Οι αγράμματοι του σήμερα

Πέμπτη, 05 Οκτώβριος 2017 20:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο Άλβιν Τόφλερ, συγγραφέας από τη Νέα Υόρκη γράφει το εμβληματικό" Future Shock" όπου υποστηρίζει ότι ο "αγράμματος του αύριο", δεν θα είναι εκείνος που δεν θα μπορεί να διαβάσει αλλά εκείνος που "δεν θα έχει μάθει πως να μάθει".
Η εκπληκτική του σύλληψη τι περιγράφει; Περιγράφει όχι το αύριο αλλά το σήμερα. Οι αγράμματοι είναι εδώ αν και ξέρουν να διαβάζουν. Δείτε την φρικτή πραγματικότητα: Κάθε άνθρωπος έχει στο χέρι του, στην παλάμη του ένα κινητό τηλέφωνο. Μέσα από αυτό έχει πρόσβαση σε όλη την ανθρώπινη γνώση. Δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί σε λίγα δευτερόλεπτα να το κάνει κτήμα του.
Θέλει να δει πως είναι το Μοντεβίδεο; Πληκτρολογεί τη λέξη και έχει πρόσβαση σε χιλιάδες κείμενα και φωτογραφίες. Θέλει να μάθει πως θα αντιμετωπίσει μια προσωρινή ασθένειά του; Πριν καν πάει στο γιατρό έχει όλες τις συμβουλές.
Θέλει να μάθει τι είπε ο Πλάτωνας, ο Καντ, ο Νίτσε; Είναι όλα στο χέρι του, στην παλάμη του ή έστω στον Υπολογιστή του στο σπίτι. Ποιο είναι το πρόβλημα που περιγράφει ο Άλβιν Τόφλερ; Ότι ο κάτοχος αυτού του φοβερού πλούτου, δηλαδή ο καθένας, είναι ανήμπορος να τον εκμεταλλευτεί. Αν και ξέρει ανάγνωση, δεν ξέρει τι να ψάξει, μα ούτε και να αξιολογήσει αυτό που τελικά θα διαβάσει.
Θέλετε απόδειξη; Ρίξτε μια ματιά στα λεγόμενα social media. Γίνεται μια καθημερινή παρέλαση ξερολισμού: Όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η πόλη τους, η χώρα τους, ο κόσμος ολόκληρος αν και όπως (τους) έχει αποδείξει η ίδια η ζωή, δεν ξέρουν πως να σώσουν τις ζωές τους...
Όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για το τί είπε ο Πλάτωνας ή ο Νίτσε αλλά θεωρούν σημαντικό αυτό που υποτίθεται ότι έχουν να πουν αυτοί. Και μένουν αγράμματοι και μόνο σε αυτό: Στο να μιλούν.
Η πρόσβαση στη γνώση ήταν η βασική αιτία της έλλειψης παιδείας στο παρελθόν. Τώρα που η γνώση είναι σε ένα κινητό των 100 ευρώ ποια είναι η αιτία που οι απαίδευτοι πολλαπλασιάζονται;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος