Βίον Ανθόσπαρτον

Παρασκευή, 19 Μάιος 2017 20:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Αυτές τις μέρες του Μαϊου πριν από αρκετά χρόνια έγινε ένας γνωστός γάμος ανάμεσα στην Σοφία και στον Κάρολο της Ισπανίας.
Η Σοφία ήταν κόρη της Φρειδερίκης και του Παύλου, του τότε βασιλιά της Ελλάδας, ο οποίος ήταν και ο πατέρας του μετέπειτα βασιλιά Κωνσταντίνου.
Ο γάμος αυτός κόστισε τότε στο ελληνικό δημόσιο το μεγάλο για την εποχή ποσό των τριών εκατομμυρίων δραχμών και αφού η μικρή Ελλάδα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα όπως και τώρα.
Το παράλογο βέβαια στην υπόθεση αυτή δεν είναι το κόστος του γάμου ούτε ο εορτασμός των γενεθλίων του βασιλιά Παύλου λίγους μηνες πριν απο τον γάμο, αλλά το οτι η Σοφία πήρε απο το ελληνικό δημόσιο προίκα ύψους εννέα εκατομμυρίων δραχμών, ποσό αστρονομικό για το 1960.
Το ποσό αυτό ήταν αφορολόγητο και έγινε αμέσως συνάλλαγμα.
Ο τότε υπουργός Θεοτόκης κατέθεσε νόμο στην βουλή για να ψηφιστεί η προίκα της Σοφίας και μάλιστα χρησιμοποίησε την δικαιολογία οτι ήταν κάτι το εθιμοτυπικό και στο κάτω κάτω της γραφής ο ελληνικός λαός είχε υποχρέωση να δώσει προίκα της Σοφίας!
Ο τότε πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής δέχτηκε αφόρητες πιέσης απο την Φρειδερίκη και στο τέλος παρά την αντίδρασή του υπέκυψε. Τώρα εγώ τι πρέπει να πω;
Θα πω αυτό το σύνθημα που στις διαδηλώσεις φώναζαν οι φοιτητές "προίκα στην παιδεία και οχι στην Σοφία"
Φαίνεται οτι τα χρόνια πέρασαν και οι βασιλιάδες έφυγαν με όλο τους το σοϊ απο την Ελλάδα αφού αυτό ζήτησε με πολλά δημοψηφίσματα ο ελληνικός λαός αλλά εκείνο που φαίνεται οτι δεν ξεριζώθηκε ποτέ είναι η νοοτροπία που διαθέτει η άρχουσα τάξη στην μικρή αυτή χώρα να ξεζουμίζει τον λαό της, άλλες φορές για να κάνει το κομμάτι της και άλλες πάλι φορές γιατί της δίνουν εντολή οι βασιλιάδες πουδιαμένουν τώρα πια οχι στο Τατοϊ, αλλά σε οικονομοτεχνικά γραφεία των Βρυξελλών και της Ν.Υόρκης.Το μόνο που τους λείπει τώρα είναι το σκήπτρο και το βασιλικό στεφάνι στο κεφάλη.
Οι βασιλιάδες άλλαξαν τώρα προσωπείο, φόρεσαν τον μανδύα του οικονομολόγου, του τραπεζίτη και αντί για άμαξες με άλογα και γάμους εκατομμυρίων, σήμερα διαθέτουν κότερα και διαμερίσματα για τις κρυφές τους συναντήσεις και συμφωνίες.
Το αποτέλεσμα βέβαια παραμένει το ίδιο, ένας λαός υποφέρει και βγαίνει στους δρόμους ζητώντας πίσω την πατρίδα του, την αξιοπρέπεια του, τα ανεκπλήρωτα ονειρά του.
Ολα αυτά που για να τα ξαναβρείς, για να τα κερδίσεις πρέπει να μάθεις, πρέπει να έχεις γνώση και καλλιέργεια και αυτό γίνεται μόνο με τον πυλώνα της κοινωνίας μας που ονομάζουμε παιδεία.
Το σύνθημα λοιπόν παραμένει το ίδιο και αυτό στο πέρασμα του χρόνου "προίκα στην παιδεία" και απ' οτι μοιάζει είναι διαχρονικό διότι στο πρώτο πράγμα που στοχεύει η φτωχοποίηση είναι αυτός ακριβώς ο πυλώνας της ζωής μας.
Το ψήφισμα του νομοσχεδίου για την προίκα της Σοφίας πέρασε τότε στην βουλή μόνο με τις ψήφους της ΕΡΕ του Καραμανλή, σήμερα τα πολυνομοσχέδια για την προίκα των τραπεζών παιρνούν με την ψήφο και την ανοχή σχεδόν του συνόλου των κομμάτων της βουλής, γι'αυτό και εγώ εχω να κάνω μια ευχή.
Εύχομαι λοιπόν στην Σοφία καλοφάγωτα και στους σημερινούς άρχοντες βίον ανθόσπαρτον, γιατί προίκα χωρίς γάμο δεν υπάρχει, πως να το κάνουμε!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος