Ομπάμα: Η παγκοσμιοποίηση με ξεπερνά από τη στιγμή που όλοι έχουν ένα κινητό στα χέρι

Πέμπτη, 17 Νοέμβριος 2016 20:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί πια να περιοριστεί. Από την στιγμή που ακόμα και ένα παιδί με ένα κινητό στο χέρι μπορεί να μαθαίνει σε πραγματικό χρόνο τι γίνεται και στο πιο μικρό χωριό της Αφρικής, η παγκοσμιοποίηση είναι πια παντού. Κάθε νέος άνθρωπος μπορεί να δει πως ζουν οι άλλοι μακριά του και να διεκδικεί και για τον εαυτόν του τα αντίστοιχα.
Αυτό ήταν κατά τη γνώμη μου το ισχυρότερο σημείο της ομιλίας Ομπάμα στην Αθήνα.
Η σαφής και ξεκάθαρη θέση Ομπάμα υπέρ της παγκοσμιοποίησης (που σημειωτέον ξεκίνησε από τις ΗΠΑ), γίνεται την ώρα που οι ανά τον κόσμο λαϊκιστές δήθεν την πολεμούν και εκλέγουν τους διάφορους Τραμπ. Όμως όπως εξήγησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ματαιοπονούν γιατί η παγκοσμιοποίηση γίνεται πλέον χωρίς κανείς να μπορεί να την περιορίσει ή να την διακόψει. Μπορεί μόνον να την αξιοποιήσει.
Τι προτείνει ο Ομπάμα; Μέσα από την παγκοσμιοποίηση, να διορθωθούν οι πρώτες αδυναμίες της που είναι η εργασία, η Παιδεία, οι δημοκρατικές λειτουργίες. Να περιοριστούν τα θετικά υπέρ των πολυεθνικών και να γίνουν θετικά υπέρ των ανθρώπων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας ηγέτης από το μέλλον. Ξεπερνά την εποχή του και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο ηγέτη της σημερινής παγκόσμιας μετριοκρατίας. Μιλώντας επί μια και πλέον ώρα χωρίς χειρόγραφο, εξήγησε με έναν απολύτως κατανοητό και δομημένο λόγο - που έγραψε προσωπικά ο ίδιος - πως η ατελής Δημοκρατία είναι μακράν η μόνη προϋπόθεση για να χτιστεί μια καλύτερη (επίσης ατελής) κοινωνία.
Μίλησε για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και για την ιδιότητα του πολίτη που είναι πολύ σημαντικότερη ακόμα και από αυτήν του Προέδρου μιας χώρας, μέσω ακριβώς της Δημοκρατίας.
Ο Ομπάμα δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις, αντίθετα τις χρησιμοποιεί για να είναι πρωτοφανώς ειλικρινής και ουσιαστικός, κόντρα στον γνωστό "ξύλινο λόγο" του τίποτα όλων των πολιτικών, όταν δήθεν ομιλούν (αλλά δεν λένε τίποτε).
Πρακτικά, η απουσία του από την παγκόσμια πολιτική σκηνή θα είναι εμφανής και θα στοιχίσει.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti