Μοιράστε κλήρους στα έρημα ελληνικά νησιά και την ξεχασμένη περιφέρεια

Πέμπτη, 20 Απρίλιος 2017 21:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η ιδέα είναι απλή: Δίνεις κίνητρα σε νέα ζευγάρια, επιχειρήσεις κ.α. ώστε να εγκατασταθούν σε έρημα ή με ελάχιστους κατοίκους ελληνικά νησάκια, για να αποκτήσουν έντονη οικονομική ζωή, να αξιοποιηθούν.
Μιλάμε για ανέγερση κατοικιών, τουριστικών καταλυμάτων, μαρινών, δρόμων, κ.ο.κ.
Με τη λειτουργία και των Υδαστοδρομίων, πολύ γρήγορα το Αιγαίο θα σφύζει από ζωή με όλα τα νησάκια να συμμετέχουν ενεργά στον εθνικό πλούτο της χώρας και την μείωση της ανεργίας, ενώ θα διακοπεί η τουρκική προκλητικότητα που στηρίζεται ακριβώς σε αυτό: Ακατοίκητα - άρα διεκδικούμενα - νησιά.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έκανε μια πλήρη αποτίμηση της κατάστασηςτων ελληνικών νησιών και περιγράφει ένα εθνικό έγκλημα. Η καταγραφή είναι συγκλονιστική αφού διαπιστώνει συνεχή ερημοποίηση του Αιγαίου την ώρα που η Τουρκία όποιο νησί το βλέπει ακατοίκητο το διεκδικεί. Μάλιστα άλλα τρία νησιά πρόκειται σύντομα να χάσουν και τον τελευταίο τους κάτοικο. Ιδού:
- Κατοικούνται μόλις 114 νησιά από τις 6.500 νησιά και βραχονησίδες της χώρας.
- Από τα 114 νησιά τα 80 νησιά έχουν κάτω των 500 κατοίκων (αλλά μπορούν να αναπτυχθούν πολύ εύκολα).
- Σαράντα νησιά έχουν λίγες δεκάδες κατοίκων (κάτω από 100 κατοίκους) και από αυτά μόνον επτά νησιά κατοικούνται και τον χειμώνα.
- Τρία νησιά απειλούνται με απόλυτη εγκατάλειψη (Αντικύθηρα, Καστός, Άγιος Ευστράτιος).
- Δεκαοκτώ νησιά έχουν μείωση πληθυσμού 33% έως και 66% (Οθωνοί, Οινούσες, Ψαρά, Σύμη κ.α.), άλλα 37 νησιά έχουν μείωση πληθυσμού μέχρι 32,9% (Κέα, Αμοργός, Γαύδος κ.α.).
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για να αποκτήσουν ζωή και οικονομική άνθηση τα νησιά μας. Οι πολιτικοί τα αφήνουν στην τύχη τους, παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και συνεχές. Για παράδειγμα για το ακατοίκητο νησάκι Αλιμιά δίπλα από την Χάλκη, κοντά στην Τουρκία, ο Μπερλουσκόνι ζητούσε να το ενοικιάσει δίδοντας 2 δισ. ευρώ μετρητά!
Έλληνας κατασκευαστής ζητούσε μια έκταση έναντι 50 εκατ. ευρώ, Ιταλικός επενδυτικός όμιλος έδινε 70 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει στο νησάκι πρότυπο τουριστικό οικισμό, ενώ τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι το καλοκαίρι του 2014 ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα έκαναν ολιγοήμερες διακοπές στο νησάκι αυτό.
Μόνο σε ένα νησάκι και οι προτάσεις «πέφτουν βροχή».Τι θα συνέβαινε αν για τα εκατοντάδες νησάκια του Αιγαίου λέγαμε «ναι» στους επενδυτές; Τι θα συνέβαινε αν παραχωρούσαμε δωρεάν μικρές εκτάσεις σε νέα ζευγάρια για να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν μικρές τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις; Τι θα συνέβαινε αν και στην έρημη περιφέρεια στην ηπειρωτική Ελλάδα, δίναμε ξεχασμένα στρέμματα σε νέα ζευγάρια για να ξεκινήσουν την ζωή τους με μοντέρνες αγροτικές επιχειρήσεις;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος