Καύση νεκρών

Δευτέρα, 09 Οκτώβριος 2017 19:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

(Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους αναγνώστες για το μακάβριο θέμα που διάλεξα να γράψω. Οι προθέσεις μου όμως, όπως θα καταλάβετε, είναι αγαθές).
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ορίζει το σώμα του. Αυτό αποτελεί την έκφραση της ύπαρξής του. Από τη στιγμή που δεν ενοχλεί τους συνανθρώπους του και την κοινωνία, μπορεί να το διαθέσει όπως ακριβώς αυτός επιθυμεί. Έτσι, όταν κάποιος πεθαίνει, μπορεί να διαλέξει τον τρόπο ταφής του. Μπορεί όμως;
Στην Ελλάδα όχι ακόμα, και δεν γνωρίζουμε πότε θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Μιλώ φυσικά για την απόφαση που παίρνουν κάποιοι να αποτεφρωθούν, όταν με το καλό εγκαταλείψουν τα εγκόσμια. Είναι δικαίωμά τους, αλλά η Ελληνική νομοθεσία τους το στερεί, δεν ξέρω γιατί.
Παρατηρείται λοιπόν το τραγελαφικό φαινόμενο, οι συγγενείς των τεθνεώτων να κουβαλάνε τη σωρό τους στο εξωτερικό, δαπανώντας αρκετά χρήματα, χάνοντας χρόνο άσκοπα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την τελευταία επιθυμία – εντολή του συγγενούς τους. Αυτές οι καταστάσεις δεν τιμούν την πολιτεία, αλλά ούτε και τους πολίτες της.
Να σταθούμε λίγο παραπάνω σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί η εκκλησία μας είναι αντίθετη. Γιατί θεωρείται αντιχριστιανική η αποτέφρωση του σώματός μας. Το ότι είμαστε πλασμένοι από χώμα, και χώμα θα ξαναγίνουμε, είναι γνωστό, αλλά δεν βλέπω πού το αναιρεί αυτό η καύση, τη στιγμή που θα μείνει η στάχτη μας.
Ίσως αυτή η ελάχιστη ποσότητα, τα απομεινάρια της ύπαρξής μας, να κάνουν τους απογόνους μας πιο σκεφτικούς. Θα καταλάβουν σίγουρα την ασημαντότητά μας, θα σκεφτούν πως κι αυτοί στάχτη θα γίνουν μια μέρα, και θ’ αντιμετωπίζουν τους συνανθρώπους τους με αγάπη και κατανόηση.
Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο εδάφιο στη Βίβλο, αν κάνω λάθος διορθώστε με, που να τονίζει την αναγκαιότητα της ταφής. Πιθανόν να έχουμε ερμηνεύσει λάθος την απόφαση να ξαναμπαίνουμε στη γη, ίσως απλά να είναι μόνο συμβολική, κι όχι υποχρεωτική.
Το πεθαμένο σώμα με την ταφή του μολύνει τη γη. Οι αρρώστιες που κουβαλάμε ζωντανοί, είναι ανάγκη να μεταφέρονται στο χώμα που θα μας δεχτεί; Έχετε δει κανέναν να μαζεύει χόρτα κοντά σε νεκροταφείο; Δεν είναι καλύτερο να «εξαγνιστούμε» καιόμενοι;
Υπάρχει και η τραγική περίπτωση να έχει γίνει λάθος διάγνωση, και να ταφεί κάποιος ζωντανός. Ακραίο φαινόμενο, αλλά έχει συμβεί. Για φανταστείτε τον εαυτό σας να ξυπνάει μέσα στο φέρετρο, ενάμιση μέτρο χωμένος στο χώμα!
Πέρα από αυτά, πιο πολύ μετράει η απόφαση του καθενός. Κατ’ εμέ, η καλύτερη απόφαση είναι να δωρίζουμε το άχρηστο πια σαρκίο μας στην ιατρική σχολή, για να μαθαίνουν ανατομία και χειρουργική οι φοιτητές. Έτσι, με το θάνατό μας, θα έχουμε φανεί χρήσιμοι, χωρίς αυτό να κοστίσει σε κανέναν. Πεθαμένοι θα είμαστε, γιατί ν’ αποτελέσουμε τροφή για τα σκουλήκια, κι όχι να φωτίσουμε τα μυαλά των μελλοντικών γιατρών;
Πρέπει να γίνεται σεβαστή η τελευταία επιθυμία του καθενός, που είναι ιερή και απαραβίαστη. Δεν κοστίζει, υποθέτω, τίποτα στην «προοδευτική» μας κυβέρνηση, να θεσπίσει τον νόμο που θα επιτρέπει την καύση των νεκρών, εκτός αν κι αυτό το απαγορεύουν τα μνημόνια, που έχουν (όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις) υπογράψει!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος