Πρόβλημα δεν είναι το όνομα αλλά η ΙΣΤΟΡΙΑ

Δευτέρα, 05 Φεβρουάριος 2018 20:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Όπως με υπομονή και κουραστικά επαναλαμβάνω, το πρόβλημα με τα Σκόπια ΔΕΝ είναι το όνομα αλλά η σαρωτική κλοπή της ελληνικής ιστορίας. Κανείς δυστυχώς δεν επικεντρώνεται σε αυτό. Ας δούμε τα δεδομένα για μια ακόμη φορά.
ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ: Η Μακεδονία διαχρονικά εκτεινόταν από την Ανατολική Θράκη μέχρι την Αδριατική. Στην τελική διαμόρφωση συνόρων, η έκταση που λεγόταν Μακεδονία διαμοιράστηκε στην Ελλάδα (52%), Σερβία (38%) και Βουλγαρία (10%). Συνεπώς ως τοπωνύμιο, η λέξη Μακεδονία δεν είναι αποκλειστικά ελληνικής χρήσης.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ: Στις ΗΠΑ μόνον υπάρχουν δεκάδες μικρές πόλεις με το όνομα "Αθήνα" και 14 πόλεις με το όνομα "Μακεδονία". Η λέξη Μακεδονία υπάρχει και σε μικρές πόλεις στη... Σκωτία, τη Ρουμανία ακόμη και τη Βραζιλία (συνήθως από Έλληνες μετανάστες). Συνεπώς ούτε το όνομα μπορεί να περιοριστεί εντός των ελληνικών συνόρων, πρακτικά είναι αδύνατον.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Μέχρι και πριν 75 χρόνια ούτε ένας κάτοικος της περιοχής των Σκοπίων δεν πίστευε ότι είναι Μακεδόνας. Οι εκεί Σλάβοι ήξεραν ότι είναι Βούλγαροι. Ωστόσο, από την δεκαετία του 30 που η Κομμουνιστική Διεθνής μίλησε υποκριτικά για το ανύπαρκτο μακεδονικό έθνος, δημιουργήθηκε το εξής πρόβλημα: Πέντε τουλάχιστον γενιές στην μετέπειτα FYROM, μεγάλωσαν με το ψέμα ότι είναι Μακεδόνες.
Πώς να πιστέψουν σήμερα ότι δεν είναι;
Αυτό το ψέμα γιγαντώθηκε μετά το 1992 όταν ο Γκρουέφσκι έστησε αγάλματα, κυκλοφόρησε χάρτες μέχρι την Λάρισα, οικειοποιήθηκε πλήρως τον Μέγα Αλέξανδρο και με ένα βίαιο εμμονικό τρόπο προκάλεσε ασύστολα την ελληνική ευαισθησία για το θέμα. Εν τέλει, αυτό είναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πρόβλημα.
Οι Έλληνες πολίτες δεν αντιδρούν στην ονομασία αλλά στην ανήθικη κλοπή της ελληνικής ιστορίας. Αν για παράδειγμα οι Σκοπιανοί δήλωναν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Έλληνα Μέγα Αλέξανδρο, ότι στα σχολικά τους βιβλία ευκρινώς θα αναγράφεται ότι η "Νέα Μακεδονία" είναι γεωγραφικός όρος, ότι οι ίδιοι είναι Σλαβομακεδόνες που ήρθαν στην περιοχή τον 6ο μ.χ αιώνα και πως Βεργίνα, Φίλιππος, Αλέξανδρος, κ.α. είναι αποκλειστικά μέρος της ελληνικής ιστορίας, τότε ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα δεν θα υπήρχε για μια ολοκληρωμένη συνεννόηση, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Η άποψη ότι "και να μας κλέψουν την ιστορία δεν πειράζει η παγκόσμια κοινότητα ξέρει" είναι τραγική. Εξ ίσου τραγική η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να πει στην παγκόσμια κοινότητα και στους ίδιους τους Σκοπιανούς τα παραπάνω. Τι θα μπορούσαν να απαντήσουν; ΤΙΠΟΤΑ.
Συνεπώς το μοναδικό ερώτημα προς Τσίπρα - Κοτζιά είναι: Τι ακριβώς έχετε εξασφαλίσει στις διμερείς συζητήσεις με τα Σκόπια για την προστασία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ; Αν δεν έχετε κάνει τίποτε τότε ξεπουλάτε την ιστορία της χώρας όχι απλά ένα όνομα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος