«Spartan Race» και επίσημα το Νοέμβριο στη Σπάρτη! (ΦΩΤΟ)

Όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου

Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2017 15:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Spartan Race» και επίσημα το Νοέμβριο στη Σπάρτη! (ΦΩΤΟ)

Την επισημοποίηση της διεξαγωγής του διεθνούς αγώνα αντοχής «Spartan Race» στη Σπάρτη, ανακοίνωσαν ο δήμαρχος Σπάρτης Ευ. Βαλιώτης και οι εκπρόσωποι του αγώνα, σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα την Παρασκευή (16/6) στο ξενοδοχείο «Μενελάιον». Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο διάστημα 3 με 5 Νοεμβρίου 2017, σε διαδρομή που θα χαραχθεί πλησίον του ποταμού Ευρώτα. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών είχε υπογραφεί στις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο γραφείο του δημάρχου Σπάρτης.

Ο δήμαρχος Σπάρτης αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία της Σπαρτιατικής Αγωγής που είναι γνωστή σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου, ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «πολλοί εμπνεύστηκαν από την ιστορία της Σπάρτης για να δημιουργήσουν έργα Πολιτισμού και Τέχνης. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσαμε διάφορες χώρες να εκμεταλλεύονται το όνομα της Σπάρτης για τη διοργάνωση του “Spartan Race” και τώρα ήρθε η στιγμή να κάνουμε το δικό μας αγώνα. Από την πρώτη στιγμή, το Δημοτικό Συμβούλιο αντιμετώπισε θετικά τη διεξαγωγή του αγώνα» είπε ο κ. Βαλιώτης και πρόσθεσε ότι «είναι ένας αγώνας που θα προσφέρει πολλά σε βάθος χρόνου στη Σπάρτη». Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Σπάρτης, «για να υπάρξει συμφωνία με τη διοργανώτρια εταιρεία, θέσαμε προϋπόθεση το σεβασμό στην ιστορία της Σπάρτης, κάτι που έγινε». Αναφερόμενος, στην Επιτροπή διεκδίκησης του αγώνα, ο κ. Βαλιώτης ευχαρίστησε όλα τα μέλη και υπογράμμισε ότι «όλοι εργάστηκαν  σκληρά και προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις που κράτησαν δύο χρόνια. Στόχος ήταν να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε το “Spartan Race” να είναι ένας αγώνας που θα σεβαστεί το όνομα της Σπάρτη και όχι απλά να το χρησιμοποιήσει για εμπορικούς λόγους».

Spartan 2

Ο εκπρόσωπος του «Spartan Race» στην Ευρώπη, κ. Γκέοργκ Χόχεγγερ, ανέφερε ότι «υποσχόμαστε ότι θα σεβαστούμε τη Σπάρτη και την ιστορία της. Στόχος μας, μέσω του αγώνα, είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής στη Σπάρτη. Δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να διδάσκουμε στους νέους να ακολουθούν την Σπαρτιατική Αγωγή έως και τα 60 χρόνια τους».

Ακολούθησε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του εμπνευστή και ιδρυτή του «Spartan Race», κ. Τζο Ντε Σένα, ο οποίος τόνισε ότι «προσπαθώ 17 χρόνια για τη διεξαγωγή του αγώνα στη Σπάρτη. Ευχαριστώ το δήμαρχο Βαλιώτη, ο οποίο έδειξε ότι διαθέτει ανοιχτό μυαλό».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Λακωνικού Τύπου» αναφορικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, ο κ. Χόχεγγερ εξήγησε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχω κάνει έρευνα και έχω διαπιστώσει ότι η Σπάρτη αντέχει να προσελκύσει και να φιλοξενήσει άμεσα 1.500 αθλητές και στη συνέχεια άλλους τόσους». Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Ευ. Βαλιώτης τόνισε ότι «ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι σημαντικός και ενθαρρυντικός. Όλη η τοπική κοινωνία, από τις Αρχές μέχρι τους πολίτες, πρέπει να λάβουν εκείνα τα μέτρα και να ενεργήσουν, ώστε να κάνουμε τους αθλητές πρεσβευτές της Σπάρτης. Στόχος μας είναι το “Spartan Race” της Σπάρτης να γίνει ένας παγκόσμιος αγώνας».

Ο κ. Γκέοργκ Χόχεγγερ αναφέρθηκε και στη χάραξη των διαδρομών του αγώνα, σημειώνοντας ότι «έχει γίνει ήδη η αρχική έρευνα. Είμαστε, όμως, ακόμη στη διαδικασία να οριστικοποιήσουμε τις διαδρομές, καθώς πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα με ιδιωτικές περιουσίες που υπάρχουν στην περιοχή. Ψάχνουμε για διαδρομές που θα προσφέρουν ευχαρίστηση, τόσο στους αθλητές, όσο και στους τηλεθεατές».

Όπως διευκρινίστηκε θα υπάρχει κόστος συμμετοχής, το οποίο θα εξαρτάται από τον αγώνα στο οποίο θα συμμετάσχει κάποιος (σσ θα γίνουν τρείς αγώνες), το χρόνο παραμονής στη Σπάρτη κ.α. Επίσης, δεν πρόκειται να τεθούν περιορισμοί στην επιλογή των αγωνιζόμενων, τουλάχιστον στους δύο πρώτους αγώνες, ενώ στον τρίτο (πιο απαιτητικός), ίσως τεθούν κριτήρια για τη συμμετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χόχεγγερ παρέδωσε στο δήμαρχο Σπάρτης, ένα βιβλίο που αναφέρεται στη Σπαρτιατική Αγωγή, ενώ από την πλευρά του ο κ. Βαλιώτης ανταπέδωσε με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας.

Η διοργάνωση
Μετά από συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που διήρκεσαν περισσότερο από δύο χρόνια και παρά τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, υπήρξε αίσια έκβαση και ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί κατά το τριήμερο 3 με 5 Νοεμβρίου 2017. Η συμφωνία μεταξύ Δ. Σπάρτης και TAF έχει χρονική διάρκεια οκτώ ετών (από 15/2/2017 έως 31/12/2025), όπερ  σημαίνει ότι το «Spartan Race» της Σπάρτης θα περιλαμβάνεται στο καλεντάρι του αγώνα για τα επόμενα εννέα χρόνια.

Επισημαίνεται ότι η τελική μορφή της σύμβασης εμπεριέχει σαφώς ευνοϊκότερους όρους για το Δ. Σπάρτης, από εκείνους που προέβλεπε η αρχική, γεγονός που οφείλεται στις διαπραγματεύσεις που ανέλαβε η δημοτική Αρχή και η αρμόδια Επιτροπή που είχε συσταθεί από το 2015.  Οι εγκαταστάσεις του αγώνα, το κόστος και την υλοποίηση των οποίων θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου η διοργανώτρια εταιρεία, θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Ευρώτα, πλησίον της πόλης. Ο Δ. Σπάρτης θα έχει μηδενική οικονομική συμμετοχή, ενώ αντίθετα θα λαμβάνει πέντε ευρώ από τους διοργανωτές για κάθε συμμετοχή αθλητή.

Στον αγώνα της Σπάρτης αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση περίπου 1.500  αθλητές από διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ οι συνοδοί αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον παραπάνω αριθμό. Στόχος είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και να αγγίξει ακόμη και τους 10.000 αθλητές! Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη διοργάνωση, θα υπάρχει δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής για 20 αθλητές που προέρχονται από το Δ. Σπάρτης.

Spartan 3

Η Επιτροπή διεκδίκησης
Τα μέλη της Επιτροπής διεκδίκησης του αγώνα, που συνετέλεσαν τα μέγιστα και πρέπει να αισθάνονται δικαίωση ύστερα από τις παραπάνω εξελίξεις, είναι τα εξής: 1) Ο δήμαρχος Ευάγγελος Βαλιώτης ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, 2) Χρήστος Πλειώτας, αντιδήμαρχος, με αναπληρωτή το δημοτικό σύμβουλο Γεώργιο Κονίδη, 3) Μάριος Τζωρτζάκης, δημοτικός σύμβουλος, με αναπληρωτή το Θεοφάνη Λάζαρη, 4) Παναγιώτης Κουμουνδούρος, δημοτικός σύμβουλος, 5) Πάνος Παπαδολιάς, 6) Νικόλαος Αλεξανδρόπουλος, δικηγόρος, 7) Κωνσταντίνος Κορωνιός, υποψήφιος διδάκτωρ, 8) Αικατερίνη Σάλαρη, δικηγόρος και 9) Παναγιώτης Μαχαίρας, δασολόγος.

Ο αγώνας
Ο αγώνας «Spartan Race» είναι μια σειρά χρονομετρημένων αγωνισμάτων που περιλαμβάνει αγώνες δρόμου τριών κλιμακούμενων αποστάσεων σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως, με αποκορύφωμα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με χρηματικά έπαθλα. Περισσότεροι από 500.000 αθλητές και θεατές και 4.000.000 φίλαθλοι  ζουν την εμπειρία του «Spartan Race». Αν και περιλαμβάνουν χρονομετρημένες προκριματικές σειρές υψηλού ανταγωνισμού, οι αγώνες «Spartan Races» απευθύνονται και σε αθλητές κάθε επιπέδου και ικανότητας και στόχος τους είναι να σηκώσουν τον κόσμο από τον καναπέ και να τον βγάλουν στην ύπαιθρο. Η «Spartan Race» ψηφίστηκε ο Καλύτερος Αγώνας Δρόμου μετ’ Εμποδίων το 2012 από το Περιοδικό Outside και είναι η κορυφαία σειρά αγώνων δρόμου μετ’ εμποδίων στον κόσμο και η πρώτη του είδους της που έχει παγκόσμια κατάταξη.

Τα επίπεδα του αγώνα:
- Sprint - 3+ μίλια και 15 ή περισσότερα εμπόδια.
- Super - 8+ μίλια και 20 ή περισσότερα εμπόδια.
- Spartan Beast - 12+ μίλια με πάνω από 25 εμπόδια.
- The Ultra-Beast – ο πρώτος αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων σε απόσταση Μαραθωνίου.
- The Military Series – με εμπόδια σχεδιασμένα για άνδρες των ειδικών δυνάμεων.
- The Death Race – ο υπέρτατος αγώνας αντοχής.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος