Ως πότε;

Πέμπτη, 27 Ιούλιος 2017 20:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Επιτρέψτε μου ν’ αντιγράψω ένα τμήμα από το κύριο άρθρο του κυριακάτικου «Βήματος», με τίτλο «Αλυσίδες αξίας», της 23 Ιούλη 17.
«….ένας διακεκριμένος επιχειρηματίας, από τους λίγους εναπομείναντες του άλλοτε κραταιού τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, περιέγραφε τις προάλλες με λεπτομέρειες τη σχέση βαμβακιού και απασχόλησης και ανέπτυσσε τις δυνατότητες αναγέννησης του τομέα της μεταποίησης με πολλαπλασιαστικές συνέπειες συνολικά για την οικονομία.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Ελλάδα παράγει μεταξύ 250.000 και 300.000 τόνων βαμβακιού τον χρόνο. Από αυτούς, μετά την κατάρρευση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, μεταποιείται ολοκληρωμένα μέχρι τελικού προϊόντος εντός της χώρας μόλις το 10% της παραγόμενης πρώτης ύλης.
Το 90% αυτής εκκοκκίζεται και εξάγεται στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και αλλού, όπου μεταποιείται και επανεισάγεται με τη μορφή τελικών προϊόντων, όπως σεντόνια, πετσέτες, μπλουζάκια και άλλα. Η τιμή του ακατέργαστου βαμβακιού ανέρχεται σε περίπου 50 λεπτά του Ευρώ και του εκκοκκισμένου τριπλασιάζεται και φτάνει κοντά στο 1,5 Ευρώ. Το συνολικό έσοδο της χώρας από τη συγκεκριμένη παραγωγή βαμβακιού στην καλύτερη περίπτωση να ανέλθει στα 500 εκατ. Ευρώ.
Τώρα, αν συνεχιστεί εντός της χώρας η επεξεργασία του εκκοκκισμένου βαμβακιού η αξία πολλαπλασιάζεται. Αν για παράδειγμα γίνει νήμα, η τιμή του ανεβαίνει στα 4,5 Ευρώ το κιλό. Αν βαφεί, φινιριστεί και γίνει ύφασμα, μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 Ευρώ το κιλό. Κι αν από αυτό φτιάξουμε σεντόνια ή μπλουζάκια, τότε η τιμή του εκτοξεύεται πάνω από 20 Ευρώ το κιλό.
Πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό έσοδο για την Ελληνική οικονομία μπορεί να προσεγγίσει και τα 8 δις. Ευρώ. Χωρίς βεβαίως να υπολογίσουμε πόσες θέσεις εργασίας θα προσθέσει, τι επιπλέον εισόδημα θα δημιουργήσει και τι έσοδα θα φέρει στα ασφαλιστικά ταμεία του κράτους…»
Κι έρχομαι τώρα, ενεός, ν’ αναφωνήσω: Μα τόσο άχρηστοι είμαστε; Να εξάγουμε το δικό μας βαμβάκι στην Τουρκία, και ν’ αγοράζουμε «Τούρκικα» μπλουζάκια και σεντόνια; Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και με το αλουμίνιο; Το εξάγουμε ακατέργαστο στην Ιταλία, κι εισάγουμε «Ιταλικά» κουφώματα!
Ως πότε, ώ Έλληνες, θα συνεχιστεί αυτό; Ως πότε θ’ απομυζούν τον εθνικό μας πλούτο οι ξένοι; Επαναλαμβάνω, δεν αξίζουμε τίποτα εμείς; Δεν έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε δικά μας εργοστάσια;
Μη με πάρετε για χαζό, αλλά το θέμα είναι πολύ απλό. Τόλμη χρειάζεται κι έμπρακτη αρωγή από την πολιτεία σε επιχειρηματίες με ανοιχτά μυαλά. Καταντήσαμε τριτοκοσμική, Αφρικανική χώρα, που την έχουν ζέψει στο ζυγό των πολυεθνικών,(Δεν είμαι μαρξιστής, μη με παρεξηγήσετε, απλά πατριώτης είμαι, όπως κι εσείς), κι εμείς, τα βοϊδάκια, απλά υπακούμε στα χτυπήματα της βουκέντρας που κρατάνε στα χέρια τους το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία κι άλλες «δημοκρατικές» δυνάμεις.
Επιτρέψτε μου ξανά ν’ αντιγράψω από το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, «Κίτρινος φάκελος». Μιλάει ένας ενθουσιώδης βιομήχανος, που σκέπτεται όχι μόνο το δικό του κέρδος, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας, γραμμένο το 1955.
«….βιάζομαι να ιδώ το πρώτο σωστό ναυπηγείο της Ελλάδας να δουλεύει, να σκαρώνει καράβια μεγάλα, που θα διαβούν περήφανα τις θάλασσες. Η Ελλάδα και η θάλασσα είναι ένα. Όπου υπάρχει θάλασσα, υπάρχει και Ελλάδα.
Οχτώ εκατομμύρια τόνοι ανήκουν σ’ Ελληνικά κεφάλαια. Κι ούτε ένα από αυτά τα βαπόρια – πάνω από χίλια βαπόρια – δεν έχει ναυπηγηθεί στην Ελλάδα. Είναι σόλοικο αυτό, είναι απαράδεχτο! Μου ήταν αδύνατο να το ανεχτώ.
Έχω πεποίθηση στον Έλληνα τεχνικό, στον Έλληνα εργάτη. Θα με σιγοντάρουν, θα με βγάλουν ασπροπρόσωπο. Θα κερδίσω, θα επεκτείνω τις επιχειρήσεις μου. Και θα χτίσω βαπόρια, πολλά βαπόρια. Πρέπει να στεριωθεί το ναυπηγείο, πριν βάλω μπροστά την άλλη δουλειά: την υψικάμινο. Αυτή στοιχίζει ένα δαίμονα λεφτά. Θα τα βρω…
Δεν επιτρέπεται τον πλούτο του υπεδάφους μας να μην τον κατεργαζόμαστε εμείς, οι Έλληνες! Είναι σόλοικο, είναι απαράδεχτο! Μου είναι αδύνατο να το ανεχθώ!...»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος