Σφίγγει ο κλοιός…

Παρασκευή, 09 Ιούνιος 2017 21:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Έχουμε απολέσει οριστικά και αμετάκλητα την ελευθερία μας, τόσο σαν λαός, όσο και σαν Ευρωπαίοι. Είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα από τον παγκόσμιο ιστό του χρήματος, που τον εκπροσωπούν οι τράπεζες. Δεν μπορούμε να κουνήσουμε το μικρό μας δαχτυλάκι, χωρίς να γίνει αντιληπτό από αυτές.
Δεν έχουμε περιθώρια αντίδρασης, κι ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά, και θα σφίγγει μέρα με τη μέρα, όλο και πιο πολύ. Το κακό κινήθηκε μεθοδικά βάσει σχεδίου, και με αργά αλλά αποφασιστικά βήματα, κατάφερε να εκμηδενίσει την υπόστασή μας ολωσδιόλου. Παγιδευτήκαμε δυστυχώς, γιατί τα βρόχια που μας έστησαν ήταν ολόγλυκα, και δεν αντιληφτήκαμε τον απώτερο σκοπό τους, παρά μονάχα όταν το κακό είχε γίνει πια.
Αδιαφορήσαμε για τις αξίες που μας έχουν αφήσει σαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας, παραδοθήκαμε στην ηδονή της τρυφηλής ζωής, μόνο που ξεχάσαμε να πληρώσουμε. Νομίσαμε πως μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε τα πάντα, μόνο που δεν γνωρίζαμε πως ενεργούσαμε με δανεικά. Και καλούμαστε τώρα να τα εξοφλήσουμε, με υπέρογκο τόκο φυσικά. Ένα μας έδωσαν, δέκα μας ζητάνε πίσω.
Επειδή κάποιοι θα νομίσουν πως υπερβάλλω, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το πρώτο βήμα της ολοκληρωτικής ήττας κι εκμηδένισης σαν ανεξάρτητα κι ελεύθερα άτομα, ήρθε με την αναγκαστική πληρωμή μισθών και συντάξεων από τις τράπεζες. Πρώτα παίρναμε τον μισθό μας σε μετρητά, και τον κάναμε ότι θέλαμε. Κανένας δεν μπορούσε να μας ελέγξει, ούτε γνώριζε πού τον διαθέταμε. Είχαμε ελευθερία κινήσεων, κι ήταν λογικό και δίκαιο, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας, να ξοδέψουμε τα χρήματά μας, όπως ο καθένας νόμιζε καλύτερα, χωρίς να δίνει λογαριασμό στον οποιοδήποτε τυχάρπαστο τραπεζίτη.
Κάποιο ωραίο πρωί, τα αφεντικά μας είπαν πως πρέπει ν’ ανοίξουμε λογαριασμό στην τράπεζα, γιατί ο μισθός μας πια θα πηγαίνει εκεί. Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε, κανένας δεν κατάλαβε ότι η θηλιά είχε περαστεί στο λαιμό μας.
Μετά ήρθε η κάρτα, το πλαστικό χρήμα. Με αυτή μπορούσαμε να ψωνίσουμε οτιδήποτε από οπουδήποτε, με μια διαφορά όμως: Τα πάντα καταγράφονται στον υπολογιστή της τράπεζας. Τίποτα πια δεν μένει κρυφό.
Κι ήρθε το τελευταίο και αποτελειωτικό χτύπημα. Η αριστερή μας κυβέρνηση, να μην τη ματιάσω, ψήφισε το πιο επαίσχυντο νομοσχέδιο, που ούτε η πιο στυγνή χούντα είχε διανοηθεί να κάνει. Σύμφωνα με αυτό, αν χρωστάς στην εφορία, ή οπουδήποτε αλλού, τα χρωστούμενα θα αφαιρούνται από τον τραπεζικό σου λογαριασμό!
Έβαλαν χέρι στα χρήματά μας, οι αχαρακτήριστοι! Τόλμησαν και το έκαναν και κανένας δεν αντέδρασε. Καλά, δεν κυλάει αίμα μέσα μας; Αυτοί που το έκαναν δεν έχουν τσίπα, εμείς γιατί τους αφήσαμε να το κάνουν; Έχουμε καταλάβει σε τι περιπέτειες μας έχουν μπλέξει;
Δεν είπα πως είναι καλό, τίμιο και νόμιμο να χρωστάς και να μην πληρώνεις, αλίμονο! Όμως είναι ποταπό, αισχρό και ανήθικο να σου αρπάζουν με το έτσι θέλω τα χρωστούμενα. Αν μπορούμε, θα πληρώσουμε, αν δεν μπορούμε, δεν θα πεθάνουμε για τα λεφτά τους.
Κι όμως, δεν τους νοιάζει καθόλου αυτό τους «αριστερούς» φίλους μας, που κόπτονται για την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν τους νοιάζει που θα πας να πάρεις το μισθό σου, και θα στον έχουν αφαιρέσει, επειδή χρωστάς. Δεν τους νοιάζει αν θα έχεις ένα πιάτο φαγητό εσύ κι η οικογένειά σου. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου. Αυτοί όμως είναι;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος