Τροχαία: Το κράτος κοιμάται - Εμείς;

Δευτέρα, 08 Μάιος 2017 20:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι αριθμοί σε "ζαλίζουν". Μέσα σε 15 χρόνια - από το 2000 έως το 2015 - στην Ελλάδα είχαμε 245.000 τροχαία ατυχήματα, με 22.400 νεκρούς και 311.000 τραυματίες από τους οποίους οι 32.500 έμειναν οριστικά ανάπηροι.
Στο διάστημα αυτό το ελληνικό κράτος δαπάνησε περί τα 80 δισ. ευρώ για να πληρώσει - θεραπεύσει τις επιπτώσεις αυτών των τροχαίων.
Αλλά ας έρθουμε και στο 2017, όπου ένα μεγάλο μέρος των οδικών αξόνων έχει παραδοθεί και η ασφάλεια των δρόμων έχει ενισχυθεί. Στο πρώτο δίμηνο του 2017 έχουμε 101 νεκρούς στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέους ανθρώπους και 1600 τραυματίες. Ο φόρος αίματος συνεχίζεται και μάλιστα κυρίως μέσα στις πόλεις όπου γίνονται πια τα περισσότερα τροχαία.
Ποιές είναι οι αιτίες που η Ελλάδα έχει αποτύχει ακόμη και στην πρόληψη των τροχαίων; Πρώτα απ όλα το κράτος που δίνει διπλώματα σε οδηγούς ανέτοιμους να βγουν στους δρόμους. Δεύτερον ο απαίδευτος Έλληνας που απαιτεί να προσαρμοστεί όλο το οδικό περιβάλλον στη δική του συμπεριφορά. Τρίτον η έλλειψη αγωγής. Πρώτη αιτία των τροχαίων πια (28%) είναι η χρήση κινητού.
Από τις παραπάνω αιτίες η βασική είναι βέβαια η κρατική αδιαφορία. Στα σχολεία δεν υπάρχει το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής ακόμα και για τους πεζούς. Το κράτος δεν έχει αποφασίσει να σκύψει πάνω από την εθνική αυτή συμφορά και να εκπονήσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή της.
Πρόκειται για ένα εφιάλτη με τεράστιες ηθικές και οικονομικές επιπτώσεις αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός πλην ίσως κάποιων ιδιωτών που ιδρύουν ακόμη και μη κερδοσκοπικούς φορείς και αγωνίζονται μόνοι τους για να νικήσουν τον άδικο αυτό θάνατο.
Όπως σε κάθε τι στην Ελλάδα, έτσι και στα τροχαία είμαστε μόνοι μας. Εμείς θα πρέπει να βάζουμε ζώνη ή κράνος, να έχουμε τα μάτια μας 14, να συντηρούμε τα αυτοκίνητά μας, να μην μιλάμε στο κινητό κ.λ.π. Το κράτος απλώς εκδίδει τα στατιστικά όπως αυτά που σας ανέφερα ήδη και που κατατέθηκαν στη Βουλή.
Ο φιλόσοφος Άμος Οζ έχει πει πως "πάντα πεθαίνουν οι άλλοι" (έτσι νομίζουμε). Με το τιμόνι στα χέρια, απερίσκεπτοι και ανεύθυνοι δεν είμαι βέβαιος. Δείτε τους αριθμούς και αποφασίστε: Το κράτος κοιμάται εμείς;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος