυμαίνονται το Δημόσιο πλούτο, χωρίς να πει ονόματα. Η Κυβέρνηση για την εφαρμογή του παραπάνω άρθρου του Συντάγματος ψηφίζει στη Βουλή το νόμο 3310/2005 για την πάταξη της διαπλοκής με εισηγητή τον Π. Παυλόπουλο. Ο νόμος ορίζει ότι: Τα ηλεκτρονικά μέσα είναι δημόσια υπηρεσία, η οποία παραχωρείται, ύστερα από διαγωνισμό, με σύμβαση σε ιδιώτες. Οι δε συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο παραχωρείται έναντι τιμήματος που οι ιδιώτες πληρώνουν για τη χρησιμοποίησή τους. Αποκλείονται από την παραχώρηση ηλεκτρονικών ΜΜΕ οι ιδιώτες που είναι εργολάβοι ή προμηθευτές του Δημοσίου, καθώς και οι στενοί συγγενείς τους. Ακόμη περιορίζει από το 5% στο 1% το όριο της βασικής μετοχής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.

Η αντίδραση των νταβατζήδων της διαπλοκής και της διαφθοράς με τα παπαγαλάκια τους και με τις βαθιές τους ρίζες στο πολιτικό σύστημα - ελέγχοντας και τα μέσα ενημέρωσης - υπήρξε πρωτοφανής και λυσσαλέα. Με όλους τους τρόπους και με αιχμή του δόρατος την τότε αξιωματική αντιπολίτευση πολέμησαν την Κυβέρνηση και προσπάθησαν να καταργήσουν το νόμο στην πράξη.

Μετά την ψήφιση του νόμου ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. απεφάνθη ότι ο νόμος δεν είναι συμβατός με την πολιτική μας περί ανταγωνισμού. Η ντόπια και η ευρωπαϊκή διαπλοκή είχαν θριαμβεύσει.

Όμως το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μετά από προσφυγή της Κυβέρνησης δικαίωσε, αρκετά αργότερα, το Δεκέμβρη του 2008 σχεδόν στο σύνολό του το νόμο για το βασικό μέτοχο.

Η νέα Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα δοθούν οριστικές άδειες για τα ΜΜΕ μετά από διαγωνισμό και αξιολόγηση. Θα ακολουθήσει την επιταγή του Συντάγματος ή θα συντηρεί και έμμεσα θα στηρίζει τους καναλάρχες, οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν; Θα κόψει τις διασυνδέσεις των ΜΜΕ με τους εργολάβους και τους προμηθευτές του Δημοσίου; Θα αναδείξει πώς εξυπηρετούνται τα τεράστια ποσά των δανείων που κατά καιρούς έχουν δοθεί στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών; Θα συγκρουστεί με τα ντόπια και όχι μόνο κατεστημένα συμφέροντα; Θα επιβάλλει και θα παγιώσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος; Και άλλοι επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ηλεκτρονικά μέσα. Θα τους επιτρέψει να φέρουν νέες ιδέες, αλλαγές στις νοοτροπίες αλλά και στα πρόσωπα, τα οποία μονοπωλούν πολλά χρόνια τη φιγούρα αλλά και την ουσία της ενημέρωσης;

Ήδη τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν επιδοθεί σε αμφισβήτηση της πραγματικότητας και της αλήθειας και πριονίζουν καθημερινά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ελληνικός λαός για να σταθεί στα πόδια του και να ξεπεράσει την κρίση. Επιμένουν σε αδιάφορα, ευτελή, επιφανειακά και εικονικά, τα οποία αποπροσανατολίζουν την ουσία και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης. Αναμεταδίδουν επιλεκτικά τα αρνητικά σχόλια μερίδας του ξένου τύπου που καταφέρονται ενάντια στη χώρα και στο λαό της. Καλλιεργούν κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας μεταξύ των πολιτών και διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αδύναμο και απαισιόδοξο. Όχι μόνο δε στέκονται αρωγοί στον αγώνα για τη σωτηρία της χώρας, αλλά μεγεθύνουν και διογκώνουν τα προβλήματα ενώ παραβλέπουν ή και αποσιωπούν πολλά θετικά και ελπιδοφόρα μηνύματα.

Είναι ανάγκη να σπάσουν τα στεγανά στα ΜΜΕ. Να προωθηθούν νέες αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, ώστε να αναδειχθούν νέοι τρόποι προσέγγισης και επικοινωνίας. Να παγιωθεί σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση, χωρίς παρεμβάσεις, αμφισβητήσεις και υπονοούμενα. Να γίνεται καλοπροαίρετη και αμερόληπτη κριτική με στόχο τη βελτίωση και τη διαφάνεια, αλλά και να καυτηριάζονται φαινόμενα παρανομίας, ιδιοτέλειας και εκμετάλλευσης στο δημόσιο βίο. Χρειάζεται βαθιά κάθαρση και αποκατάσταση του κύρους της Δημοκρατίας και των θεσμών.

Αν δε ληφθούν δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα και μάλιστα σύντομα το σαράκι της διαπλοκής και της διαφθοράς θα κατατρώει ολοένα και βαθύτερα τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Ίσως αργότερα το κλίμα να είναι μη αναστρέψιμο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti