Περί εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους

Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2016 19:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πριν λίγα χρόνια, στον ευλογημένο αυτό τόπο, ζούσε η τελευταία Ελληνίδα θεά, η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Έχει αφήσει τεράστιο έργο σαν καλλιτέχνιδα, αλλά και σαν υπουργός, που την κατατάσσει στη χορεία των μεγάλων. Εκείνο που θα θυμάμαι πιο πολύ όμως, είναι η απόφασή της σαν υπουργός πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Έλληνες μπορούσαν να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας δωρεάν.
Μια γενναία απόφαση, που μόνο ένας γενναίος άνθρωπος θα μπορούσε να την πάρει. Η Μελίνα είχε διακηρύξει πως περιουσία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Θεωρούσε αδιανόητο να πληρώνουν οι Έλληνες, για να γνωρίσουν τα αριστουργήματα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τη στιγμή που είναι δικά μας, περιουσία μας.
Και φτάσαμε στο σωτήριον έτος 2016, όπου σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου πολιτισμού, το εισιτήριο για να επισκεφτείς την Ακρόπολη της Αθήνας, από δώδεκα Ευρώ έγινε είκοσι. Ελπίζω αυτό το ανοσιούργημα να μην το έχει υπογράψει η κ. Ασπασία Λούβη, διορισμένη πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,(ΤΑΠ), από τον υφυπουργό κ. Ξυδάκη, συμπατριώτισσά μας, διακεκριμένη αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, απόγονος ηρώων και πολιτικών. Την παρακαλώ πολύ να με διαψεύσει, και θα της ζητήσω συγγνώμη δημόσια.
Ας μην πει όμως πως αυτή είναι η πολιτική του υπουργείου, ή ίδια φέρεται να έχει χαρακτηρίσει το ΤΑΠ ως χρυσή όρνιθα, πως με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε πιο πολλά χρήματα, (για τους δανειστές μας άραγε;), γιατί όταν υπογράφεις κάτι, αναλαμβάνεις και την ευθύνη για την πράξη σου αυτή, μ’ άλλα λόγια θα μπορούσε να διαχωρίσει τη θέση της, και να μη δεχτεί αυτή την παράλογη αύξηση, που απομακρύνει οποιονδήποτε γηγενή αποφασίσει να ανηφορίσει κατά Ακρόπολη μεριά.
Είναι τρομερό να διαθέσει κανείς ένα μεροκάματο, γιατί τόσο το έχει κατεβάσει ο Κατρούγκαλος, υπακούοντας στις υποδείξεις της Ντέλιας, για να δει την Ακρόπολη. Φανταστείτε μια οικογένεια με δυο παιδιά, ν’ αποφασίσει να διαπράξει αυτό τον άθλο. Χρειάζεται ογδόντα Ευρώ. Πώς λοιπόν ο πατέρας θα δείξει στα παιδιά του τα έργα των προγόνων μας; Φυσικά τα είκοσι Ευρώ δεν είναι μεροκάματο για τον κ. Ξυδάκη ή για την κ. Λούβη. Τα δικά τους μεροκάματα είναι αστρονομικά, σε σύγκριση με εκείνα του απλού κοσμάκη.
«Η Ακρόπολη», θα μας πουν, «συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες, που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου, και για πολλούς από αυτούς αποτελεί όνειρο ζωής η επίσκεψη αυτών των αριστουργημάτων. Γιατί λοιπόν να μην πληρώσουν κάτι παραπάνω, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το όνειρό τους;»
Αυτό αντιβαίνει στο πνεύμα της φιλοξενίας, του Ξενίου Διός, κάτι που χαρακτηρίζει τους αληθινούς Έλληνες πάππου προς πάππου. Είναι σαν να τους λέμε, «Έλα να δεις τον τόπο μου, αλλά σκάστα χοντρά, αλλιώς κάτσε στη χώρα σου!». Δεν υποστήριξα πως πρέπει να τα δουν δωρεάν, αλίμονο, αλλά όχι τόσο ακριβά.
Πείτε με ρομαντικό, λαϊκιστή, αφελή, ή ακόμα και χειρότερα, αλλά θεωρώ πρώτιστο καθήκον κάθε γονιού και δασκάλου, να μαθαίνει στα παιδιά την ιστορία του τόπου μας. Μέρος της μάθησης αυτής και μάλιστα σημαντικό, είναι και η επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων, και ιδιαίτερα της Ακρόπολης της Αθήνας. Ο κάθε γονιός πρέπει να πάρει από το χέρι τα παιδιά του, και να τα πάει οπωσδήποτε να δουν το πνευματικό Έβερεστ της ανθρωπότητας, όπως είπε κι ο Λιαντίνης, τον Παρθενώνα. Όταν φτάσει στην είσοδο και του ζητήσουν είκοσι Ευρώ για τον καθένα, ας αναλογιστεί το χρέος του κι ας τα δώσει. Κανένας όμως δεν θα τον εμποδίσει να εκφραστεί κατάλληλα γι’ αυτός που από τα υψηλά τους γραφεία αποφάσισαν τέτοια τιμή εισόδου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος