Είκοσι χρόνια αδιαφορίας

Δευτέρα, 30 Απρίλιος 2018 20:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Άνοιξη 1998
Δυό Σπαρτιάτισσες πολύτεκνες μητέρες, με μερικά από τα παιδιά τους ξεκίνησαν για να επισκεφτούν το «Ιερόν της Ορθίας Αρτέμιδος». Ναι, μην σας φαίνεται παράξενο! Υπάρχουν Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισσες που αγαπούν, επισκέπτονται και γνωρίζουν στα παιδιά τους τα μοναδικά Μνημεία της Αρχαίας Σπάρτης που είναι διάσπαρτα παντού και (τα περισσότερα) παραμελημένα. Το κακό είναι πως είναι λίγοι ενώ θα έπρεπε να είναι πάρα μα πάρα πολλοί.
Περπάτησαν, μικροί μεγάλοι, στην οδό που φέρει το όνομα του Ιερού και λίγο μετά τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, έστριψαν δεξιά στον χωματόδρομο που μια κατακαημένη πινακίδα έδειχνε πως βρίσκεται το Μνημείο. Ε, τώρα! Να ξοδεύουμε για άσφαλτο σε ένα δρόμο που πάει σε κάτι ξεχασμένες, χορταριασμένεςπαλιόπετρες; Δεν το θέλει ούτε και ο Θεός.
Περπάτησαν λοιπόν στο χώμα και στο γαρμπίλι και μετά από λίγα μέτρα αντίκρισαν στο βάθος τον τόπο του προορισμού τους εκείνο το Ανοιξιάτικο Κυριακάτικο απόγευμα. Και εκεί που η μία από τις δυό Σπαρτιάτισσες ξεκίνησε να μιλάει στα παιδιά για το Ιερό, πως ήταν δηλαδή ένα από τα πιο σημαντικά Ιερά της Αρχαίας Σπάρτης, κοντά στις όχθες του ποταμού Ευρώτα, έγινε το κακό. Μια ορδή από 10, μπορεί και περισσότερα Γυφτάκια (αργότερα έγιναν ΡΟΜΑ) με ποδήλατα, όρμησαν καταπάνω τους φωνάζοντας και απειλώντας. Γυναίκες και παιδιά έκαναν μεταβολή και το έβαλαν στα πόδια τρομαγμένοι. Τα …ευγενικά παιδιά, αφού τους απώθησαν μέχρι την άσφαλτο, γελώντας και σχολιάζοντας στην γλώσσα τους, γύρισαν πίσω στο μέρος από όπου εμφανίστηκαν. Δηλαδή πίσω από τον χώρο του Ιερού προς την μεριά του Ευρώτα.
Μανάδες και παιδιά πήρε ώρα μέχρι να συνέλθουν και να νοιώσουν ασφαλείς. Και φυσικά, δεν κατάφεραν ποτέ να επισκεφτούν το σημαντικό Μνημείο της Σπαρτιάτικης κοσμοθεωρίας.
Την επόμενη ημέρα, η μια από τις μητέρες, πήγε στο Δημαρχείο για να κάνει τα παράπονά της. Δεν ήταν μικρή η τρομάρα που πέρασαν, κυρίως τα παιδιά, το προηγούμενο απόγευμα. Πήγε κατευθείαν στο γραφείο του Δημάρχου αλλά δεν ήταν εκεί. Απευθύνθηκε σε αρμόδιο(!) υπάλληλο και η απάντηση ήταν εκκωφαντική.
-Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Βλέπετε κυρία μου, οι Γύφτοι (μετέπειτα ΡΟΜΑ) έχουν αγοράσει την περιοχή δίπλα στο Ιερό και δεν μπορούμε να τους διώξουμε από την ιδιοκτησία τους!
Και έμειναν να αλωνίζουν!

Άνοιξη 2018
«Ο Γάλλος Πατρίκ Σαρτάν, μετά από την επίσκεψη του στον χώρο της Ακρόπολης της Αρχαίας Σπάρτης, θέλησε να επισκεφτεί και να θαυμάσει το “Ιερόν της Ορθίας Αρτέμιδος’’. Καθώς βάδιζε προς τον Ευρώτα, πλάι στο Ιερό, μικροί και μεγάλοι ΡΟΜΑ του επιτέθηκαν για να τον ληστέψουν. Στην προσπάθεια τους να του αποσπάσουν την τσάντα, έπεσε χάμω και τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά. Κατάφερε να τους ξεφύγει και όταν έφτασε στην άσφαλτο (τόσα χρόνια και κάποιες δεκάδες μέτρα δεν κατάφεραν να ασφαλτοστρωθούν), ζήτησε την βοήθεια της Αστυνομίας».
Από το 1998 μέχρι το 2018, είκοσι χρόνια παραβατικότητας των Γύφτων-ΡΟΜΑ, είκοσι χρόνια ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος