«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!»

Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2017 21:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πολλοί νεοέλληνες στις μέρες μας εγκλωβίζονται σε «προφητείες» για το τέλος τουκόσμου, για τον κατακερματισμό της κρατικής υπόστασης του ιστορικού εχθρού, την αναβίωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ή για άλλα σημαντικά γεγονότα με εθνικό και διεθνές αντίκτυπο. Με έναυσμαδυσάρεστες διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, που σήμερα πλεονάζουν, αναμασούν διάφορες, υπαρκτές ή ανύπαρκτες ρήσεις γερόντων της Εκκλησίας μας, διασκευασμένες και προσαρμοσμένες στην εκάστοτε περίσταση. Με πάθος, λαχτάρα και αγωνία διακηρύσσουν την απαρχή τηςεκπλήρωσής τους, η οποία τελικά θα οδηγήσει σε θρίαμβο αμαχητί τον μονίμως αδικημένο περιούσιο λαό μας. Πρόκειται σαφώς για πολυσχιδές πρόβλημα προσωπικότητας.
Υπάρχουνκάποιοι συμπλεγματικοί χριστιανοί που «έχουν ευλάβεια ανακατεμένη με βλάβη», όπως έλεγε χαριτολογώντας ο άγιος Παΐσιος. Υποδύονται τους χαρισματικούς, κινούνται στα όρια της ψυχικής ανισορροπίας και της απάτης και επιθυμούν τον θαυμασμό και τον σεβασμό του πλήθους,διαδίδοντας αυτές τις φήμες, έστω και αν γνωρίζουν υποσυνείδητα ότι αυτό το «ψυχολογικό παιχνίδι» έχει ημερομηνία λήξης. Περιπαίζονται από τη ματαιοδοξία και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη μεγάλη ζημιά που προκαλούν στην Εκκλησία και στους ασθενείς στην πίστη.
Επίσης, υπάρχει και μία κατηγορία ανθρώπων που ενθουσιάζονται και επιδιώκουν να ακούν και να πιστεύουν τέτοιες φαιδρές φήμες, χωρίς να εξετάζουν την εγκυρότητα της πηγής που τις διασπείρει, χωρίς να κοσκινίζουν τα πράγματα, χωρίς να δίνουν προτεραιότητα στην απλή λογική. Προφανώς μια τέτοια φήμητους ηρεμεί, τους δημιουργεί μια ευχάριστη ψυχική διέγερση, κάνει τη ζωή τους πιο συναρπαστική, έρχεται να καλύψει κάποια ψυχολογικά κενά και δίνει εφήμερη και επίπλαστη διέξοδο στον λαβύρινθοτων προβλημάτων της σύγχρονης ζωής. Όταν έρθει η αναπόφευκτη και παταγώδης διάψευση, συνθλίβονται ψυχικά και προσμένουν με αδημονία την επόμενη κατάλληλη περίσταση, γιαναεκφραστούν «προφητικά».
Τελικά η προφητολαγνεία καταδείχνει ότι, για ακόμη μια φορά δυστυχώς, ο Έλληνας δε θεωρεί υποχρέωσή του να σταθεί στα πόδια του, να αγωνιστεί έντιμα και επίπονα για την προσωπική τουπρόοδο και να διευθετήσει τα ποικίλα κακώς κείμενα στην ίδια του την πατρίδα. Ονειρεύεται πως όχι μόνο δε θα καταστραφεί ο ίδιος από μία τοπική έστω ανάφλεξη, αλλά και προσάρτηση εδαφών, εκπλήρωση της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης «μεγάλης ιδέας». Όχι με τις δυνάμεις του, αλλά επειδή θα του δοθούνεκ θαύματος όσα ποθεί. Έτσι και δε θα αισθάνεται ιμπεριαλιστής και οι εχθροί του, που μέσω αυτών οι …κακοί του κόσμου τον κρατούν με σκυμμένο το κεφάλι και ταπεινωμένο, θα απωθηθούν στα γεωγραφικά πλάτη απ' όπου ήρθαν. Ή τέλος πάντων μερικές εκατοντάδες χιλιόμετραμακρύτερα από την Ελλάδα. Θα έρθει το «ξανθό γένος» και θα πει στον πολύπαθο Έλληνα: «Πάρε εδάφη, πάρε και πετρέλαιο, πάρε και άτοκα δάνεια, γιατί δεν μπορώ να μη σου τα δώσω. Τα αξίζεις. Γιατί, όταν εσύ δημιουργούσες πολιτισμό, εγώ έτρωγα βελανίδια. Πάρτα όλα!».
Ας μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας την αφέλεια και την ανοησία. Ας διδαχθούμε από την ιστορία μας, αφού «όλβιος όστις της ιστορίας έσχεν μάθησιν» κατά τον Ευριπίδη και «όμοια γαρ ως επί το πολύ ταμέλλοντα τοις γεγονόσι» κατά τον Αριστοτέλη.Για να ζήσουμε, πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Θέλουντο «ζην»και το «ευ ζην» πολυμέτωπο αγώνα ατομικό και συλλογικό. Κανείς δε θα μας δωρίσει τίποτα. Αν μοιρολατρικά περιμένουμε δώρα, θα έρθει η μέρα που, ακόμη κι αν ξυπνήσουμε ζωντανοί, η Ελλάδα γύρω μας θα είναι νεκρή, δολοφονημένη από τις φρούδεςελπίδες στις οποίες βασιζόμασταν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος