Ο Πύργος των Ανέμων (Αέρηδες)

Δευτέρα, 23 Ιούλιος 2018 19:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Βρίσκεται στη Ρωμαϊκή Αγορά στους πρόποδες της Ακρόπολης. Θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός-ωρομετρικός σταθμός του κόσμου.
Κατασκευάστηκε από τον Έλληνα αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της βόρειας Συρίας, η οποία είχε ιδρυθεί από Μακεδόνες. Είναι ένας οκταγωνικός μαρμάρινος πύργος με ύψος 12,10 μ. Οι ειδικοί τοποθετούν την ανέγερσή του στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. Στην κορυφή της κωνικής στέγης υπήρχε ορειχάλκινος ανεμοδείκτης με μορφή Τρίτωνα, ο οποίος έδειχνε την κατεύθυνση και τη φορά των οκτώ ανέμων, οι οποίοι προσωποποιημένοι και ανάγλυφοι φέρονται να ίπτανται (φτερωτοί) στο επάνω μέρος κάθε πλευράς με τα ονόματά τους. Κάτω από τις παραστάσεις των ανέμων σε κάθε πλευρά είναι χαραγμένες ακτίνες ηλιακών ρολογιών, ενώ για τον υπολογισμό της ώρας τις ανήλιες μέρες και τις νύχτες υπήρχε μέσα στο κτίσμα εγκατάσταση για υδραυλικό ρολόι με νερό που ερχόταν από την Ακρόπολη.
Η σύλληψη και η παρουσίαση του κάθε ανέμου χωριστά – με το πέταγμα ανεμίζουν οι χιτώνες τους – συμβολικά με γερασμένη ή νέα φιγούρα, αλλά και η σύνδεσή του με την εποχή που εμφανίζεται είναι εξαιρετική.
Αξίζει να γνωρίσουμε τον καθένα, όπως ανάγλυφα παρουσιάζεται:
ΒΟΡΕΑΣ: (βόρειος, τραμουντάνα) σκυθρωπόςγέρος φυσάει παγωμένο αέρα.
ΚΑΙΚΙΑΣ: (βορειοανατολικός, γραίγος) καταιγίδες, άνδρας σκορπίζει χαλάζι.
ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ: (ανατολικός, λεβάντες), νέος φέρνει φρούτα και σιτηρά.
ΕΥΡΟΣ: (νοτιοανατολικός, σιρόκος) ‘καίει’, γέρος τυλιγμένος βαριά.
ΝΟΤΟΣ: (νότιος, όστρια) φέρνει τη βροχή, άνδρας αδειάζει δοχείο με νερό.
ΛΙΨ: (νοτιοδυτικός, γαρμπής) καλοτάξιδος, άνδρας οδηγεί καράβι.
ΖΕΦΥΡΟΣ: (δυτικός, πουνέντες), νέος σκορπίζει λουλούδια.
ΣΚΙΡΩΝ: (βορειοδυτικός, μαΐστρος), άνδρας σκορπίζει αναμμένη στάχτη.
Τον 18ο αιώνα μετατράπηκε σε χώρο προσευχής των Δερβίσηδων και έτσι προστατεύθηκε από τις αρπακτικές διαθέσεις του Έλγιν, ο οποίος είχε σχεδιάσει να μεταφέρει ολόκληρο το κτίριο στη Βρετανία.
Ο λαός πίστευε ότι ήταν ναός αφιερωμένος στο θεό Αίολο, γι’ αυτό ονομάστηκε η κοντινή οδός, Αιόλου.
Αποτελεί ένα δείγμα της τεράστιας τεχνολογικής προόδου της εποχής. Είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία της αρχαιότητας στη σημερινή Αθήνα – κτίσμα της περιοχής της εμπορικής αγοράς – και σύμβολο του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.
Αυτό το μοναδικό μνημείο στην Πλάκα, στην καρδιά της Αθήνας το επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Όχι μόνο γιατί βρίσκεται κοντά σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους (Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά, βιβλιοθήκη Αδριανού), αλλά και γιατί συνυπάρχει σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.
Αν και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή. Αυτή τη στιγμή όλα έχουν αντιμετωπιστεί: ρωγμές, ανοίγματα στις ενώσεις, αποχρώσεις των μαρμάρων κ.λπ. και είναι πάλι επισκέψιμος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti