Η τελειωτική πτώση της Βρετανίας

Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος 2018 20:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Παρακολουθώντας την κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία συνειδητοποιείς ότι η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία και αποικιακή υπερδύναμη που δίδαξε σε όλο τον πλανήτη την απαράμιλλη τέχνη της διπλωματίας του σαλονιού, έχει χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια της.
Το Brexit αναδεικνύει και στη χώρα αυτή, ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει σχέδιο, δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που έφερε το δημοψήφισμα, μια γενική αποσάθρωση που έχει φέρει ακυβερνησία.
Οι φλεγματικοί Βρετανοί, που δίδαξαν την υψηλή διπλωματία και την επίτευξη σπουδαίων στόχων, κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο.
Το πρώτο έχει να κάνει με την ανόητη απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Το έκανε ενώ ο ίδιος ήταν υπέρ της παραμονής και τι εισέπραξε; Εντολή αποχώρησης! Έτσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του.
Μετά οι λαϊκιστές. Πολιτικοί της άρνησης πέτυχαν να "πείσουν" ένα μικρό ποσοστό αναποφάσιστων που έφεραν τελικά το Brexit. Τώρα που οι επιπτώσεις μεγαλώνουν διαρκώς έχουν κρυφτεί ή απλώς κάνουν δηλώσεις καθησυχασμού που ούτε αυτοί πιστεύουν πια.
Που παραμένουν... Βρετανοί οι Βρετανοί; Στο να μην κάνουν δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, υποστηρίζοντας ότι αυτό "θα είναι προσβολή στην απόφαση των πολιτών", (λες και μια νεώτερη απόφαση δεν θα είναι πάλι των πολιτών).
Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί. Πρόσφατα, 35 κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες – 29 Νομπελίστες και έξι κάτοχοι του κορυφαίου βραβείου μαθηματικών Fields- συνυπέγραψαν επιστολή αγωνίας για τις επιπτώσεις ενός «σκληρού» Brexit. Μόνο το 10% δηλώνουν ότι προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στο επιστημονικό μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit.
Η Βρετανία χάνει οριστικά την αίγλη της μέσα από το Brexit που εξελίσσεται σε ένα δράμα πολιτικό, οικονομικό και στο τέλος φυσικά κοινωνικό.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα