Τιμώρησαν μοναχούς για ηθική αυτουργία!

Υπάρχουν ακόμη Δικαστές της Ιεράς Εξέτασης;

Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017 16:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γράφει ο βετεράνος δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος:

Ξαφνιάστηκε το πανελλήνιο από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, να επιβάλλει ποινή κάθειρξης 20 ετών εις βάρος του κανονικού ηγούμενου και ενός μοναχού της Μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί για την επίθεση με βόμβες μολότοφ στα έκτροπα του Ιουλίου του 2013 στις Καρυές του Αγίου Όρους! Και ξαφνιάστηκε το πανελλήνιο από την εξοντωτική ποινή γιατί, τόσο το αδίκημα όσο και οι κατηγορούμενοι έχουν σχέση με το πνευματικό εκκλησιαστικό θρησκευτικό περιβάλλον του Αγίου Όρους που είναι το «Περιβόλι της Παναγίας». Η οποιαδήποτε αντιδικία μεταξύ των παραγόντων της υπόθεσης, ξεκινά και έχει την αφετηρία της σε εκκλησιαστικά, διοικητικά και δογματικά θέματα, ενώ τα έκτροπα που έγιναν είναι ήσσονος σημασίας, σε σχέση με ανάλογα περιστατικά που σημειώνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας καθημερινά με μεγαλύτερη συχνότητα και περισσότερη ένταση! Δηλαδή, αξιότιμοι και σεβαστοί κ. Εφέτες, οι δύο μοναχοί είναι κακούργοι, εγκληματίες, ληστές, δολοφόνοι, κλέφτες και μιζαδόροι για να τους τιμωρήσετε με 20 χρόνια φυλακή;

Ειλικρινά, ο μέσος Έλληνας πολίτης και πολύ πιο εξειδικευμένα ο θρησκευόμενος και πιστός στην Εκκλησία, δεν μπορεί να κατανοήσει με ποια κριτήρια και γιατί με τόση αυστηρότητα το Δικαστήριο επέβαλε τόσο μεγάλες και εξοντωτικές ποινές σε δύο μοναχούς, όταν:

- Οι κουκουλοφόροι καίνε τρόλεϊ με βόμβες μολότοφ και όχι μόνο δεν τιμωρείται κανείς, αλλά ούτε καν συλλαμβάνεται!

- Όταν αναρχικοί και αντιεξουσιαστές καίνε την Αθήνα, καταστρέφουν ιδιωτική και δημόσια περιουσία, τραυματίζουν και σκορπίζουν τον τρόμο με εκρηκτικά, πέτρες και βόμβες, παραμένοντας ασύλληπτοι και ατιμώρητοι!

- Όταν μένουν ατιμώρητοι τρομοκράτες ή όπως αυτοχαρακτηρίζονται διαφορετικά, που προβαίνουν σε επιθέσεις με μολότοφ κατά δημόσιων καταστημάτων, πρεσβειών, τραπεζών και κυβερνητικών κτηρίων!

- Όταν, ως τώρα, παραμένουν ατιμώρητοι και ασύλληπτοι οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος, τα λαμόγια, οι κλέφτες και μιζαδόροι!

- Όταν μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων και κακουργηματικών πράξεων παραμένουν είτε στο αρχείο, είτε καρκινοβατούν στην δικαστική διαδικασία, όπως η Siemens, το Ταχυδρ. Ταμιευτήριο, οι μίζες των εξοπλιστικών και των φαρμάκων!

Γιατί λοιπόν, τέτοια σπουδή και τέτοια αυστηρότητα εναντίον δύο μοναχών-έστω, υποθετικώς και ενόχων-από τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης; Δεν αντιλαμβάνονται τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις της απόφασής τους; Δεν γνωρίζουν αυτό που είπε ο Γέρος της Δημοκρατίας την εποχή που η Δικαιοσύνη ήταν διατεταγμένη, ότι και «οι κρίνοντες κρίνονται»; Δεν κατανόησαν, ότι η υπόθεση έχει πνευματική-θρησκευτική σημασία και ότι η απόφασή τους επεμβαίνει στην πνευματική-θρησκευτική δικαιοδοσία, και στα ανθρώπινα δικαιώματα; Μόνο στα χρόνια του μεσαίωνα στην Δύση, έβαζαν τόσο εξοντωτικές ποινές οι δικαστές της Ιεράς Εξέτασης! Εζήλωσαν τέτοια δόξα οι δικαστές του Εφετείου; Να στέλνουν στην πυρά δύο μοναχούς, ως ηθικούς αυτουργούς, χωρίς ίχνος επιείκειας;

Υπάρχει, όμως, και η χειρίστη εξήγηση στην απόφασή τους: Πώς τόλμησαν να κρίνουν και να πάρουν το μέρος της μιας πλευράς των διαδίκων, προκαλώντας ηθελημένα ή αθέλητα άμεση επέμβαση σε μια εκκλησιαστική δογματική συμπεριφορά; Δεν έχουν συναίσθηση πως η απόφασή τους αντί να επιβάλλει την ειρήνη ρίχνει λάδι στην φωτιά και ενσπείρει την διχόνοια και το θρησκευτικό σχίσμα; Τόση επιπολαιότητα και τέτοια ανευθυνότητα και μάλιστα από Εφέτες δικαστές;

Με συναίσθηση του δημοσιογραφικού μας καθήκοντος, απευθυνόμαστε στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, κατά τεκμήριο νουνεχή πολιτικό, όπως και στον Επιθεωρητή των δικαστών και των διαδικασιών που τηρούνται σε δίκες με έκδηλα αποτελέσματα, να ελέγξουν τους Εφέτες και τα στοιχεία της δίκης και να δώσουν λύση!

Οι δύο μοναχοί, έτσι κι αλλιώς διαβιούν σε κελιά! Τι διαφέρει το κελί της φυλακής από το κελί του μοναστηριού; Η σημασία της απόφασης είναι αυτό που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο. Και στο σημείο αυτό οι Εφέτες είναι υπό κρίση!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti