Χάος ανάμεσα στον Έλληνα πολιτικό και τον Έλληνα πολίτη

Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016 20:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η περιέργεια με ώθησε να κάνω ένα πείραμα: Ρώτησα (σε διαφορετικές χρονικά στιγμές) 11 βουλευτές από τα κόμματα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ αν γνωρίζουν ένα περιστατικό που συχνά - πυκνά μεταδίδεται από τα δελτία ειδήσεων. Την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ κάθε τρις και λίγο σε έναν καστανά της Θεσσαλονίκης.
Όλοι είχαν υπόψιν τους το επαναλαμβανόμενο περιστατικό και ο πανομοιότυπος διάλογος που ακολουθούσε ήταν:
- Ξέρετε γιατί του βάζουν πρόστιμο;
- Γιατί δεν έχει άδεια (απάντησαν όλοι).
- Ξέρετε γιατί δεν έχει άδεια;
-............ (δεν απάντησε κανείς!).
Την τελική απάντηση τους την έδωσα 11 φορές εγώ. Γιατί επειδή έχει χρέη προς το Δημόσιο, δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ μιας άδειας από τον Δήμο ώστε να πουλά κάστανα και να ζήσει την οικογένεια του.
Στη συνέχεια τους ενημέρωνα ότι δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό: «Κουλουράδες, καλαμποκάδες, πωλητές χαρταετών, πωλούν παράνομα για να επιβιώσουν. Χιλιάδες άνθρωποι παρανομούν λόγω έλλειψης φορολογικής ενημερότητας και κάθε τόσο τους βάζουν 5.000 ευρώ πρόστιμο».
Στη συνέχεια τους έλεγα: «Δεν είναι μόνον οι μικροπωλητές αλλά και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς για στήσουν π.χ. μια καντίνα σε μια παραλία, ή να γίνουν προμηθευτές ενός Δήμου ή του Δημοσίου».
Στο τέλος τους έλεγα: Φαντάζομαι να γνωρίζετε ότι η φορολογική ενημερότητα δεν υπάρχει σε κανένα κράτος του κόσμου και ότι ο αποκλεισμός οφειλετών από την εργασία είναι καραμπινάτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορεί ο οφειλέτης Βέλγος, να παίρνει άδεια μικροπωλητή και σημείο πώλησης και ο οφειλέτης Έλληνας να του απαγορεύεις να εργαστεί (γιατί περί αυτού πρόκειται: ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ στον οφειλέτη να πάει ψωμί στα παιδιά του).
Τα γράφω όλα αυτά για να φτάσω στον επίλογο: Ρώτησα αν προτίθενται να βάλουν θέμα στο κόμμα τους να καταργηθεί η φορολογική ενημερότητα τουλάχιστον για τις περιπτώσεις βιοπαλαιστών, που δίνουν τη μάχη στα πεζοδρόμια. (Στην πραγματικότητα η φορολογική ενημερότητα δεν χρειάζεται πουθενά. Το άχρηστο κράτος κρατά σε ομηρία τους πολίτες γιατί δεν κάνει το ίδιο την δουλειά του).
Θέλετε τον απολογισμό; Ούτε ένας δεν έδειξε διάθεση να ασχοληθεί. Σε όλες τις περιπτώσεις συνειδητοποίησα ότι οι βουλευτές όπως και τα κομματικά στελέχη, ζουν σε έναν άλλον κόσμο, παράλληλο από αυτόν των απλών πολιτών. Δεν έχουν ιδέα για το τι βιώνουν οι άνθρωποι στα πεζοδρόμια, ούτε έχουν ιδέα για το τι μπορούν να κάνουν για να τους βοηθήσουν.
Εξακολουθούν να είναι πολιτικοί της δεκαετίας του 50 και του 60. Οργανώνουν συγκεντρώσεις, βγάζουν λόγους συσπείρωσης, παίρνουν τηλέφωνα, πανε σε κηδείες, βγαίνουν στα ΜΜΕ και μέχρις εκεί. Επί του πρακτέου παίρνουν όλοι μηδέν. Δεν συμμετέχουν στην πορεία της χώρας, είναι κομπάρσοι των ηγετικών ομάδων κάθε κόμματος, άβουλοι θεατές στα πάντα, μικρά και μεγάλα.
Για τα χιλιάδες πράγματα δε, που θα μπορούσαν να παρέμβουν και να τα αλλάξουν υπέρ των ανθρώπων δεν τους καίγεται καρφί.