Βαριάντες

Τρίτη, 21 Ιούλιος 2015 20:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Στα γνωστά προβλήματα του Σκακιού υπάρχει η ορολογία «βαριάντες».
Οι «Βαριάντες» είναι μια μελετημένη διαδοχική σειρά συγκεκριμένου αριθμού κινήσεων με τις οποίες προσπαθείς να φτάσεις στον στόχο που δεν είναι άλλος από το ματ.
Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του με την εκλογική τους νίκη βρέθηκαν μπροστά σε ένα προωθημένο πρόβλημα. Από την εξέλιξη (υπογραφή εξοντωτικής συμφωνίας) φαίνεται πως ΟΧΙ μόνο δεν μπορούσαν να δουν τη βαριάντα, αλλά δεν ήξεραν ΟΥΤΕ πως κινούνται τα κομμάτια στην σκακιέρα!!!
Επί 6 μήνες υποτίθεται ότι αγωνίζονταν για μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία», η οποία όμως δεν φαινόταν πουθενά! Συνεχείς υπαναχωρήσεις, συνεχείς αλλαγές στρατηγικών, αυτοσχεδιασμοί, μπλόφες, «τζούφιοι» παλικαρισμοί, έλλειψη στόχου, έλλειψη χρονοδιαγράμματος, παντελής απουσία εναλλακτικών σχεδιασμών κι επιλογών, παλαιοκομματικού τύπου συνθηματολογίες κι εμμονές, ιδεοληψίες, αλλαγή υπουργού οικονομικών κατ΄ απαίτησιν των αφεντικών, ρηχό στελεχικό δυναμικό, κλπ... έφτασαν την παρτίδα στις παραμονές της λήξης χωρίς να έχουν καν «μυριστεί» τη λύση του προβλήματος.
Και τότε ο πρωθυπουργός προκήρυξε δημοψήφισμα, για να απαντήσει – δήθεν - ο λαός σε μια πρόταση των αφεντικών, η οποία ήδη είχε υπερκεραστεί από τις εξελίξεις.
Την ημέρα που έληγε το πρόγραμμα και ήταν γνωστό πως θα ξεμέναμε από χρηματοδότηση (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) ο Γιούνγκερ μας έκανε μια πρόταση βελτιωμένη σε σχέση με κάθε προηγούμενη, όπως ομολόγησε ο ΙΔΙΟΣ ο κ. Τσίπρας. Ακόμα κι εκείνη τη στιγμή ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αρπάξει την «ευκαιρία», να αποφύγει το κλείσιμο των Τραπεζών, την επιβολή ορίου αναλήψεων και την κατάρρευση, να υπογράψει (αφού δεν είχε άλλη επιλογή) μια συμφωνία που θα ήταν κατά πολύ καλύτερη από αυτήν που αναγκάστηκε τελικά να υπογράψει και για την οποία πρόταση θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει πως ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος!
Δεν το έκανε κι αυτό πρέπει να εξηγηθεί και να διερευνηθεί δημοσίως αλλά και αρμοδίως:
-Έλλειψη ικανότητας εκτίμησης της κατάστασης και των δυσάρεστων εξελίξεων;
-Παράδοση άνευ όρων στις διαθέσεις του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ;
-Ιδεοληψία για τη μεγάλη στιγμή της αποθέωσης;
-Φρούδα ελπίδα ότι θα υπέκυπταν τα αφεντικά σε ένα ΟΧΙ του λαού;
-Προσχώρηση στο βιβλικό «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλλων»;
Κανείς δεν ξέρει, κι ο κ. Τσίπρας ΔΕΝ θέλει να το φωτίσει εκτός κι αν αναγκασθεί!
Επέμεινε στο δημοψήφισμα, δίχασε βαθιά το λαό, οι Τράπεζες έκλεισαν, η οικονομία (ό,τι τουλάχιστον είχε απομείνει απ' αυτήν) κατρακύλησε και ο λαός και η χώρα μπήκαν σε ένα μαρτύριο πολύ χειρότερο από κάθε προηγούμενο με δυσάρεστες εξελίξεις που θα κρατήσουν ποιος ξέρει πόσο ακόμα!
Πήρε ο κ. Τσίπρας το «θριαμβευτικό» ΟΧΙ, χόρεψαν οι «νικητές» και ξεθύμαναν, ξεφώνισε ο κ. Τσίπρας από το μπαλκόνι τις αγωνιστικές- θριαμβικές κορώνες του, τον αποθέωσαν τα πλήθη και από την άλλη μέρα άρχισε η πορεία προς τον Γολγοθά, η οποία κορυφώθηκε με τη σταύρωση της χώρας και του λαού και με άνοιγμα πολιτικών εξελίξεων που ίσως οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτική αστάθεια με απρόβλεπτες εξελίξεις.
Επειδή λογικά ΔΕΝ μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς μια τέτοια αλλοπρόσαλλη και αποτυχημένη διαχείριση ενός τέτοιου μεγέθους προβλήματος, το κεφάλαιο «ΤΙ και ΓΙΑΤΙ» παραμένει ανοιχτό!
Αυτοί που φόρτωσαν το Λαό με έναν ακόμα βαρύ σταυρό μαρτυρίου ενώ έταξαν ΕΛΠΙΔΑ θα πρέπει να λογοδοτήσουν μαζί με τους προκατόχους τους, κι ΟΧΙ μόνο στην Ιστορία!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti