×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/132294

Η επίσκεψη της θετής κόρης του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σπάρτη

Τετάρτη, 10 Ιανουάριος 2018 20:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το Σεπτέμβρη του 1933 μια απρόσμενη είδηση τάραξε την ησυχία της μικρής μας πόλης. Η Αφέτ χανούμ θετή κόρη του Προέδρου της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ θα επισκεπτόταν τη Σπάρτη για να δει τα αξιοθέατα της περιοχής μας.
Η είδηση διέρρευσε πολύ πρωί την ημέρα της αφίξεως και περί την δεκάτην πρωινή πλήθη κόσμου άρχισαν να συρρέουν στον σταθμό των αυτοκινήτων για να την υποδεχθούν και ιδίως για να κορέσουν την περιέργειάν τους.
Πράγματι την ώρα εκείνη αφίχθηκε το αυτοκίνητο της υψηλής επισκέπτριας μετά της ακολουθίας αυτής και οι συγκεντρωμένοι την επευφήμησαν ζωηρά και κατ’ επανάληψη. Η Αφέτ χανούμ επισκέφθηκε πρώτα το βυζαντινό Μυστρά και κατόπιν την Αρχαία Σπάρτη, ενώ οι τοπικές αρχές το μεσημέρι της πρόσφεραν τιμητικό γεύμα. Νωρίς το απόγευμα η θετή κόρη του Κεμάλ επισκέφθηκε και τα λοιπά αξιοθέατα της Σπάρτης κι εν συνεχεία αναχώρησε για το Ναύπλιο, ακολουθώντας το εκδρομικό πρόγραμμά της, που περιλάμβανε την γνωριμία της με τις περισσότερες από τις πόλεις της Ελλάδος.
Ητοπική εφημερίδα «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ» σε πρωτοσέλιδο μονόστηλο με τον τίτλο «Η υψηλή ξένη μας» (13/09/1933) παρουσίασε ως εξής την επίσκεψη της Αφέτ χανούμ.
«Προερχομένη εκ Τριπόλεως αφίχθη χθες η Αφέτ Χανούμ, θετή κόρη του Μουσταφά Κεμάλ. Του μεγάλου μεταρρυθμιστού της Νεωτέρας Τουρκίας. Η είδησις γνωσθείσα περί την ογδόην και ημισείαν της πρωϊας της χθες αναστάτωσε κυριολεκτικώς τας αρχάς της πόλεώς μας αι οποίαι σημειωτέον δεν ήξευρανμέχρις της ώρας εκείνης τίποτε. Η είδησις κυκλοφορήσασα ευρεία προσήλκυσε την προσοχήν του κόσμου ο οποίος συνέρρεε εις τον Σταθμόν των αυτοκινήτων αναμένων αγωνιωδώς. Τέλος περί την 10ην αφίχθη το αυτοκίνητον της υψηλής μας ξένης μετά της ακολουθίας της γενομένης ενθουσιωδώς δεκτής από του συρρεύσαντος πλήθους το οποίον την επευφήμησε κατ’ επανάληψιν. Η Αφέτ χανούμ επισκεφθείσα τας αρχαιότητας του Μυστρά και της αρχαίας Σπάρτης, επανήλθεν εις την πόλιν μας όπου παρετέθη τιμητικόν γεύμα υπό της αρχής. Τας πρώτας απογευματινάςώρας επισκεφθείσα και τα λοιπά αξιοθέατα της πόλεως ανεχώρησε δια Ναύπλιον συνεχίζουσα την εκδρομήν της προς επίσκεψιν όλων των πόλεων της Ελλάδος».
Αλλά ποία ήταν η Αφέτ χανούμ; Ο ιδρυτής της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, με τον έναν γάμοκαι τις πολλές ερωτικές σχέσεις με διάφορες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα αρτίστα Ζωζώ Νταλμάς, δεν είχε αποκτήσει δικά του παιδιά. Έτσι κατέφυγε στη λύση της υιοθεσίας. Υιοθέτησε συνολικά επτά παιδιά, έξι κορίτσια κι ένα αγόρι, τα εξής: Αφέτ Ινάν, Σαμπιχά Γκιοκτσέν, Νεμπιλέ Ιρντέλπ, Ουλκού Αντατεπέ, Ρουκίγιε Έρκιν, Μουσταφά Ντεμίρ και Ζεχρά Αϊλίν.
Η Αϊσέ Αφέτ (Ινάν) γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1908 στο Δήμο Κασσάνδρας της Θεσσαλονίκης. Γονείς της ήταν ο Ismail Hakki Bey και η Sehzane Hanim. Η οικογένειά της μετανάστευσε, λόγω των Βαλκανικών Πολέμων, στο Adapazari (σ.σ. Η Ανταπαζαρί ή Αγρίλιο είναι μία μεσόγεια παραποτάμια πόλη της Τουρκίας που βρίσκεται στο ΒΔ. τμήμα της και αποτελεί πρωτεύουσα της επαρχίας Σακαρίας, στη γενικότερη περιφέρεια του Μαρμαρά), όπου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο. Αργότερα εγκαταστάθηκαν κατά σειράν στην Άγκυρα, τη Μιχαλιτσίκ, το Καραογλάν και την Μπίγκα. Στη Μπίγκα η μητέρα της αρρώστησε από φυματίωση και πέθανε το 1915. Ο πατέρας της τότε ξαναπαντρεύτηκε με μία νεαρή κοπέλα και απέκτησε μία κόρη. Η Αφέτ τότε αποφάσισε να σπουδάσει δασκάλα για να κατορθώσει να φύγει από την πατρική στέγη. Το 1920 εγκαταστήθηκαν στο Elmali στο οποίο ολοκλήρωσε τηνεκπαίδευσή της και πήρε το πρώτο δίπλωμα της δασκάλας. Της ανατέθηκε, μάλιστα, η διεύθυνση του Σχολείου Θηλέων της πόλης. Το 1925 αποφοίτησε από το Κολλέγιο της Bursa και τοποθετήθηκε ως δασκάλα στη Σμύρνη. Εκεί τον Οκτώβρη του 1925 γνώρισε τον Κεμάλ Ατατούρκ, που επισκεπτόταν την πόλη. Ο Ατατούρκ εντυπωσιάστηκε από τη μορφωμένη δεκαεπτάχρονη δασκάλα και αποφάσισε να την υιοθετήσει. Η Αφέτ έζησε μαζί του στο Προεδρικό Μέγαρο (Τσανκαγιά) στην Άγκυρα ώσπου ο Κεμάλ την έστειλε στη Λωζάνη της Ελβετίας για να μάθει γαλλικά. Το 1927 γύρισε στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισε τις σπουδές της στα γαλλικά στο Lycée Notre Dame de Sion.Μετά το τέλος των σπουδών της διορίστηκε ως καθηγήτρια Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 1935 ξαναπήγε στην Ελβετία και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στο οποίο σπούδασεΙστορία και Κοινωνιολογία (1936-1938). Το 1950, σε ηλικία 42 ετών, διορίστηκε ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Υπήρξε συνιδρυτής της «Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας».
Παντρεύτηκε με τον πανεπιστημιακό Ριφάτ Ινάν και απέκτησαν δύο παιδιά. Πέθανε στην Άγκυρα, στις 8 Ιουνίου 1985, σε ηλικία 76 ετών. Προς τιμήν της έχει θεσμοθετηθείένα βραβείο Ιστορίας, που χορηγείται ανά διετία από Τουρκικό Ίδρυμα Ιστορίας και την οικογένειά της.
Αυτή, λοιπόν, ήταν η θετή κόρη του Κεμάλ Ατατούρκ που επισκέφθηκε της Σπάρτη το 1932 και πήρε τον τίτλο της «υψηλής» επισκέπτριας, κάτι που είναι άγνωστο στους περισσότερους εξ ημών.

Έκθεση εικόνων

{gallery}132294{/gallery}
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος