Στον Πάρνωνα πεζοπορεί ο ΕΟΣ Μολάων-ΝΑ Λακωνίας

Δύο διαδρομές το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου

Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2024 15:39 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στον Πάρνωνα πεζοπορεί ο ΕΟΣ Μολάων-ΝΑ Λακωνίας

Πεζοπορική εξόρμηση στον Πάρνωνα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας, οργανώνει το προσεχές Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων & Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑΛ).

Θα συγκροτηθούν δύο ομάδες, οι οποίες θα ακολουθήσουν τις παρακάτω διαδρομές:
- α΄ ομάδα:  Μονή Μαλεβής (900 μ.) - Προφήτης Ηλίας (1.600 μ.) - Καταρράκτες Λεπίδας (600 μ.). Η συνολική απόσταση είναι 17 χλμ. και οι ώρες πορείας ανέρχονται σε 8. Ο βαθμός δυσκολίας χαρακτηρίζεται Β, ενώ η υψομετρική διαφορά είναι της τάξης των 800 μ..  
- β΄ ομάδα: Μονή  Μαλεβής (900 μ.) - Προφήτης Ηλίας (1.600 μ.)  - Μεγάλη Τούρλα (1.935 μ. - Καταρράκτες Λεπίδας (600 μ.). Το συνολικό μήκος αγγίζει τα 20 χλμ. σε μια διάρκεια πορείας 10 ωρών. Ο βαθμός δυσκολίας προσδιορίζεται Β+ και η υψομετρική διαφορά υπολογίζεται σε 1.100 μ..

Απαραίτητα για τη συμμετοχή είναι η καλή φυσική κατάσταση και ο κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ατομικός εξοπλισμός. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με προσωπικά είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς - μπάρες ενέργειας - παστέλι - φρούτα) και κυρίως να διακατέχονται από καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Η διαμονή των πεζοπόρων θα γίνει σε σκηνές και ξενώνα.

Η συνάντηση των συμμετεχόντων θα γίνει το Σάββατο (20/4) στο σούπερ μάρκετ Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλιό) στους Μολάους και ώρα 3:00 μμ.

Για τη συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία, το αργότερο μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (19/4), με τους συντονιστές, Κώστα Κυριάκο (6937243745) και Δημήτρη-Μύρωνα Λιάρο (6938426877).

Ο βοτανικός παράδεισος
του Πάρνωνα
Η περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί βοτανικός παράδεισος με μεγάλη οικολογική αξία. Αν και δεν έχει γίνει πλήρης και συστηματική καταγραφή της χλωρίδας του Πάρνωνα είναι σίγουρο πως από τους πρόποδες έως τις κορφές του φύονται περισσότερα από 1.000 είδη και υποείδη. Έχουν καταγραφεί 113 σπάνια φυτά, μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και 16 τοπικοενδημικά, φυτά δηλαδή που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Τα σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Πάρνωνα, γνωστά από την αρχαιότητα, προσθέτουν άλλη μια δυναμική στη χλωρίδα της περιοχής.

Στην περιοχή γύρω από τη Μονή Μαλεβής εκτείνεται το μοναδικό στην Ευρώπη, δάσος από δενδρόκεδρους, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Ο δενδρόκεδρος ή γιουνίπερος ή συριακή άρκευθος είναι σπάνιο είδος, ενδημικό της ανατολικής Μεσογείου και σε δάση συναντάται μόνο στη Συρία. Παρ’ όλα αυτά, είναι χαρακτηριστικό της χλωρίδας του Πάρνωνα και στη συγκεκριμένη τοποθεσία συναντάται σε αμιγή συστάδα έκτασης 740 στρεμμάτων. Στο ίδιο δάσος έχουν καταγραφεί και άλλα είδη σπάνιων φυτών, που επιβεβαιώνουν τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος στην περιοχή αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti