Ο Λουστράκος

Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2016 20:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

3-11-1956. Η ημερομηνία είναι γραμμένη στο πίσω μέρος της φωτογραφίας. Εξήντα ολόκληρα χρόνια μας χωρίζουν από τη στιγμή της φωτογράφισης, που έγινε στο Καστόρι. Ο λουστράκος που κινεί με ταχύτητα τα επιδέξια χέρια του, δεν είναι άλλος από τον κ. Κώστα Γαλανόπουλο, τον γνωστό επιχειρηματία που διατηρεί υποδηματοποιείο στο πεζόδρομο της Κλεομβρότου.
Εκεί αλίευσα τη φωτογραφία - ντοκουμέντο που σας παρουσιάζω, και προσπάθησα να μπω με τη φαντασία μου στο όλο σκηνικό. Ο μικρός Κώστας, αν και βιοπαλαιστής, είναι ντυμένος με καθαρά και περιποιημένα ρούχα. Το πρόσωπό του είναι γελαστό και απολαμβάνει τον ήλιο, χωρίς να σκέπτεται την ταλαιπωρία που υφίσταται, τη φτώχεια που μαστίζει το χωριό, τα παιγνίδια που του λείπουν και τόσα άλλα.
Με το μυαλό του πλάθει ένα καλύτερο αύριο. Ονειρεύεται το δικό του μαγαζί, σ’ ένα πιο ωραίο κόσμο, χωρίς προβλήματα. Δεν τον απασχολεί καθόλου που οι φίλοι κι οι συμμαθητές του παίζουν αυτή την ώρα ποδόσφαιρο. Εκείνος σκυφτός, περιποιείται τους πελάτες, χωρίς να χάσει το χαμόγελό του. Φυσικά, θέλει κι αυτός να παίξει μαζί τους, να χαρεί τη ζωή, αλίμονο, μικρό παιδί είναι.
Όμως στο σπίτι περιμένουν την πενιχρή συνεισφορά του για να τα βγάλουν πέρα, κι αυτός δεν την αρνείται. Χωρίς βαρυγκώμια γυαλίζει τα παπούτσια των περαστικών και σκέπτεται πως από αυτές τις δεκάρες που κερδίζει με τον ιδρώτα του, θα προσφέρει κατιτίς στα έξοδα του σπιτιού. Μικρή βοήθεια - μεγάλη ανακούφιση, λέει η παροιμία, κι είναι σωστή.
Αν κρίνουμε από τα ρούχα του όρθιου πελάτη, πρέπει να είναι Κυριακή, κι από τους ίσκιους των ανθρώπων, η ώρα πρέπει να είναι γύρω στις εννιά το πρωί. Δίπλα, στη μεγάλη εκκλησία του Καστορείου με το θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο, πρέπει να τελείται η θεία λειτουργία, κι ο μικρός Κώστας, στημένος εκεί κοντά περιμένει το σχόλασμα για να βγει ο κόσμος.
Μερικοί, πριν μπουν στην εκκλησία, θα σταθούν μπρος στο κασελάκι του για το κυριακάτικο γυάλισμα, και κάποιους άλλους θα τους παρακινήσουν οι συμβίες τους λέγοντας:
«Τι τον κοιτάζεις σα χαμένος, Γιώργο μου; Πήγαινε να στα γυαλίσει, που τα έχεις από την Κατοχή έτσι, και μην τσιγκουνεύεσαι πέντε δεκάρες, κακομοίρη μου!»
Οι πιο πολλοί όμως θα σταθούν στο λουστράκο τη στιγμή που θα βγουν από το ναό, λίγο πριν μπουν στα καφενεία ν’ απολαύσουν το ουζάκι τους με παστό χοιρινό, ελιές και τυρί.
Κυριακή είναι, και οι τσέπες του Κωστάκη θα βαρύνουν από τις τρύπιες δεκάρες. Κι όταν αποφασίσει ν’ αφήσει το στέκι του και διπλώσει τα κασελάκια του, υπακούοντας στο γουργουρητό της κοιλιάς του, θ’ αδειάσει τις δεκάρες στο κρεβάτι του, και αφού τις μετρήσει, θα πει ολόχαρος στη μητέρα του:
«Μαμά, τρεις δραχμές μάζεψα σήμερα, τρεις ολόκληρες δραχμές. Φτάνουν για παπούτσια;»
Φυσικά δεν φτάνουν, αλλά ως τα Χριστούγεννα που θέλει να τα φορέσει, θα μεσολαβήσουν κι άλλες Κυριακές, και το ποσό θα συμπληρωθεί. Εύχεται μόνο να μη βρέχει, γιατί τότε ποιος θα ενδιαφερθεί να γυαλίσει τα παπούτσια του;
«Πρώτα θα ράψουμε ένα φόρεμα για την αδερφούλα σου, Κωστάκη μου, και μετά θα πάρεις παπούτσια. Ντροπή, κορίτσι πράμα να πάει γδυτό στην εκκλησία», του απαντάει η μητέρα του, κι αυτός δεν πικραίνεται καθόλου. Ίσα - ίσα χαίρεται που θα μπορέσει να βοηθήσει την αδερφή του. Στα μάτια της φαντάζει πολύ μεγάλος.
Το βράδυ που πέφτει να κοιμηθεί, συνεχίζει να ονειρεύεται. Ένα μεγάλο μαγαζί στην πλατεία του Καστορείου, στη Σπάρτη δεν έχει πάει ακόμα, μόνο με παπούτσια, πολλά παπούτσια, όλων των ειδών. Ανδρικά, γυναικεία, παιδικά, άσπρα, μαύρα, καφέ, πολύχρωμα. Όλα τα νούμερα, από τα πιο μικρά, ως τα πιο μεγάλα. Μπροστά στη τζαμένια βιτρίνα θα φιγουράρουν τα πιο ακριβά, που θα είναι καλογυαλισμένα, για να τραβάνε τον κόσμο.
Κι αυτός από μέσα θα φορά το κουστούμι του και θα βοηθά τους πελάτες ν’ αποφασίσουν ποιο παπούτσι να διαλέξουν. Κι αν κάποιος δεν έχει όλα τα λεφτά, ε δεν πειράζει, ξέρουμε από φτώχεια, θα τον περιμένουμε να τα δώσει λίγα - λίγα.
Ποιος είπε πως κάποια όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος