Νίκος Μάζης, ο ποιητής του ψωμιού

Τρίτη, 10 Ιανουάριος 2017 20:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πολλές φορές κρίνουμε τους ανθρώπους μόνο από τη δουλειά που κάνουν, χωρίς να σκύψουμε στον εσωτερικό τους κόσμο. Μεγάλη έκπληξη με περίμενε, όταν γνώρισα τον Νίκο Μάζη, γνωστό αρτοποιό της πόλης μας, και πρόεδρο των αρτοποιών Λακωνίας από το 1991 παρακαλώ!
Δεν περίμενα να πετύχω έναν άνθρωπο με ευαισθησίες, αγωνίες και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Δεν έχω συνηθίσει να παινεύω τους ανθρώπους, συνήθως κρίνω αρνητικές συμπεριφορές στα γραπτά μου, επιτρέψτε μου όμως να λοξοδρομήσω, αλλά, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο.
Το βιογραφικό του πλουσιότατο. Με την αποστράτευσή του αναλαμβάνει τον φούρνο του πατέρα του Γιώργου. Δεν επαναπαύεται όμως. Σπουδάζει στη Γερμανία, που θεωρείται κορυφαία στην Ευρώπη σε σχολές αρτοποιίας, στο Βερολίνο, Μόναχο, Έσεν και Ντίσελντορφ, από το 1992, ως το 2000. Συνεχίζει στο Παρίσι, (2001 - 2002), όπου εκπαιδεύεται στα λευκά ψωμιά, στην Κύπρο, αλλά και στο Τελ - Αβίβ, (2011), στις αραβικές πίτες.
Έχει παρακολουθήσει πληθώρα διεθνών σεμιναρίων, και συμμετείχε στα παγκόσμια συνέδρια της Λευκωσίας, του Μονάχου, της Πόλης και των Χανίων. Από το 1993 είναι μέλος του συμβουλίου αρτοποιών Ελλάδας.
Επειδή αυτά σίγουρα σας κούρασαν, κι ίσως να θεωρηθούν ανιαρά, ας δούμε και την άλλη πλευρά του Νίκου, την ανθρώπινη, κι εκείνη της δημιουργίας. Δίπλα του έγινα πιο πλούσιος, με την έννοια πως με δίδαξε πάρα πολλά. Ξέρετε γιατί πειραιώτικο λιμάνι της Ζέας ονομάζεται έτσι; Ούτε κι εγώ ήξερα.
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι τρέφονταν με ψωμί από δίκοπο στάρι, το ζέα. Επειδή σ’ αυτό το λιμάνι γινόταν η εξαγωγή αυτού του αλευριού, ονομάστηκε έτσι. Το στάρι αυτό είχε μικρή απόδοση σε αλεύρι, αλλά ήταν πολύ θρεπτικό. Το καλλιεργούσαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, το οποίο άλεθαν στην περιοχή Αλέσια, όπου βρίσκεται το σημερινό χωριό. Εκεί ο τόπος ήταν γεμάτος μύλους. Επίσης, με το ίδιο αλεύρι τρέφονταν και οι στρατιώτες του Μεγαλέξανδρου.
Ο λαός μας συνέχισε να χρησιμοποιεί αυτό το στάρι, ως το 1922. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, η παραγωγή μας δεν έφτανε να χορτάσει τόσους πρόσφυγες, κι αναγκαστήκαμε να εισάγουμε αλεύρι από τη Γαλλία. Ο Νίκος Μάζης έκανε κάτι εκπληκτικό. «Ανάστησε» αυτό το ψωμί, από το πανάρχαιο στάρι, το ζέα. Γι’ αυτό το περιοδικό Γαστρονόμος τον τίμησε το 2013 με το πρώτο βραβείο ποιότητας.
Ένα άλλο επίτευγμά του ήταν πως θέσπισε τη γιορτή του ψωμιού με τίτλο: «ο κύκλος που άνοιξε», το 2001 στη Σπάρτη. Έλαβαν μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις, (θυμάστε φαντάζομαι τους φούρνους που είχαν στηθεί στην Ευαγγελίστρια), επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και ειδήμονες, που με τις διαλέξεις τους φώτισαν τον κόσμο, γύρω από την πανάρχαια τέχνη παρασκευής του ψωμιού.
Και κάτι που ίσως να μην γνωρίζετε: οι αρτοποιοί της Σπάρτης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μητροπολίτη μας, πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν δωρεάν ψωμί για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»,γι’ αυτό τιμήθηκαν από αυτόν.
Το ψωμί είναι στρογγυλό, μου είπε ο Νίκος, γιατί συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, που δεν έχει αρχή και τέλος. Μόνο ο Ναπολέοντας έφτιαξε τη Γαλλική μπαγκέτα για τους στρατιώτες του, και κατόπιν ήρθε ο διάδοχό της, η φρατζόλα.
Δεν είναι τυχαίο που έχει λάβει μέρος σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, (ΟΝ ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ ΕΤ1, και σε πολλές άλλες). Πριν γίνω βαρετός, ήθελα ν’ αναφέρω πως πρωτοστάτησε στην ίδρυση της σχολής Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής του ΟΑΕΔ στη Σπάρτη, επί νομαρχίας Φούρκα, στην οποία και δίδαξε σε 4 φουρνιές μαθητών.
Τελειώνοντας θέλω ν’ αναφέρω τις άριστες σχέσεις που έχει με το προσωπικό της επιχείρησής του, και δεν είναι σχήμα λόγου να πω πως όλοι τον βλέπουν σαν φίλο. Ελπίζω πως κάποια στιγμή θ’ αποφασίσει να γράψει κάτι από τις πάμπολλες εμπειρίες που έχει αποκομίσει. Θα το περιμένουμε με χαρά.

Αναγκαίο υστερόγραφο: Με το άρθρο μου αυτό, ας μη νομιστεί πως θέλω να υπερτονίσω το ψωμί που βγάζει ο Μάζης, και πως οι υπόλοιποι φούρνοι της Σπάρτης υστερούν. Όχι! Το πόνημα αυτό δεν είναι διαφημιστικό! Απλά προσπάθησα να παρουσιάσω έναν ανήσυχο άνθρωπο που παλεύει για κάτι καλύτερο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος