Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν

Τρίτη, 17 Μάιος 2016 20:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τα τελευταία χρόνια, μετά από μια μακρά περίοδο εύκολου πλουτισμού, σπατάλης και υπερβολής, ήρθε η εποχή που ζούμε την περίοδο των… περικοπών. Όλη μας την ύπαρξη πλέον την επιβουλεύεται ένας… κόφτης. Ένας κόφτης που τις τελευταίες μέρες μάλιστα πήρε προαγωγή και έγινε «αυτόματος κόφτης». 

Είδαμε με τα μάτια μας (και συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε δυστυχώς να βλέπουμε) μισθούς και συντάξεις να πετσοκόβονται, θέσεις εργασίας να… περικόπτονται, φάρμακα να αφανίζονται, Νοσοκομεία να υπολειτουργούν και οι γιατροί να λιγοστεύουν (αν και έχουμε σπουδάσει υπεράριθμους και ικανότατους), να κόβονται οι αγορές των απαραίτητων για την επιβίωση (με αποτέλεσμα να αυγατίζουν τα συσσίτια). Είδαμε, είδαμε, είδαμε και τελειωμό δεν έχουν.
Ένα μονάχα δε είδαμε να περικόπτεται γιατί, κατά που φαίνεται, είναι αξίωμα της νοοτροπίας μας και ως αξίωμα, δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν περικόπτεται, δεν απλοποιείται, δεν γίνεται νοικοκυρεμένος ο τρόπος που λειτουργεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι ΔΕΚΟ. Και είναι φορές που είναι προκλητικός αυτός ο τρόπος. Και για του λόγου το αληθές θα σας διηγηθώ ένα περιστατικό που συνέβη μόλις χθες στην πόλη μας και βγάλτε μονάχοι τα συμπεράσματα σας. Κόσμια παρακαλώ και χωρίς ύβρεις!
Σε μια συνοικία της Σπάρτης, πάνω στο πεζοδρόμιο υπάρχει μια ελιά. Με τα χρόνια το ιερό δέντρο μεγάλωσε και θέριεψε, κανένας δεν στάθηκε να το φροντίσει και έφτασε να κλίσει τον τόπο και να είναι αδύνατη η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Ενοχλούσε δε αφάνταστα τους γείτονες. Όταν η κατάσταση έφτασε στο… αμήν (για να μην σχολιάσω πως θα μπορούσε να το κλαδεύει κάποιος… γείτονας και να μην υπάρχει θέμα), αποφάσισαν να καλέσουν τον… Δήμο για να το… φροντίσει. Οι υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίθηκαν αμέσως, προς τιμήν τους. Έδωσαν την εντολή στους αρμόδιους να κλαδέψουν το περί ού ο λόγος δέντρο.
Πρώτος λοιπόν έφτασε επί τόπου ένας γεωπόνος με τον βοηθό(!) του. Το είδαν το δέντρο, έκοψαν βόλτες γύρω του, το επεξεργάστηκαν και… έφυγαν. Μερικές ώρες αργότερα έφτασε επί τόπου, ένα συνεργείο «τριών ατόμων» (μάλιστα, τριών ατόμων) που επιδόθηκαν ομαδικά στο κλάδεμα του δέντρου, πιθανόν ακολουθώντας τις οδηγίες των… ειδικών που το είχαν επισκεφθεί πρωτυτερα (επιστημονικό το κλάδεμα, όχι παίζουμε). Γέμισαν τον τόπο κομμένα κλαδιά, δεν τα μάζεψαν όμως και όταν τέλειωσαν το έργο τους αποχώρησαν. Λίγη ώρα αργότερα, εμφανίστηκε ένα φορτηγό του Δήμου με τον οδηγό του και δυο συνοδούς που φόρτωσαν τα κλαδιά στην καρότσα και αποχώρησαν αφήνοντας τον τόπο γεμάτο σκουπίδια. Η γειτόνισσα αυτόπτης μάρτυς του περιστατικού, περίμενε πως θα υπάρχει και συνέχεια. Πως θα έρθει δηλαδή το επόμενο συνεργείο για να σκουπίσει το πεζοδρόμιο. Μάταια περίμενε όμως. Στο τέλος είδε και απόειδε, πήρε τη σκούπα της και ολοκλήρωσε το έργο που άφησαν ημιτελές ένα τσούρμο… αρμόδιοι.
Όταν μου διηγήθηκαν την ιστορία που όσο και αν φαίνεται παράξενη και παράλογη είναι πέρα για πέρα αληθινή, θυμήθηκα εκείνο το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε παλιά… ευρέως.
-Πόσες ξανθές χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;
-Πέντε. Η μία κρατάει τη λάμπα και οι άλλες τέσσερεις γυρίζουν το τραπέζι.
Εδώ βέβαια η ερώτηση είναι η ίδια, η απάντηση είναι ενας αριθμός μονάχα και τον λόγο που χρειάζονται τόσοι τον κρατάμε μυστικό και στην διακριτική ευχέρεια του καθενός.
-Πόσοι Δημοτικοί Υπάλληλοι χρειάζονται για να κλαδέψουν ένα δέντρο σε ένα πεζοδρόμιο της πόλης;
-Χρειάζονται 8 (οκτώ).
Και η απορία του μέσου ανθρώπου έρχεται και ζητάει απάντηση. Γιατί χρειάζονται 8 άνθρωποι να κλαδέψουν ένα δέντρο, μια ελιά στη συγκεκριμένη ιστορία, τη στιγμή που ένας κλαδούχος μονάχος του με τα εργαλεία του, κλαδεύει ολόκληρο χωράφι; Εδώ σας θέλω.
Τελικά ο Μανώλης ο Ρασούλης είχε μεγάλο και… διαχρονικό δίκιο όταν έγραφε πως… ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ

Σημ. Αξίωμα στα Μαθηματικά είναι πρόταση η οποία δεν αποδεικνύεται αλλά τη δεχόμαστε σαν αληθινή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti