Το πάθος του χρήματος!

Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 20:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γιατί άραγε μου φέρνουνε βαθιά συγκίνηση, και φυλάγω κρυφάν μέσα στην καρδιά μου κάποια πράγματα, που δεν τα παρατηρεί κανένας; Κι αν βρεθεί κανείς να το προσέξει και να νοιώσει κάτι απ’ αυτά, ωστόσο δεν το φανερώνει, για να μην τον λογαριάσουν για άνθρωπο που χάνει τον καιρό με κάποια πράγματα που δεν είναι σοβαρά, προπάντων στην εποχή μας, που θέλει να είναι οι άνθρωποι θετικοί, δίχως αισθηματολογίες, δραστήριοι σε χειροπιαστά πράγματα, προ πάντων σε ότι βγάζει χρήματα.
«Λεφτά, πολλά λεφτά!» ακούω συχνά να λένε δίπλα μου, κι ανατριχιάζω, αν τύχει να καθίσω σε καμιά καρέκλα, και ας βρίσκομαι και μίλια μακριά από την Αθήνα. Εδώ πια, μέσα στη νέα ελληνική Βαβυλώνα, όπου να σταθεί κανένας δεν ακούγει τίποτ’ άλλο από κουβέντες για λεφτά. Κι αν τύχει να ακούσει κανείς και καμιά άλλη ομιλία, πάλι, σαν συλλογισθεί λίγο, θα δει πως κ’ εκείνη η κουβέντα στα λεφτά καταλήγει και στα λεφτά αποβλέπει.
Τόσο πολύ έχουνε ζαλισθεί οι άνθρωποι από το χρήμα, που τους βλέπω σαν να είναι άρρωστοι τόσο πολύ, που αυτά τα λεφτά, που τα λατρεύουνε όπως προσκυνήσανε οι εβραίοι το Μαλαματένιο το Μοσχάρι, σαν τα αποχτήσουνε, από την πολλή χαρά τους δεν είναι σε θέση να τα χαρούνε, οι δυστυχισμένοι, σαν εκείνον τον φλογερό εραστή, που από το πολύ το αίσθημα, σαν βρεθεί τέλος πάντων κοντά στην αγαπημένη του, τα χάνει, χλωμιάζει, και δεν τολμά να της μιλήσει!
Με πάθος μιλούνε όλοι για το χρήμα, κι αυτοί που δεν το έχουνε και το ποθούνε μέρα-νύχτα, κι εκείνοι που το έχουνε. Οι πρώτοι παραμιλούνε κι ολοένα κάνουνε σχέδιο με τι τρόπο να τ’ αποκτήσουνε, οι δεύτεροι κάνουνε κι αυτοί σχέδια απάνω σε σχέδια με τι τρόπο θα το πληθύνουνε και θα το ασφαλίσουνε. Το χρήμα είναι ο Θεός και των φτωχών και των πλουσίων, των αρσενικών και των θηλυκών, των παιδιών και των γέρων.
Τούτη η θρησκεία είναι παγκόσμια, κι όχι ο Χριστιανισμός ή ο Βουδισμός, ή ο μωχαμετανισμός! Γιατί το χρυσάφι το προσκυνούνε κι οι άσπροι, κι οι μαύροι, κι οι κίτρινοι, κ’ οι κάθε θρησκείες…
Το χρήμα βέβαια, είναι ένα πράγμα χρειαζούμενο για να ζήσουν οι άνθρωποι, εξυπηρετώντας ο ένας τον άλλον. Αλλά η φιλαργυρία από υπηρέτη του ανθρώπου, τον κάνει τύραννό του. Είναι σαν το κρασί, που είναι καλό σαν πίνεται με μέτρο, μα γίνεται φαρμάκι σαν πίνεται με αχορταγιά. Το χρήμα, σαν γίνει πάθος, είναι το πιο τρομερό και καταραμένο πράγμα. Όλα τα εγκλήματα, όλα τα φονικά, όλες οι αιματοχυσίες και οι άλλες αμέτρητες δυστυχίες της ανθρωπότητας, αιτία έχουνε το χρήμα, το συμφέρον.
Πάντα οι άνθρωποι αγαπούσανε το χρήμα. Σήμερα όμως η αγάπη αυτή έχει γίνει μια τυραννία φρικτή. Ο βαρύς ίσκιος του σκέπασε ολότελα την ψυχή των ανθρώπων, και δεν άφησε κανένα μέρος της έξω από τον φαρμακερόν ίσκιον του. Σπάνιο πράγμα είναι να ακούσει κανένας κάποια συνομιλία που να μην έχει σχέση με το χρήμα, σαν να μην υπάρχει πια τίποτ’ άλλο στον κόσμο. Το χρήμα είναι μια σφήνα, μπηγμένη στο μυαλό του ανθρώπου, που τον βασανίζει μέρα-νύχτα.
Μέσα σε τέτοιον κόσμο, λοιπόν σε βλέπουν όλοι σαν χασομέρη, αν τύχει και μιλήσεις για κάποια αισθήματα και για κάποιες συγκινήσεις που βρίσκονται μακριά από τη μόνη και μοναδική κι αδιάκοπη συγκίνηση των λεφτών, που τη νιώθει όλος ο κόσμος. Κι αν τύχει μάλιστα αυτά τα αισθήματα να έχουν σχέση με τη θρησκεία εκείνον που τα έχει και που θαρρεύτηκε να τα πει κιόλας, θα τον πούνε, χασομέρη, ανόητον, ίσως και βλαμμένον.
Ωστόσο, εμένα δεν με φοβερίζουνε αυτές οι προσβλητικές ονομασίες, γιατί τις συνήθισα και γιατί τις ακούσανε κι άλλοι πιο σπουδαίοι από μένα, αλλά και γιατί δεν έχω πολλή εκτίμηση σε όσα εκτιμούν οι σημερινοί άνθρωποι. Και γι’ αυτό όπως πάντα, φανερώνω τι έχω μέσα στην καριδά μου, κι όποιος θέλει ας τ’ ακούσει.
Φώτης Κόντογλου
«Ευλογημένο Καταφύγιο»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti