Οι ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για τη Σπάρτη

Παρασκευή, 20 Οκτώβριος 2017 20:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η πόλη μας, μια μικρή πόλη με βαρύ ιστορικό όνομα, είναι κατα γενική ομολογία μια πόλη που έχει μείνει πίσω σε πολλούς τομείς με συνέπεια να μην έχει αναπτυχθεί και να αδυνατεί να δώσει δημιουργική διέξοδο στους κατοίκους της και ιδίως στους νέους της, που την εγκαταλείπουν.
Μια εύκολη λύση είναι να αποδώσει κάποιος τις ευθύνες σ’ αυτούς που κατά καιρούς ανέλαβαν την τοπική εξουσία και διαχειρίστηκαν (;) κάποτε μεγαλεπήβολα και βαρύγδουπα σχέδια ανάπτυξης τα οποία, δυστυχώς, έμειναν άλλα στο πεδίο των διακηρύξεων και άλλα στα χαρτιά.
Κι όμως στα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν ορισμένες προτάσεις οι οποίες κατ’ αρχήν φάνηκε ότι υιοθετούνται από τους αρμοδίους φορείς και στη συνέχεια μπήκαν στο συρτάρι, κατά το κοινώς λεγόμενο, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να δοκιμαστούν στην πράξη για να κατορθώσει αυτός ο τόπος να «ξεκολλήσει» και ν’ ακολουθήσει την ανοδική πορεία που έχουν άλλες γειτονικές και μη πόλεις τις Πελοποννήσου.
Μία απ’ αυτές, η μόνη που υλοποιήθηκε, ήταν αυτή που αφορούσε το έργο «Προστασία, Διαμόρφωση, Ανάδειξη και Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Σπάρτης», το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013» με προϋπολογισμό 1.177.157,36 ευρώ και υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την τότε Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Απρίλιος 2011-Δεκέμβριος 2015). Η πραγματοποίηση αυτού του έργου οδήγησε στη διαμόρφωση ενός οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, που αποδόθηκε στη Σπάρτη και τους επισκέπτες της. Με τις εργασίες και τις επεμβάσεις που έγιναν αναδείχθηκε, επιτέλους, ο αρχαιολογικός χώρος, που πήρε σχήμα και μορφή με τις πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης, τις διαδρομές περιήγησης, τα πλατώματα ανάπαυσης και θέασης για τους επισκέπτες, καθώς και τις υπαίθριες εκθέσεις αρχιτεκτονικών μελών.
Εκτός απ’ αυτήν υπήρξαν και οι εξής:
1. Η πρόταση για την «Ανάδειξη – ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιοχής του Ευρώτα στη Σπάρτη». Μια πρόταση ολοκληρωμένη την οποία παρουσίασε η κα Χαρά Γιαννακάκη, αρχαιολόγος της νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας σε ειδική προς τούτο ομιλία της στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον Ευρώτα που πραγματοποιήθηκαν στο «Παραποτάμιο Δημοτικό Πάρκο Ευρώτα» στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2015. Η πρόταση της ανάδειξης και ανάπλασης των αρχαίων μνημείων της περιοχής του Ευρώτα εκπονήθηκε το 2005 κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Δήμου Σπάρτης που αφορούσε τη συμμετοχή της Ε’ ΕΠΚΑ στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου, που αφορούσε στην υλοποίηση έργων ανάπτυξης στις περιοχές της Λάκκας και του Ψυχικού. Ο Δήμος Σπάρτης στο πλαίσιο του εν λόγω Επιχειρησιακού Σχεδίου, ανάμεσα σε άλλα, είχε αναλάβει την πραγματοποίηση έργων διαμόρφωσης και ανάδειξης της εισόδου της πόλης στη γέφυρα του Ευρώτα και παράλληλα την υλοποίηση έργων προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος στη δυτική όχθη του ποταμού. Απ’ αυτά τα έργα έγιναν ελάχιστα και το όλο σχέδιο «βάλτωσε» μετά τον αδόκητο θάνατο του εμπνευστή του Δημάρχου Σαράντου Αντωνάκου, που είχε ως όνειρο ζωής την ενοποίηση όλων των αρχαιολογικών μνημείων του Ευρώτα σ’ ένα παραποτάμιο πάρκο (Λατρευτικός χώρος και ιερό Κλαδά, Προϊστορική οικιστική εγκατάσταση στη θέση Μουχταίικα Καραβά, Ποδαρικά αρχαίας γέφυρας Ευρώτα, Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος, Βωμός Λυκούργου, Μνημείο Αστραβάκου, Ελληνιστικό Τείχος, Ρωμαϊκή έπαυλη οικοπέδου Δικαίου, Αρχαίο ιερό οικοπέδου Σταυροπούλου, Βωμός Ψυχικού και τέλος η σιδερένια γέφυρα για την οποία έγινε και μελέτη!!!). Η κα Γιαννακάκη είχε κλείσει την ομιλία της μ’ αυτά τα λόγια: «Κλείνοντας την παρούσα παρουσίαση, θα ήθελα να τονίσω πως η ένταξη των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντός τους στη ζωή της πόλης, θα συμβάλει όχι μόνο στην οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής αλλά θα βελτιώσει την καθημερινότητα όλων μας και θα συντελέσει στην αυτογνωσία, στην επαναφορά της ανθρώπινης ζεστασιάς και οικειότητας. Οφείλουμε όλοι μας, πολίτες και φορείς να συναισθανθούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον τόπο μας και την κληρονομιά μας και επιτέλους να μετουσιώσουμε τους περήφανους αλλά πολλές φορές στείρους λόγους για το ένδοξο παρελθόν της πόλης μας, σε πράξεις.
2. Ιστορικό Θεματικό Πάρκο “ΣΠΑΡΤΑΠΟΛΙΣ”. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα αναπτυξιακή πρόταση που στοχεύει στην αξιοποίηση του ονόματος και της ιστορίας της Αρχαίας Σπάρτης, ώστε η περιοχή μας να γίνει πόλος έλξης για τον εσωτερικό και τον εξωτερικό τουρισμό. Την πρόταση εμπνεύστηκε και συγκρότησε ο συμπολίτης μας πυρηνικός ιατρός κ. Κωνσταντίνος Στεφάνου, ο οποίος πρότεινε το 2014 την δημιουργία ενός ιστορικού θεματικού πάρκου στη Σπάρτη, το οποίο θα περιλαμβάνει μία ολόκληρη αρχαία πόλη στην οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να δειτην ζωή των αρχαίων Σπαρτιατών, τη Σπάρτη του Λεωνίδα και του Λυκούργου. Το πάρκο θαέχει το όνομα "Σπαρτάπολις" και σε αυτό θα υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι θα υποδύονται τους κατοίκους της Αρχαίας Σπάρτης του 300 π.χ. και θα ζουν όπως αυτοί. Ο επισκέπτης με ένα εισιτήριο θα μπορεί να περπατήσει στους δρόμους του και να ζήσει μοναδικές εμπειρίες από δραστηριότητες της εποχής εκείνης, συμμετέχοντας σε κάποιες απ’ αυτές. Ο κ. Στεφάνου σύμφωνα με υπολογισμούς που έχει κάνει, αντλώντας στοιχεία από παρόμοια ιστορικά θεματικά πάρκα που λειτουργούν στο εξωτερικό, υπολογίζει ότι ο αριθμός των επισκεπτών μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο ετησίως, που σημαίνει μεγάλη ανάπτυξη και πολλές θέσειςεργασίας για τον τόπο μας. Στις 13 Ιουνίου 2016 ο κ. Στεφάνου παρουσίασε την πρότασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, το οποίο την αποδέχθηκε και αποφάσισε την χρηματοδότηση της Πρoμελέτης για το Ιστορικό Θεματικό Πάρκο«ΣΠΑΡΤΑΠΟΛΙΣ», εγκρίνοντας κονδύλι 30.000 ευρώ για την εκπόνηση του Master Plan, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την μελέτη σκοπιμότητας, τον προϋπολογισμό του έργου,τη μελέτη βιωσιμότητας, την ιστορική - χωροταξική και αρχιτεκτονική προμελέτη βάσει των αναφορών του Παυσανία και των άλλων ιστορικών πηγών, το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, την αναπαράσταση των κτιρίων με την μορφή μακέτας και τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης,τους τρόπους χρηματοδότησης κ.α.. Έκτοτε σιγή ιχθύος!
3. Αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Ακρόπολης Σπάρτης. Για το θέατρο της Αρχαίας Σπάρτης έκαναν πολλούς κι επίμονους αγώνες οι συμπολίτες μας που συγκρότησαν τον Σύλλογο «ΓΙΤΙΑΔΑΣ». Οι αγώνες τους αυτοί ευοδώθηκαν το 2013 όταν την υπόθεση ανέλαβε το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», που ίδρυσε ο τέως υπουργός Σταύρος Μπένος. Με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» καιμε την αρωγή του αρχιτέκτονα-μηχανικού Γουλιέλμου Ορεστίδη παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία εξετάζει αναλυτικά την τρέχουσα παθογένεια του μνημείου και τα μοναδικά αρχιτεκτονικά και δομικά χαρακτηριστικά του, ενώ περιλαμβάνει την αναλυτική πρόταση μεθοδολογίας και εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και αναστήλωσης του. Βασικός στόχος των επεμβάσεων που προτείνει η μελέτη είναι η προστασία του σπουδαίου αυτού μνημείου, η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, η δομική αποκατάστασή του, καθώς και η αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας του θεάτρου. Η μελέτη κατατέθηκε από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού κι εγκρίθηκε, μετ’ επαίνων, στις 15 Οκτωβρίου 2013. Από τότε έως σήμερα τίποτε κι από κανέναν.
4. Ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Είναι περιττό νομίζω να γίνει εκτενέστερη αναφορά στο επίκαιρο θέμα της ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, το οποίο σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.
5. Πεζοπορικά μονοπάτια Ταΰγέτου. Το αρσενικό βουνό είναι στενά συνδεδεμένο με την Σπάρτη. Πριν από χρόνια, με πρωτοβουλία του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης και σκληρή εργασία των μελών του, αναδείχθηκαν, διανοίχτηκαν και αναστηλώθηκαν τα πιο γνωστά από τα πεζοπορικά μονοπάτια του: Σπάρτη - Μυστράς, Μυστράς – Ταϋγέτη - Φανερωμένη, Παρόρι – Λαγκαδιώτισσα – Ζαγούνα – Φανερωμένη, Άγιος Ιωάννης - Αναβρυτή, Καλύβια Σοχάς – Σοχά – Λακκώματα - Τσάρκος, Πηγή Μαγγανιάρη – Καταφύγιο - Προφήτης Ηλίας, Κουμουστά – Πενταυλοί-Καταφύγιο, Κουμουστά - Γόλα. Σήμερα τα περισσότερα απ’ αυτά είναι εγκαταλειμμένα και κανείς δεν νοιάζεται για την στοιχειώδη συντήρησή τους, με κραυγαλέα την περίπτωση του μονοπατιού που οδηγεί από τη Σπάρτη στο Μυστρά, για το οποίο δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την αποκατάστασή του, μετά την καταστροφή τμήματός του, από την πλημμύρα του χειμάρρου Κνακίωνα. Τα μονοπάτια αυτά εκτός του ότι δίνουν διέξοδο φυσικής άσκησης κι αναψυχής στους ντόπιους, μπορούν να αποτελέσουν δέλεαρ για τους θιασώτες του οικοτουρισμού, για τον οποίο γίνονται τόσες πομπώδεις αναφορές από τους καθ’ ύλην αρμοδίους.
6. Εφαρμογή Κυκλοφοριακής Μελέτης. Εδώ η Επιστήμη σηκώνει τα χέρια. Κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο μένει ανεφάρμοστη η υπάρχουσα κυκλοφοριακή μελέτη με αποτέλεσμα να υπάρχει στην πόλη καθεστώς κυκλοφοριακής αναρχίας που θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, το κυκλοφοριακό κομφούζιο της Αθήνας! Επιπλέον, σε πείσμα των καιρών, η Σπάρτη παραμένει η μόνη πρωτεύουσα χωρίς φωτεινούς σηματοδότες. Κι αναρωτιέται ο ταλαίπωρος πολίτης: Έτσι θα πάμε μπροστά;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος