Φέρτε πίσω... τα κρυμμένα!

Πέμπτη, 02 Νοέμβριος 2017 20:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Κουβέντιαζα προχτές με έναν καλό φίλο και μου΄λεγε πως κάποιοι γνωστοί του που κατέβηκαν το Σαββατοκύριακο της εθνικής μας γιορτής στο Γύθειο δεν έβρισκαν καρέκλα να καθίσουν σε κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια κι έφυγαν άπραγοι. «Φαίνεται» μου είπε «πώς κάποιοι, ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, έχουν κρυμμένα χρήματα, ειδάλλως δεν εξηγείται αυτή η ευκολία με την οποία γεμίζουν τα θέρετρα, οι επιλεγμένοι προορισμοί και τα νησιά μας».
Τα λόγια του επιβεβαίωσαν τους προβληματισμούς μου σχετικά με την έκταση και τις επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα μας. Η κρίση είναι γεγονός αναντίρρητο κι έχει επηρεάσει τη ζωή όλων μας, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Είναι βέβαιο πως τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα έχουν πληγεί με ιδιαίτερη βαρύτητα και οι νέοι μας πληρώνουν με την ανεργία, τους μικρούς μισθούς και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, πράγματα για τα οποία ευθυνόμαστε εμείς οι μεγαλύτεροι που επί σαράντα χρόνια βλέπαμε να λεηλατείται ο τόπος μας και σφυρίζαμε αδιάφορα!
Μέσα στο άσχημο ψυχολογικό κλίμα που διαμόρφωσαν τα μνημόνια, όμως, βρήκαν την ευκαιρία να δηλώσουν, μη προνομιούχοι και πένητες, αυτοί που είχαν και έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μόλις ξέσπασε η κρίση τα απέσυραν εν μία νυκτί από τα τραπεζικά καταστήματα και τις θυρίδες...και τα έκρυψαν!
Είναι κοινό μυστικό, ανά την ελληνική επικράτεια, πως τα δις που έφυγαν από τις τράπεζες πριν επιβληθούν οι κεφαλαιουχικοί έλεγχοι, είτε έφυγαν για το εξωτερικό, είτε μπήκαν σε διάφορες κρύπτες κι έκτοτε παραμένουν στο απυρόβλητο παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για να επιστρέψουν στα τραπεζικά ταμεία.
Η μαζική απόσυρση αυτών των καταθέσεων είναι που οδήγησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού και ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλλει τα capital controls που ισχύουν ακόμα, αφού μεγάλο μέρος αυτών των αποσυρθέντων κεφαλαίων είναι κρυμμένο.
Αυτός, δυστυχώς, είναι ο πατριωτισμός μας που μερικές φορές ξεφεύγει και γίνεται ακραίος εθνικισμός.
Λόγια του αέρα, αλλά καταβάθος κοιτάμε μόνο την πάρτη μας! Αν είχαμε αληθινά πατριωτικά αισθήματα τότε θα το αποδεικνύαμε έμπρακτα κάνοντας το αυτονόητο δηλαδή να επιστρέψουμε αυτά τα δις που λείπουν από την ελληνική οικονομία, στις τράπεζες! Τότε τα capital controls θα αποσύρονταν άμεσα και η ταλαιπωρία που υφιστάμεθα όλα αυτά τα χρόνιαθα έπαιρνε τέλος.
Μια τέτοια πράξη εθνικής αυτογνωσίας προϋποθέτει την γενναιότητα να δεχθεί κάποιος να πληρώσει τους οφειλόμενους φόρους προς το κράτος κάτι που λίγοι εξ ημών το αποδέχονται όπως δείχνει η διαρκής μουρμούρα κατά την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων όπου οι περισσότεροι διαμαρτύρονται ζητώντας να πληρώσουν... κάποιοι άλλοι! Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο ανασταλτικός παράγοντας που κάνει ορισμένους συμπολίτες μας να κρατούν στο σκοτάδι μεγάλα χρηματικά ποσά και πανάκριβα τιμαλφή, ριψοκινδυνεύοντας να πέσουν θύματα των πάσης φύσεως διαρρηκτών.
Μερικά πράγματα, όμως, όσο και να θές να τα κρύψεις δεν κρύβονται. Έρχονται οι γιορτές και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, οι ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δηλώνουν πληρότητα που φτάνει έως και 90% ! Τον Δεκαπενταύγουστο στρατιές είναι αυτοί που επιβιβάζονται στα επιβατηγά πλοία για να περάσουν τις μικρές ή μεγάλες διακοπές τους στα νησιά! Επιπλέον έχει πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς τις διατροφικές συνήθειες των σύγχρονων Ελλήνων που έχουν μεταμορφωθεί σε λάτρεις της καλής κουζίνας και των εκλεκτών κρασιών. Μόνο που αυτά τα γκουρμέ μενού κοστίζουν υπέρογκα και δικαίως αναρωτιέται κάποιος πού βρίσκουν όλοι αυτοί τα χρήματα σε καιρό κρίσης και πληρώνουν. Μα είπαμε υπάρχουν πλέον τα κρυμμένα ! Αφήνουμε τους χολυγουντιανούς γάμους και τα βαφτίσια που δίνουν και παίρνουν κι ακόμα κάτι αγοραπωλησίες τοις μετρητοίς που σε αφήνουν σύξυλο!
Είπαμε, η κρίση είναι γεγονός, οι φτωχοί είναι γεγονός, οι άνεργοι είναι γεγονός και οι υποκριτές είναι επίσης γεγονός! Το θέμα είναι πως «τούτη την πατρίδα την έχομε όλοι μαζί» κατά τον Μακρυγιάννη και είναι αμαρτία να παίζουμε παιχνίδια μαζί της, προτάσσοντας τα μικρά ιδιοτελή μας συμφέροντα.
Το πιο μεγάλο σκάνδαλο δεν είναι τα κρυμμένα του εσωτερικού, αλλά εκείνα τα δις που έχουν φυγαδευτεί από πλουτοκράτες και πολιτικά πρόσωπα στο εξωτερικό, τα οποία όπως διαβάζουμε στον τύπο αν γύριζαν πίσω θα έλυναν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της Ελλάδος. Γι’ αυτό, παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα των μεγάλων διαδηλώσεων της πρώτης περιόδου των μνημονίων «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα», θα λέγαμε ότι θα ήταν καλύτερο να πεισθούν κάποιοι «να φέρουν πίσω...τα κρυμμένα»!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος