Κοινή λογική και Έλληνες πολιτικοί

Παρασκευή, 08 Σεπτέμβριος 2017 20:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μπορώ να ανασύρω ένα άρθρο μου από το 2012 στο οποίο έγραφα ότι το χρέος της Ελλάδας υποχρεωτικά θα κουρευτεί σε βάθος χρόνου, γιατί είναι πρακτικά αδύνατον να εξοφληθεί. Στο θέμα επανήλθα κι άλλες φορές στηλιτεύοντας π.χ. τον ΣΥΡΙΖΑ που σαν αντιπολίτευση και στη συνέχεια σαν κυβέρνηση ζητούσε "εδώ και τώρα" ρύθμιση του χρέους.
Το επιχείρημα μου σε εκείνα τα άρθρα ήταν απλό: Σε έχουν δανείσει κράτη - δηλαδή λαοί - μόλις πριν λίγα χρόνια με 183 δισ. ευρώ και εσύ α) τους βρίζεις ότι είναι τοκογλύφοι (ενώ σε δανείζουν με μικρότερο επιτόκιο από ότι δανείζονται αυτοί), θυμώνοντας τους πολίτες τους και β) τους ζητάς σχεδόν αμέσως να στο «κουρέψουν», δηλαδή να σου χαρίσουν λεφτά.
Ωστόσο από τότε έγραφα ότι το χρέος θα κουρευτεί αναγκαστικά μόνο που θα γίνει μερικές δεκαετίες μετά, όταν θα είναι ένα ξεχασμένο θέμα και καμία κυβέρνηση ευρωπαϊκού κράτους δεν θα χρειαστεί να απολογηθεί στους πολίτες της γι αυτό.
Όταν τα έγραφα αυτά (που απαιτούν απλή λογική τίποτε περισσότερο), το πολιτικό σύστημα πάντα ανίκανο και χαμένο στην φρίκη των τηλεπαραθύρων, οργάνωνε μέχρι και διαδηλώσεις κατά των... τοκογλύφων δανειστών. Ουδείς μπορούσε να περιγράψει τα απλά που σας προανέφερα, ένδειξη μιας βαριάς πνευματικής ανεπάρκειας που σαρώνει τη χώρα στην ελίτ της εξουσίας.
Τα υπενθυμίζω όλα αυτά γιατί έρχεται ο Μακρόν στην Ελλάδα και τι (μας) είπε; Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει «μοιραία». Ο Μακρόν γνωρίζει, όπως και όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ ότι στον σωστό χρόνο με ένα λεκτικό τρικ, θα χαριστεί στην Ελλάδα ακόμη και το 40% του χρέους της προς αυτούς. Θα γίνει βελούδινα, ανώδυνα.
Το πρόβλημα μας λοιπόν δεν το χρέος τελικά, αλλά ότι αυτό που είπε ο Μακρόν, δεν μπορούσε να το πει ούτε ένας Έλληνας πολιτικός 8 χρόνια τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος