Αναδρομές και ανατροπές στην ιστορία της Λακωνίας

Τετάρτη, 03 Μάιος 2017 20:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιάννη Χ. Ρουμελιώτη, που εκδόθηκε πρόσφατα από τις τοπικές εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη», του Γ. Δημακόγιαννη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, που πρέπει να διαβάσει κάθε Λάκωνας που ενδιαφέρεται για τη σημαντική ιστορία του τόπου του. Το βιβλίο ξεκινά με προμετωπίδα το ρητό του Πολύβιου, «Τίποτα δεν διορθώνει ευκολότερα τους ανθρώπους, όσο η γνώση του παρελθόντος». Αυτό άλλωστε είναι και το βαθύτερο νόημα της γνώσης της ιστορίας.
Ο συγγραφέας απεβίωσε τον Απρίλη του 2010, αλλά μας άφησε πολύτιμο, ανέκδοτο υλικό. Στην προκειμένη περίπτωση η έκδοση έγινε μετά από τις προσπάθειες των κοριτσιών του Στέλλας και Κικής, και είναι αξιέπαινες γι’ αυτό. Εύχομαι να συνεχίσουν να μας προσφέρουν ότι πολύτιμο άφησε ο πατέρας τους.
Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά τον συγγραφέα. Ήταν γνωστός σε μένα από το πολύκροτο έργο του, «Η Εθνική Αντίσταση στη Λακωνία», που εκδόθηκε κι αυτό από τις ίδιες εκδόσεις, και με είχε εντυπωσιάσει. Ο συγγραφέας είχε λάβει μέρος στην αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ, κι ήταν αριστερός. Όμως αυτό καθόλου δεν επηρέασε το βαθύ, ιστορικό του έργο.
Στο πρόσφατο βιβλίο που αναφέρουμε, ο συγγραφέας, μας μαθαίνει πολλά για την αρχαία Σπάρτη, το Γύθειο, αλλά και για την επανάσταση του 1821, πράγματα που δύσκολα βρίσκονται σε άλλα βιβλία. Δεν είναι ένα απλό βιβλίο ιστορίας. Αναφέρεται στις ανατροπές, εξετάζοντας και την αντίθετη άποψη. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω αιρετικό.
Όμως έτσι, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γράφεται η ιστορία. Να μπήγεται το μαχαίρι βαθιά ως το κόκαλο, αφού προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη των γεγονότων, εμπλουτισμένη με κριτική σκέψη, κι όχι απλή αναφορά από μόνο μια πηγή. Αυτό έκανε ο κ. Ρουμελιώτης, και το έκανε πολύ καλά.
Και τι δεν μαθαίνουμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, που επιμελήθηκε η κ. Ελένη Τζικάκου. Για τις οικογενειακές σχέσεις των αρχαίων Σπαρτιατών, τη σκυτάλη, την κρυπτεία, αλλά και τον Νάβη, τον τελευταίο Έλληνα βασιλιά της Σπάρτης. Για το Γύθειο και τις ομηρικές Αιγιές. Για τους ηρωικούς αγώνες των Μανιατών το 1821 και το θεσμό της σύγκριας. Για τον παρεξηγημένο κι αδικοχαμένο Σπαρτιάτη ήρωα του 21, Π. Κρεββατά. Για τη φυγάδευση του Κολοκοτρώνη, αλλά και την Αγγελική Νίκλη, την Μανιάτισσα μητέρα του εθνικού μας ποιητή, Δ. Σολωμού.
Επειδή αυτή την εποχή δύσκολα πατάει κανείς το πόδι του σε βιβλιοπωλείο, (σημεία των καιρών), προτείνω αυτό το βιβλίο, και κάθε βιβλίο, για δώρο σε εορτάζοντα και όχι μόνο. Μακάρι να μας γίνει συνήθεια.
Δυο λόγια για την ιδιάζουσα προσωπικότητα του εκδότη Γ. Δημακόγιαννη. Πολλοί τον κατηγορούν σαν φασίστα, αλλά, μπορεί να πρόσκειται στο ακροδεξιό κόμμα και να είναι υμνητής της χούντας, (πολύ κακώς), όμως η εκδοτική του δραστηριότητα, κάθε άλλο παρά τέτοιος δείχνει πως είναι.
Γνωρίζετε κανένα φασίστα, που να έχει εκδώσει βιβλία διακεκριμένων αριστερών; (Η εθνική αντίσταση στη Λακωνία, του Ρουμελιώτη, η Μανιάτικη αντίσταση, των Ξυδέα – Καπετανέα, ο πόλεμος στη Μάνη, του Καρακατσιάνη, και πολλά άλλα).
Φασίστας, κατ’ εμέ, είναι εκείνος που δέχεται σαν σωστή μόνο τη δική του γνώμη, την οποία προσπαθεί να επιβάλει στους άλλους δια της βίας. Εκείνος που δεν νοιάζεται για τον διπλανό του, ούτε για το κοινωνικό σύνολο, αλλά μονάχα για την πάρτη του. Εκείνος που φιμώνει τον τύπο και την ελευθερία του λόγου.
Ο Δημακόγιαννης δεν έχει καμία από τις παραπάνω «αρετές». Η επιχείρησή του έχει καταφέρει να υπερβεί τις εκατό πενήντα εκδόσεις, όλες τοπικών συγγραφέων, και η προσφορά του στον πολιτισμό και τα γράμματα της Λακωνίας δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος