Το colpo grosso με το νέο σχήμα της κεντροαριστεράς

Παρασκευή, 17 Νοέμβριος 2017 20:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η προσπάθεια για τη σύσταση ενός νέου κομματικού σχήματος στο χώρο της κεντροαριστεράς δεν είναι καινούρια. Έχουν προηγηθεί η Κίνηση των 58 και το εκλογικό σχήμα της ΕΛΙΑΣ, επί προεδρείας Ευάγγελου Βενιζέλου, που απέτυχαν. Τώρα το εγχείρημα επαναλαμβάνεται από την κ. Φώφη Γεννηματά και θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο χρονικό διάστημα για να δούμε ποια έκβαση θα έχει.
Κατά κοινή ομολογία αυτό που ξεκίνησε την Κυριακή (12/11), με την πρώτη φάση της εκλογής αρχηγού του νέου κομματικού φορέα, αποτελεί μία πρωτοτυπία και μια «πρωθύστερη» διαδικασία, αφού δεν υπάρχει ακόμα κοινό καταστατικό, ούτε συμφωνία σε βασικές ιδεολογικές και πολιτικές αρχές!
Επιπλέον δεν έχει αποφασιστεί η δομή του νέου πολιτικού μορφώματος, αν δηλαδή θα υπάρξει συγχώνευση ή αυτοτέλεια των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν.
Αυτό που είναι ευδιάκριτο είναι η εναγώνια προσπάθεια για την πολιτική επιβίωση όλων των συμμετεχόντων και δη του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ με προϋπόθεση την καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοί που έχουν την πρωτοβουλία δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε ποιές κοινωνικές τάξεις απευθύνονται και ποιο είναι το στρατηγικό τους σχέδιο για τον τόπο. Όλα παραπέμπονται στο επικείμενο συνέδριο, αφού τελειώσει η εκλογή αρχηγού κι αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανακολουθία.
Οι υποψήφιοι αρχηγοί –πλην του κ. Ραγκούση- απέφυγαν να μιλήσουν ανοιχτά και με λεπτομέρειες για το γεγονός ότι μέχρι τώρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζεται ως συμπληρωματική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας με την οποία συγκυβέρνησε κι έχει μετατοπιστεί πολιτικά προς τον νεοφιλελευθερισμό, ενώ υπάρχει και μία διαφαινόμενη ταύτισή της με τα μεγάλα συμφέροντα της περιβόητης διαπλοκής. Ίσως γι’ αυτό δεν είχαν πρόβλημα πρώην επιφανή και μη στελέχη και μέλη της συντηρητικής παράταξης να προσέλθουν στην ψηφοφορία της κεντροαριστεράς, προκειμένου να πληγεί ο επικατάρατος ΣΥΡΙΖΑ!!!
Μετά την πρώτη φάση εκλογής αρχηγού υπήρξαν πανηγυρισμοί για τον αριθμό των ψηφισάντων καιδιθύραμβοι περί του επαναπατρισμού των ψηφοφόρων του 2012. Οι αριθμοί, όμως, είναι αδήριτοι! Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)έλαβε 341.390 ψήφους και το ΠΟΤΑΜΙ 222.166 ψήφους. Άρα οι δύο κύριοι σχηματισμοί του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς είχαν πάρει συνολικά: 563.556 ψήφους. Και θριαμβολογούν γιατί πήγαν και ψήφισαν λιγότεροι από τους μισούς! Ας ληφθεί υπόψη ότι στις εκλογές του 2012 το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βενιζέλο και η ΔΗΜΑΡ με τον κ. Κουβέλη είχαν λάβει 756.045 και 384.971 ψήφους και συνολικά 1.141.016 ψήφους.
Το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης με την επικράτηση δύο υποψηφίων που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι η όλη διαδικασία ήταν μία συσπείρωση παλαιών ψηφοφόρων του, η οποία την μετέτρεψε σε εσωκομματική αντιπαράθεση. Γι’ αυτό και οι υποψήφιοι που προέρχονταν από χώρους εκτός του ιστορικού ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται «μουδιασμένοι», αμήχανοι και θορυβημένοι έως ενοχλημένοι, όπως έδειξαν οι αντιδράσειςτων στελεχών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, τα οποία θέτουν και ζήτημα ηγεσίας του κινήματός τους.
Κατά τη γνώμη πολλών η κίνηση για την συγκρότηση του νέου κομματικού σχήματος της κεντροαριστεράς είχε εξαρχής όλα τα στοιχεία ενός colpo grosso (σ.σ. ιταλική φράση που σημαίνει μεγάλο κόλπο και μεταφορικά άκομψο πλήγμα, χοντροκομμένο χτύπημα, βρόμικο τέχνασμα). Από τη μια δεσμεύονταν όλες οι κεντροαριστερές δυνάμεις με στόχο την εκλογική εξόντωση του ΣΥΡΙΖΑ κι από την άλλη το ισχυρότερο σκέλος δηλαδή το ΠΑΣΟΚ διασφάλιζε ότι δεν θα υπάρχουν δίπλα του άλλοι παρεμφερείς κομματικοί χώροι, που θα εμπόδιζαν την μελλοντική του εκλογική άνοδο.
Στη 2η φάση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει η κ. Γεννηματά, η οποία θα εμφανιστεί ως μόνη και αδιαμφισβήτητη αρχηγός του χώρου της κεντροαριστεράς. Στο συνέδριο που θα ακολουθήσει οι πασοκογενείς θα επιβάλλουν τις ιδεολογικές και πολιτικές τους αρχές και θα υποχρεώσουν όλους τους άλλους να ακολουθήσουν, εκόντες-άκοντες, για να μην κατηγορηθούν ως εν δυνάμει διασπαστές του νέου κομματικού φορέα.
Ο «κρυφός» σκοπός της «νέας» ηγετικής ομάδας είναι να γίνει το κόμμα της κεντροαριστεράς τρίτη εκλογική δύναμη και να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, αναλαμβάνοντας και πάλι θέσεις στην κυβερνητική εξουσία. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση ο χώρος της κεντροαριστεράς, δυστυχώς, θα βρεθεί πιο κοντά στη νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία, παρά στο ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τις ελπίδες για τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που συντάχθηκαν με τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα αποδειχθούν φρούδες και η προσδοκία μια αυταπάτη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος