Παρέλαση Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Σπάρτης

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1965

Τρίτη, 14 Νοέμβριος 2017 20:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Στη 10ετία του ’60 άρχισαν σιγά – σιγά να «ξεθυμαίνoυν» τα πάθη και το μίση του Εμφυλίου και η ελληνική κοινωνία πάσχιζε να ανασυγκροτηθεί «εκ θεμελίων». Η μεγάλη εκλογική νίκη (52,72 %) του Γεωργίου Παπανδρέου και της Ένωσης Κέντρου στις 19 Φεβρουαρίου 1964 και ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης έφεραν ένα δυνατό άνεμο αισιοδοξίας κι εκδημοκρατισμού του κράτους και της κοινωνίας.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια αναπτύχθηκε ραγδαία, μεταξύ άλλων, ΚΑΙ το συνδικαλιστικό κίνημα. Τα κατά τόπους Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα «πήραν φωτιά» και χιλιάδες εργαζόμενοι έσπευσαν να οργανωθούν στα σωματείατους ή να ιδρύσουν καινούρια, ελπίζοντας, βάσιμα, πως με οργάνωση και αγώνα θα βελτιώσουν τη μοίρα τους!
Αυτή η συνδικαλιστική άνοιξη (η οποία – δυστυχώς - διακόπηκε βίαια με την δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967)επικράτησε ΚΑΙ στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σπάρτης, με πολλές και δημιουργικές ζυμώσεις και ανακατατάξεις, αθρόες εγγραφές νέων μελών, δημιουργία νέων σωματείων κι ενεργό συμμετοχή, από τη βάση ως την κορυφή, με πολλούς εκλογικούς ανταγωνισμούς.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σπάρτης, που επί σειρά ετών συμμετείχε στις παρελάσεις των Εθνικών Επετείων (ουσιαστικά «άνοιγε» την παρέλαση με τα λάβαρά του και τις αντιπροσωπείες του) συμμετείχε ΚΑΙ στις παρελάσεις της περιόδου 1964-1967, με αυξημένο κύρος και αίγλη και με ενισχυμένες αντιπροσωπείες.
Άνθρωποι «παρακατιανοί», εργαζόμενοι χειρώνακτες οι περισσότεροι, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας και της ζωής, έβαζαν τα «καλά τους» κι έκαναν παρέλαση καμαρωτοί και αγέρωχοι μπροστά στο σπαρτιατικό κοινό στέλνοντας μηνύματα ζωής, περηφάνιας και αποφασιστικότητας.
Η συμμετοχή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Σπάρτης στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1965 αποτυπώθηκε σε φωτογραφία της εποχής που διέσωσε ένας από τους συμμετέχοντες, ο Ευθύμιος Κοντοές, ο οποίος έδωσε και τα ονόματα των συμμετεχόντων:
Επικεφαλής:
Βεντήρης Γεώργιος, πρόεδρος Ε.Κ.Σπάρτης, σερβιτόρος.
Αριστερή σειρά:
Κοντοές Ευθύμιος, τσαγκάρης
Αποστολόπουλος Βασίλειος, τσαγκάρης
Δεξιά σειρά:
Κιρκίρης Θεοφίλης, καραγωγέας
Οικονομάκης Θεοδωρος, αρτεργάτης
Σταυρόπουλος Ιωάννης, τσαγκάρης
Κοτοπούλης (;) ….., καραγωγέας
Γκίκας (Χαρίλαος ;), οδοκαθαριστής

«Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας
ποτίζουμε τη γης για να γεννά
καρπούς, λουλούδια, τ’ αγαθά του κόσμου ολόγυρά μας
φτωχή αλουλούδιαστη, άκαρπη μονάχα η αργατιά.»
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος