Η πρώτη μετεκλογική συνέντευξη της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας

«Τελεσίγραφα» προς πολλούς αποδέκτες
Τετάρτη, 28 Μάιος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η πρώτη μετεκλογική συνέντευξη της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας
Η εμπιστοσύνη που έδωσαν οι πολίτες στο συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη «Νέα Πελοπόννησος» αλλά και στους περιφερειακούς συμβούλους Λακωνίας ανανεώνεται και σε βάθος πενταετίας η περιφερειακή αρχή και το επιτελείο της οπλίζονται με δύναμη για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Νότος 94.9» η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας έκανε λόγο για μια πενταετία ουσιαστική, τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι η ολοκλήρωση και ο προγραμματισμός νέων έργων, η υλοποίηση των εν εξελίξει μελετών, αλλά και η κοινωνική πολιτική που θα ακολουθήσει η περιφερειακή αρχή.
«Οι πολίτες έδωσαν ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που δε διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών μέσα από το πρόγραμμά τους και μέσα από τις προτάσεις τους», επεσήμανε η κ. Τζανετέα, σημειώνοντας ότι οι αντίπαλοι συνδυασμοί περιορίστηκαν σε ένα λόγο καταγγελτικό και σε άφθονη λάσπη, επιχειρώντας να υφαρπάξουν την ψήφο. «Δεν άκουσα καμία πρόταση από αυτούς, ούτε είδα κάποιο όραμα», πρόσθεσε, για να καταλήξει στη φράση πως «Οι πολίτες τούς έδωσαν τη θέση που έπρεπε να έχουν».
Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας έκανε λόγο για εκβιαστικές πιέσεις σε ορισμένα θέματα, που όπως τόνισε διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μίλησε για χαμηλό επίπεδο προσέγγισης των ζητημάτων και πρόσθεσε ότι αυτή η πρακτική πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί οριστικά, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και στο πολιτικό σκηνικό. «Υπήρχαν και υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι, που προσπαθούν εκβιάζοντας να εξοικονομήσουν χρήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά και μίλησε για τη μεγάλη ευθύνη των ΜΜΕ στην αντικειμενική προσέγγιση και φυσικά στην εποικοδομητική κριτική. «Πρέπει τα ΜΜΕ να αποβάλλετε όλους όσοι επιθυμούν να πιέσουν για να επιβιώσουν με ανέντιμο τρόπο», πρόσθεσε.
Χωρίς να αποποιηθεί ευθύνες για λάθη ή παραλείψεις που έγιναν από την πλευρά της «Νέας Πελοποννήσου», θεώρησε προσωπικό χρέος ότι «Πρέπει να δουλέψουμε όπως όλοι οι Έλληνες, όσοι τουλάχιστον είμαστε ακόμα τυχεροί και έχουμε δουλειά. Να παλέψουμε για να ανταπεξέλθουμε στα δύσκολα».
Σχολιάζοντας το ποσοστό του 40% που απέσπασε ο κ. Βουδούρης, το χαρακτήρισε λογικό και σεβαστό, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα» να τιμήσει όσους τον εμπιστεύθηκαν μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο και προς όφελος της Πελοποννήσου.

Ποιοι σύμβουλοι εκλέγονται
Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο Σπάρτης, οι πρώτες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Τζανετέα θέλουν τη «Νέα Πελοπόννησο» να κερδίζει 7 από τις συνολικά 8 έδρες στη Λακωνία. Αυτό σημαίνει ότι εκλέγονται οι Ηλίας Κανελλάκης, Χαράλαμπος Σκούρος, Ιωάννης Τζεφεράκος, Ματούλα Μπελεγρή, Παναγιώτης Καρράς και Ηλίας Στρατηγάκος.
Ωστόσο, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας ξεκαθάρισε πως όλοι οι συνεργάτες θα αξιοποιηθούν.

Χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων
Σε ορίζοντα 1,5 περίπου χρόνου θα έχουν και πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λακωνία. Μιλώντας για το καθένα ξεχωριστά, η κ. Τζανετέα ανέφερε αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα:
• Λεύκτρο-Σπάρτη: Σύμφωνα με τις εγγυήσεις του υπουργείου και της αναδόχου εταιρείας θα παραδοθεί τέλη του 2014.
• Λιμάνι Γυθείου, δρόμος Γύθειο-Αρεόπολη-Γερολιμένας, Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και δρόμος Άγιος Φωκάς-Νεάπολη: Πρέπει να ολοκληρωθούν νωρίτερα από το 2015 και σύμφωνα με προσωπικές της εκτιμήσεις θα παραδοθούν τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Και αυτό γιατί ως έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ η πληρωμή τους πρέπει να γίνει έως το τέλος του 2015.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
«Μετά από μεγάλη κωλυσιεργία του υπουργείου Πολιτισμού και από ισχυρές πιέσεις δόθηκε επιτέλους η άδεια να ξεκινήσει η ανασκαφική έρευνα», υπογράμμισε η κ. Τζανετέα μιλώντας για το φλέγον θέμα που προκάλεσε προεκλογικά πλήθος συζητήσεων και ανακριβειών. «Δυστυχώς οι εργασίες ξεκίνησαν προεκλογικά, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί προεκλογικό τρικ. Οι διαδικασίες άρχισαν και το έργο παρακολουθείται», συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε, η προγραμματική σύμβαση για την ανασκαφική έρευνα έχει διάρκεια 6 μηνών και κατά το διάστημα αυτό θα συνταχθεί η μελέτη, θα οργανωθεί ο φάκελος και τέλος θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου θα διαθέσει το ποσό για τη μελέτη του νέου Μουσείου και προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα για την κατασκευή του έργου-σημαία για την Περιφέρεια.
Η κ. Τζανετέα ανέφερε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού να γίνει μια καλύτερη προσέγγιση του κτηριολογικού προγράμματος, κρίνοντας ότι «έγινε στο πόδι», ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, επεσήμανε ότι θα αποτελέσει πολύ καλή διαφήμιση για την πόλη της Σπάρτης, αφού αναμένεται να λάβουν μέρος μελετητές από όλο τον κόσμο.
Παράλληλα με τις ενέργειες αυτές, γίνεται μια προσπάθεια να αναθερμανθούν οι σχέσεις με το Ίδρυμα Νιάρχου, ώστε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον του Ιδρύματος για το θέμα του Μουσείου.
Σχολιάζοντας, τέλος, το σάλο που δημιουργήθηκε προεκλογικά από τις αντίπαλες παρατάξεις και τον τρόπο προσέγγισής του από ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας σήκωσε τους τόνους και δήλωσε:
«Να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη όλοι αυτοί που κορόιδευαν τον κόσμο για την ύπαρξη μελέτης ή προμελέτης και μάλιστα με την υπογραφή συγκεκριμένων μελετητικών γραφείων. Ας απαντήσουν ποιο ήταν αυτό το μελετητικό γραφείο και τι ποσό δόθηκε. Καταγγέλλω δημόσια ότι έπαιρναν προμελέτες από συγκεκριμένα γραφεία -τα οποία δε γνωρίζω ποια είναι- και πίεζαν τους υπαλλήλους να υπογράψουν την προμελέτη με ένα και μόνο όρο: Να δοθεί η προμελέτη σε συγκεκριμένο γραφείο. Να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες της Σπάρτης και όλους τους Λάκωνες γιατί τους έχουν κοροϊδέψει. Το μόνο που τους ενδιέφερε δεν ήταν το Μουσείο αλλά ιδιοτελή συμφέροντα».
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος