«Τι θα έλεγα στο δημοτικό συμβούλιο?»

γράφει ο Γιάννης Μητράκος
Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ήμουν ένας από τους ενεργούς πολίτες της Σπάρτης που θεώρησαν αναγκαίο και σκόπιμο να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία συγκλήθηκε με μοναδικό θέμα την «αναζήτηση εναλλακτικής πρότασης για το πρόβλημα των απορριμμάτων». Κι αυτό γιατί μετά τη δικαστική δικαίωση των αφυσσιωτών, ο καταργημένος «τύποις» ΧΑΔΑ θα πρέπει να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα στο τέλος του Νοέμβρη.
Σπεύδω εξαρχής να δηλώσω πως η παρακολούθηση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου απαιτούν πλέον υψηλά αποθέματα χρόνου και υπομονής, αφού πρόκειται για ατέρμονες διαδικασίες, πολλές φορές άνευ ουσίας και αποτελέσματος. Δεν απουσιάζουν, επίσης, μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, τα «χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη», οι υπόνοιες, οι λεκτικές προσβολές και άλλα πολλά που «ρίχνουν» το επίπεδο της κάθε συζήτησης, δημιουργώντας συχνά φαιδρό κλίμα.
Την Τετάρτη, λοιπόν, αν και είχα γραφτεί στον κατάλογο ομιλητών, αναγκάστηκα να αποχωρήσω από την επίμαχη συνεδρίαση, μετά από τρεισήμισι ώρες, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δίχως να μπορέσω να τοποθετηθώ για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επωφελούμαι γι’ αυτό της καλής συνεργασίας μου με το «Λακωνικό Τύπο» για να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου, ελπίζω σε «ώτα… ακουόντων»!

Να τι είχα κατά νουν να πω:
Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Σπαρτιατών, κύριοι αντιδήμαρχοι, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Καλείστε, σήμερα, να πάρετε αποφάσεις για ένα μείζον πρόβλημα του δήμου μας, αποφάσεις που έπρεπε να είχαν παρθεί χτες. Γιατί αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Έχετε καθυστερήσει αδικαιολόγητα σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τη χώρα μας, και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το οριστικό κλείσιμο όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2008.
Δυστυχώς όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα παρήλθε ανεκμετάλλευτο με την επίκληση της δήθεν ανυπαρξίας κεντρικού σχεδιασμού, ενώ η αλήθεια είναι ότι από το 2003 υπήρχε ένας στοιχειώδης εθνικός σχεδιασμός, ο οποίος προέβλεπε με σαφήνεια δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων (διαλογή στην πηγή - ανακύκλωση - λιπασματοποίηση/κομποστοποίηση - υγειονομική ταφή υπολειμμάτων)!
Επιπλέον, σε τοπικό επίπεδο, ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας, στον οποίο έχω την τιμή να ανήκω, από το 1989, έτος ιδρύσεώς του, δεν έπαψε να «βομβαρδίζει» τους φορείς και τα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης (α΄ και β΄ βαθμού) με εμπεριστατωμένες προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με βασικό μοχλό την ανακύκλωσή τους. Το φθινόπωρο του 2008, μάλιστα, ο ΟΙΚΟΣΥΛ, με έγγραφό του, ζήτησε από τους δημάρχους όλης της Λακωνίας να του γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για το πρόβλημα αυτό. Ο μόνος που απάντησε ήταν ο δήμαρχος Οιτύλου, ο οποίος πληροφόρησε το Σύνδεσμό μας για την έναρξη ενός προγράμματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στον οικείο δήμο.
Άρα δεν είναι περίεργο που φτάσαμε στο σημείο μηδέν χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός, με συνέπεια να συρθεί ο δήμος μας, όπως και οι άλλοι δήμοι της νότιας Πελοποννήσου, πίσω από τη «σωτήρια λύση» των δεματοποιητών, που διατύπωσε και προώθησε ο προηγούμενος περιφερειάρχης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Κι αυτό γιατί η λύση των δεματοποιητών ήταν και είναι ένα ημίμετρο που δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς στη Νάπολη της Ιταλίας κι αλλού.
Αλλά κι αυτή η «λύση»-ημίμετρο υπονομεύτηκε από τους ίδιους τους εμπνευστές της, αφού κανένα σημείο του εξαγγελθέντος χρονοδιαγράμματος δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα μετά από παρέλευση τόσων μηνών να μην έχει στηθεί ούτε ένας δεματοποιητής!
Παράλληλα, αδιευκρίνιστο εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα για την οριστική κατάληξη των απορριμμάτων μετά τη δεματοποίησή τους. Λέγεται πως ο προηγούμενος περιφερειάρχης σχεδίαζε τη δημιουργία δύο εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, με ό,τι δυσμενές θα σήμαινε αυτό για το πελοποννησιακό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Τώρα, μετά την κυβερνητική αλλαγή, βρισκόμαστε και πάλι σε στάση αναμονής, περιμένοντας την τοποθέτηση του νέου περιφερειάρχη, ώστε να δούμε αν θα υιοθετήσει την πολιτική γραμμή του προκατόχου του ή αν θα έχουμε ριζικές αλλαγές.
Από τις μέχρι τώρα εισηγήσεις και τοποθετήσεις των μελών του δημοτικού συμβουλίου προκύπτει αβίαστα ένα συμπέρασμα^ συμπολίτευση και αντιπολίτευση -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την αποκομιδή και απόρριψη των απορριμμάτων στον «καταργημένο» -με απόφασή τους- ΧΑΔΑ Αφυσσού, μέχρις ότου στηθεί -αν στηθεί- «προσωρινά» ο δεματοποιητής, για δυο τουλάχιστον χρόνια, σύμφωνα με τους εισηγητές, για να μεταφερθεί, εν συνεχεία, στο χώρο του σχεδιαζόμενου ΧΥΤΥ στην περιοχή του Ασημιού Δήμου Κροκεών. Συνεπώς η πρόσκληση για τη σημερινή συνεδρίαση δεν είχε ως αντικείμενο την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, όπως αναγραφόταν στη σχετική πρόσκληση, αφού οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, αλλά να εξασφαλιστεί η συναίνεση και ανοχή των αφυσσιωτών, ώστε να μην ενεργοποιήσουν από την 1η Δεκεμβρίου 2009 τη δικαστική απόφαση η οποία προβλέπει υψηλά πρόστιμα για κάθε μέρα λειτουργίας του «καταργημένου» ΧΑΔΑ Αφυσσού.
Θλίβεται κανείς όταν διαπιστώνει πως η πλειονότητα των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι «αγκιστρωμένη» στη δήθεν λύση του δεματοποιητή και δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης που θα στηρίζεται στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση, στη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, στη λιπασματοποίηση/κομποστοποίηση των οργανικών συστατικών, στην υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, στην ενημέρωση - ευαισθητοποίηση - συμμετοχή των δημοτών.
Αν υπήρχε πολιτική βούληση και θέληση για την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας, της Παρέμβασης Πολιτών Σπάρτης, των Οικολόγων Πράσινων Ελλάδας, της Συνάντησης της Τρίπολης στις 6 Ιουλίου 2009, τότε ο δήμος μας πραγματικά θα πρωτοπορούσε και θα άνοιγε σύγχρονους ευρωπαϊκούς δρόμους για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εσείς, αλίμονο, επιλέγετε να περιμένετε τον από μηχανής θεό για να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθατε εξαιτίας της αδράνειας και των λαθών σας. Κι όμως υπάρχει λύση την οποία εσείς πεισματικά θέλετε να αγνοείτε, συνεχίζοντας την παράνομη και απαράδεκτη λειτουργία του ΧΑΔΑ Αφυσσού, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και υποβαθμίζοντας ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία του τόπου μας, την Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Γι’ αυτό και κατά κοινή ομολογία θα κριθείτε πολύ αυστηρά από τους συνδημότες μας στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

                                                                                                                                        Γιάννης Μητράκος
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti