Λουλούδια

Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2016 20:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ήθελα να γράψω κάτι για τα λουλούδια, αυτά τα μοναδικά στολίδια της γης, αλλά τι να γράψω; Πως ομορφαίνουν τη ζωή; Πως εμπνέουν ποιητές, ζωγράφους, συγγραφείς κι άλλους καλλιτέχνες; Πως έχουν γλώσσα και μας μιλάνε; Πως χωρίς αυτά ο κόσμος θα ήταν αφιλόξενος; Πως είναι ικανά να μας εμπνεύσουν συναισθήματα αγάπης, έρωτα, φιλίας, να στηρίξουν την υπομονή και να ζωντανέψουν τις ελπίδες μας; Πως αυτά φωτίζουν τις μέρες μας; Πως μας προσφέρουν το μέλι, το πιο γλυκό πράγμα του κόσμου; Πως δίνουν ζωή στις μέλισσες, κι αυτές συνεχίζουν τη ζωή, μεταφέροντας τη γύρη από άνθος σε άνθος; Πως δεν ζητάνε τίποτα, κι όμως προσφέρουν τόσα πολλά;
Ότι ήθελα να γράψω, έχει γραφτεί από άλλους, τόσα χρόνια τώρα. Όμως, θα προσθέσω κάτι, που ίσως και να μην έχει γραφτεί ακόμα, πως η ζωή δημιουργήθηκε γι’ αυτά. Αυτά, για μένα, αποτελούν εικόνα και ομοίωση του δημιουργού, κι αυτά αξίζει να αυξηθούν, να πληθύνουν και να κατακυριεύσουν τη γη. Αυτά θα παραμείνουν στους αιώνας των αιώνων, ακόμα και μετά την εξαφάνιση του ανθρώπου, (από πυρηνική καταστροφή, κάτι που δε είναι απλά πιθανό, αλλά φαντάζει ολωσδιόλου σίγουρο), του πιο βάρβαρου κι αιμοσταγούς είδους, που έχει περάσει από το σύμπαν.
Αυτού που έχει λογική, αλλά δεν είναι ικανός να τη χρησιμοποιήσει, που δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του, και νομίζει πως θα είναι αθάνατος, τρομάρα του! Που έχει φαρμακώσει τη ζωή, στο βωμό της ανάπτυξης και της δήθεν καλοπέρασής του. Που έχει ξεχάσει τι θα πει μέτρο, όσο κι αν οι αρχαίοι σοφοί το έχουν τονίσει. Που νομίζει πως η γη φτιάχτηκε στα μέτρα του, μόνο γι’ αυτόν, για να την κάνει ότι θέλει, λες κι είναι χτήμα του. Ξεχνά πως είναι κομμάτι της γης, και πως πρώτιστο καθήκον του είναι να την προστατέψει, πως είναι το σπίτι του, και πως άλλα τέτοια σπίτια στο σύμπαν δεν υπάρχουν γι’ αυτόν, κι ας μην ψάχνει για μετοικεσία, αλλά για αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στη μάννα γη.
Αν δεν σεβαστεί τα λουλούδια - ζωή, αν δεν διδαχτεί από αυτά τίποτα, γρήγορα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης, και δεν θα υπάρχει κανένας ν’ αποθέσει ένα λουλούδι στην ταφόπλακα της ανθρωπότητας.
Η γη θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς τους ανθρώπους, γεμάτη ζωή και λουλούδια, που θα την ομορφαίνουν. Οι άνθρωποι απλά θ’ αποτελούν μια κακή ανάμνηση στην αέναη πορεία της στο χωροχρόνο.

(Οι φωτογραφίες των λουλουδιών είναι τραβηγμένες από τον γράφοντα)

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος