Ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη η... κάλπη! (Τίποτε άλλο!)

Δευτέρα, 24 Απρίλιος 2017 20:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η ποιότητα της Δημοκρατίας αποδεικνύεται από μερικές σταθερές παραμέτρους. Για παράδειγμα η Δημοκρατία δεν λειτουργεί αν δεν έχουμε ανεξάρτητους Θεσμούς με πρώτη και κυρίαρχη την Δικαιοσύνη. Συνεπώς στην Ελλάδα για παράδειγμα όπου η Δικαιοσύνη ελέγχεται από την εκάστοτε πολιτική εξουσία (την διορίζει και την καθοδηγεί), η Δημοκρατία πλήττεται.
Έχουμε ελλειμματική Δημοκρατία όταν οι βουλευτές είναι άφωνοι και άβουλοι και ψηφίζουν τυφλά ότι τους επιβάλλει η εκάστοτε μικρή ομάδα που κυβερνά από τα υπόγεια του Μαξίμου. Έχουμε ελλειμματική Δημοκρατία όταν το Σύνταγμα δεν τηρείται στα βασικά του άρθρα και κανείς δεν αντιδρά, για να προστατεύσει τον πολίτη κ.ο.κ.
Υπάρχει πάντως μια ύψιστη απόδειξη για το αν και πόσο λειτουργεί η Δημοκρατία. Είναι η δυνατότητα των μειοψηφιών να διεκδικήσουν την εξουσία και κάποια στιγμή, αν κερδίσουν την λαϊκή επιδοκιμασία να την κατακτήσουν.
Ύψιστο παράδειγμα τέτοιας δημοκρατικής συμπεριφοράς, ήταν η μετάβαση στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ το 1981, από τον σπουδαίο τότε Κ. Καραμανλή. Έγινε βελούδινα, δεν υπήρξαν θεσμικά τερτίπια, δεν άλλαξαν εκλογικό νόμο για να τους ρίξουν αργότερα (όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια), η Δημοκρατία λειτουργούσε άψογα. Μάλλον ήταν η πρώτη και τελευταία φορά, που η Ελλάδα επέδειξε τέτοιο πολιτικό ήθος.
Πάμε τώρα στα αντίθετα παραδείγματα. Στη γειτονική Τουρκία, ο Ερντογάν δεν θα κέρδιζε ποτέ το δημοψήφισμα, αν δεν φυλάκιζε αντιπάλους, δεν έκλεινε τα αντίπαλα ΜΜΕ και δεν έριχνε και 2.500.000 κάλπικα ψηφοδέλτια στην κάλπη. Ο Ερντογάν απαγόρευσε στην μισή και παραπάνω Τουρκία να εκφραστεί δημοκρατικά, της έκλεψε το φρόνημα.
Στην φασιστική Βενεζουέλα, ο δολοφόνος πια Μαδούρο, ενώ είναι μειοψηφία και στην Βουλή και στην κοινωνία, κλέβει από την αντιπολίτευση τη δυνατότητα να κυβερνήσει. Φυλακίζει, φονεύει, κλείνει ΜΜΕ, αποβουλιάζει την οικονομία. Και αυτός, απαγορεύει στην πρώην μειοψηφία να κυβερνήσει αν και έχει γίνει πια μια μεγάλη πλειοψηφία.
Υπάρχουν κι άλλα τρανταχτά παραδείγματα σημαντικών χωρών που βεβαιώνουν ότι η Δημοκρατία έχει καταλυθεί. Στη Ρωσία ο Πούτιν είναι δημοκρατικά εκλεγμένος ή "κρυφός δικτάτορας"; Στην Κίνα υπάρχει ελεύθερη βούληση των πολιτών ή ένα καθεστώς που ελέγχει σκληρά τα πάντα;
Δυστυχώς και στην Ελλάδα η Δημοκρατία είναι βαθύτατα ελλειμματική. Λειτουργεί προσχηματικά και μόνο η ψήφος στην κάλπη, είναι η μόνη δημοκρατική πράξη που δεν έχει υπεξαιρεθεί από τους πολιτικούς. Γιατί οι Θεσμοί είναι δικοί τους, το νομοθετικό έργο δικό τους, το κράτος - διώκτης δικό τους, η ατιμωρησία σε κάθε τους έγκλημα - και κάνουν πολλά - εξασφαλισμένη.
Ο φοβερός κρατισμός στην Ελλάδα είναι η μέγιστη απόδειξη ότι δεν έχουμε ακριβώς Δημοκρατία, αλλά κάτι παραπλήσιο με τα καθεστώτα του Πούτιν ή του Μαδούρο, ευτυχώς, μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Αυτές σώζουν ακόμη το πολίτευμα στην χώρα. Τουλάχιστον μπορείς να τους διώχνεις!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος