Κυπριακό: Έχει προετοιμαστεί στο παρασκήνιο η συνάντηση της Γενεύης; (Αλλιώς γιατί... να πάμε;)

Τετάρτη, 04 Ιανουάριος 2017 19:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για να έχουν κάποιο αποτέλεσμα που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, χρειάζεται να έχει προηγηθεί πλήρης συζήτηση στο παρασκήνιο. Εκεί γίνεται στην ουσία όλο το παζάρι.
Εκεί κάθε πλευρά, θέτει (ανεπίσημα), τις αξιώσεις της και αφού όλα έχουν ειπωθεί χωρίς δημόσιο κόστος, λέγονται - πάντα ανεπίσημα - τα πρώτα «ναι».
Έτσι όταν γίνεται η μεγάλη δημόσια σύσκεψη των ηγετών, αυτοί γνωρίζουν τα όρια που έχουν ήδη συμφωνηθεί και τι κάνουν; Παζαρεύουν σκληρά για το «κάτι παραπάνω».
Δεν έχω ιδέα αν στο Κυπριακό η Διπλωματία έχει κάνει την δουλειά του παρασκηνίου. Αν δηλαδή, Ελλάδα και Κύπρος γνωρίζουν τα όρια της συζήτησης, έχουν αποδεχθεί μικρές υποχωρήσεις και έχουν κερδίσει μικρές παραχωρήσεις. Φοβάμαι ότι η σύσκεψη της Γενεύης θα γίνει στα τυφλά και τότε η ελληνική πλευρά θα έχει ηττηθεί...
Θα έχει ηττηθεί γιατί: α) Στο τραπέζι ο Ερντογάν θα βάλει μαξιμαλιστικούς στόχους για να βρίσκονται πλέον μονίμως σε κάθε επόμενη διαπραγμάτευση. β) Κανείς δεν αποκλείει η Τουρκία να προχωρήσει μονομερώς σε χειρότερα τετελεσμένα (π.χ. μια λεκτική προσάρτηση), ώστε να ικανοποιηθεί το ακροδεξιό ακροατήριο που έχει ανάγκη ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει ψήφισης αλλαγής του Συντάγματος.
Αν η διαπραγμάτευση αποτύχει λοιπόν - που είναι σχεδόν βέβαιο - αυτό θα πλήξει τις ελληνικές θέσεις (οπότε ένα θέμα είναι: Γιατί πήγαμε αφού στο παρασκήνιο δεν υπήρχε φως;)
Από πλευράς Τουρκίας, ο Ερντογάν επιμένει στην παρουσία τουρκικού στρατού για 15 χρόνια στο νησί, μια μορφή «στρατηγικής κηδεμονίας» για την τουρκοκυπριακή πολιτειακή συνιστώσα της ομοσπονδίας.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει την πλήρη αναίρεση οποιουδήποτε συστήματος εγγυοδοσίας που δεν συνάδει με κράτος ενσωματωμένο στους θεσμούς της ΕΕ.
Τέλος, η τρίτη εγγυήτρια δύναμη, η Βρετανία, μοιάζει με Πόντιο Πιλάτο. Δεν ασχολείται με τους άλλους δύο και το μόνο που θέτει είναι η κατοχύρωση των αγγλικών «εδαφικών και στρατηγικών κεκτημένων» στο νησί.
Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τη συνάντηση της Γενεύης και μακάρι αν αποτύχει να μείνουμε στα ίδια και να μην έχουμε χειρότερα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος