Η ασφάλεια του πολίτη - Μεταναστευτική πολιτική

Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας
Παρασκευή, 18 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ασφάλεια του πολίτη - Μεταναστευτική πολιτική

του Ηλία Παναγιωτακάκου, Αντιδήμαρχου Δήμου Ευρώτα

Είναι γνωστό ότι, η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταναστευτικών ρευμάτων και αποτελεί τον κυματοθραύστη της Ευρώπης.

Ξεκίνησε από το Βαλκανικό τόξο και τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, λόγω πτώσης του υπαρκτού Σοσιαλισμού, από τη δεκαετία του 1990 και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από τις ασιατικές και αφρικανικές χώρες.

Ως Έλληνες και Δημοκράτες πολίτες, δεν πρέπει να ξεχνούμε -όπως και η πλειοψηφία των μεταναστών δεν λησμονεί- ότι, η νέο-αποικιοκρατία και η Οικονομική Παγκοσμιοποίηση λεηλάτησαν τις πηγές των χωρών τους.

Επίσης, εγκατέστησαν αυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα, εξέθρεψαν εμφύλιες και θρησκευτικές συρράξεις, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν στη μιζέρια, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αρνηθούμε ότι, αυτή η «διαφορετική κοινωνία» με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά είναι παρούσα μαζί με τη δρώσα κοινωνία των ROM.

Αυτό το μωσαϊκό σε αξίες ζωής, πολιτισμού, μορφωτικού επιπέδου, και δικαιωμάτων, καλείται να συνυπάρξει με την ελληνική κοινωνία και μάλιστα σε συνθήκες έντονης κρίσης.

Δυστυχώς η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το πρόβλημα. Απαιτούνται ριζικές και ριζοσπαστικές λύσεις, ώστε η Δημοκρατία, να απαντήσει στο ρατσισμό και στα φοβικά σύνδρομα.

Η οριστική επίλυση είναι γνωστή, αρκεί να υπάρξει πολιτική και οικονομική βούληση για βιώσιμη ανάπτυξη και κυριαρχία της Δημοκρατίας σ’ όλες τις «διακεκομμένες» ζώνες, από τις ηγέτιδες δυνάμεις του πλανήτη.

Επειδή, όμως, η δρώσα πολιτική δεν ζει με ουτοπίες, χρειάζονται πολιτικές άμεσων λύσεων ενταγμένων σε μια Εθνική Στρατηγική για τη μεταναστευτική πολιτική.

Η βίαια είσοδος των μεταναστών, όποιας μορφής, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα της γειτονιάς, του χωριού, της πόλης, της χώρας.

Θα αδικήσουμε τη συζήτηση, αν δεν παραδεχθούμε ότι, ο φόβος και η ανασφάλεια έχει εμφυλοχωρήσει στις ψυχές των ανθρώπων.

Άλλωστε, τα συναισθήματα είναι αυτόματες συναισθηματικές αντιδράσεις και καθορίζουν εν πολλοίς, τις δράσεις και τις συμπεριφορές μας.

Πώς, λοιπόν, θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο συμβίωσης, ώστε να υπάρξει ηρεμία σε κάθε περιοχή και απομόνωση των ακραίων αντιλήψεων από όπου κι αν προέρχονται?

Ως άμεσες και λειτουργικές επιλογές, μπορεί να προταθούν:
1. Απογραφικό Δελτίο όλων των μεταναστών που θα περιλαμβάνει:
-Το ονοματεπώνυμο και τη χώρα προέλευσης (κατά δήλωσή του).
-Τον τόπο προσωρινής διαμονής – κατοικία – χώρο εργασίας.
-Το δακτυλικό του αποτύπωμα.
2. Εμβολιασμός των μεταναστών (κυρίως Ασιατικής και Αφρικανικής καταγωγής).
3. Εργόσημο (υπέρ ΟΓΑ ή ΙΚΑ ανάλογα με τη φύση της εργασίας).
4. Δημοτικό Τέλος Παραμονής.
5. Συνθήκες Υγιεινής όλων των χώρων παραμονής των μεταναστών.

Φυσικά, εκτός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, που είναι σεβαστά, παραδεκτά και αποδεκτά, υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθούν.
Το δικαίωμα του ΕΘΕΛΟΥΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ των μεταναστών πρέπει να είναι σεβαστό.
Όμως, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να συμφωνήσει ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί ν’ αντέξει όλα τα κύματα της μετανάστευσης κα κάποιοι -μοιραία- πρέπει να αποχωρήσουν, είτε προς τις άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, είτε στη χώρα τους.
Το δεύτερο σκέλος που αφορά στην αντιεγκληματική πολιτική στις σημερινές συνθήκες, εκτός της καταστολής πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές πρόληψης.
Γι’ αυτό προτείνεται: Η ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Είναι αναγκαίο αφενός μεν για να λειτουργήσει η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ως κοινωνία συνευθύνης, αφετέρου για την απομόνωση φαινομένων αυτοδικίας ή ακραίων σκληροπυρηνικών αντιδράσεων.
Το ΣΠΕ ενεργοποιεί τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Επιστημονικούς φορείς, όσο και τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Λειτουργεί ως θεσμός διαμεσολάβησης κι ενίσχυσης της «ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ».
Αυτός ο θεσμός προάγει τη συναίνεση και τη συνεννόηση μεταξύ της Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Ενθαρρύνεται μέσα από αυτή την πολιτική, η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών τόσο στην επεξεργασία, όσο και στην εφαρμογή της αντιεγκληματικής προσπάθειας (ναρκωτικά, κλοπές, κλπ).
Η δομημένη δημοκρατική πολιτεία, σε συνθήκες πολυπολιτισμικότητας, έχει ως στόχο την πολιτική κοινωνία, που είναι εμπνευσμένη από τις αρχές της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας, του σεβασμού, της διαφορετικότητας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.
Απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, διαμορφώνουμε το πλαίσιο της κοινωνίας της αλληλεγγύης, αρκεί και οι μετανάστες να κατανοήσουν ότι ζουν σε μια χώρα δημοκρατική που εκτός των δικαιωμάτων, υπάρχουν και υποχρεώσεις (!)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti