Ψάχνοντας απεγνωσμένα τις αλήθειες της καθημερινότητας

Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 20:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ζούμε την εποχή της εικονικής πραγματικότητας. Ένα ψέμα για παράδειγμα στο διαδίκτυο μπορεί να διαδοθεί αστραπιαία σαν μεγάλη αλήθεια, με άγνωστα και επικίνδυνα επακόλουθα.
Ακόμα χειρότερα, οι απλοί πολίτες δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τις όποιες «αλήθειες» όταν παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων ή στην δημόσια αντιπαράθεση. Ας δούμε δυο παραδείγματα:
Οι απλοί πολίτες εξοργίστηκαν και δυσανασχέτησαν όταν άκουσαν ότι η τρόικα δεν συμφωνεί με τις 100 δόσεις για την αποπληρωμή οφειλών. «Τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι εν μέσω κρίσης; Να είμαστε χρεωμένοι και απελπισμένοι;» ήταν η πρώτη σκέψη.
Είναι δυστυχία για την χώρα ότι κανένα Μέσο Ενημέρωσης, ούτε οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν την τρόικα και κάνουν ρεπορτάζ δεν είπαν τι πραγματικά έλεγε το ΔΝΤ για τις 100 δόσεις..
Το ΔΝΤ αλλά και η τρόικα, σθεναρά έλεγαν -και συνεχίζουν να λένε - ότι με τόσους φόρους και εισφορές οι 100 δόσεις δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν. Η τρόικα δικαιώθηκε για αυτή τηνθέση της: Το 60% όσων μπήκαν στις100 δόσεις τις εγκατέλειψαν (κάποιοι μετά την... πρώτη δόση) ενώ χρεώνονται και με νέες οφειλές μη μπορώντας να πληρώσουν ούτε τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Τι λέει το ΔΝΤ λοιπόν; Οι 100 δόσεις θα αποτύχουν όσο δεν έχετε ανάπτυξη και λογικούς φόρους.
Μια δεύτερη παραπλάνηση (παράδειγμα προς αποφυγή για το πως ασκούν πολιτική στην Ελλάδα) είναι η δήθεν ιδεολογική προσέγγιση τους ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει «συνεργασία στον χώρο της Κεντροαριστεράς». Ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρασύρθηκαν με θετικές δηλώσεις σε αυτόν τον φθηνό τακτικισμό.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε την Κεντροαριστερά και το άγιο ΠΑΣΟΚ; Γιατί αν καταφέρει να αποκλείσει την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές όποτε αυτές γίνουν, τότε η ΝΔ χωρίς εταίρο θα ξαναπάει σε εκλογές και μάλιστα με απλή αναλογική. Έτσι ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ και ο αποδοκιμασμένος Τσίπρας θα παραμείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού και πιθανόν και πάλι πρωθυπουργός.
Ζούμε την εποχή της υπερπληροφόρησης λοιπόν. Ένας ορυμαγδός αντικρουόμενων πληροφοριών και μισές αλήθειες, προσφέρουν μόνο σύγχυση και πολύ δύσκολα ο απλός άνθρωπος είναι σε θέση να ξέρει την όποια αλήθεια για να λάβει θέση.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος