Γιατί δεν πρέπει να ρωτάτε ΠΟΤΕ ένα ζευγάρι «πότε θα κάνετε παιδάκι;»

Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2016 21:23 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γιατί δεν πρέπει να ρωτάτε ΠΟΤΕ ένα ζευγάρι «πότε θα κάνετε παιδάκι;»

Δεν υπάρχει οικογένεια και «ευρύτερο φιλικό περιβάλλον» που να μην περιλαμβάνει τύπους... αδιάκριτους.
Αυτούς που σε κάθε φάση της ζωής σου θα σου κάνουν την πιο περίεργη ερώτηση. Άλλες φορές από ενδιαφέρον και άλλες από περιέργεια και κουτσομπολιό.
Είναι οι ίδιοι τύποι που με μαθηματική ακρίβεια, μόλις παντρευτείς, πριν καν προλάβεις να βγεις από την εκκλησία θα σπεύσουν να σε ρωτήσουν «πότε θα ακούσουμε τα ευχάριστα;». Εννοώντας μια εγκυμοσύνη.
Τα περισσότερα ζευγάρια θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την απάντηση λέγοντας κάτι χαριτωμένο και ευγενικό, ενώ μέσα τους βράζουν. Ελάχιστα είναι τα ζευγάρια αυτά που θα κάτσουν να εξηγήσουν τους λόγους που δεν έχουν παιδί.Δεν είναι και υποχρεωμένα άλλωστε. Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κάνετε την ερώτηση αυτή σε ένα ζευγάρι πολλοί:

Δεν θέλουν παιδί
Καταρχάς, κανένα ζευγάρι δεν είναι υποχρεωμένο να αποκτήσει παιδιά. Ολοι έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε τη ζωή μας χωρίς να συμβάλλουμε στον κύκλο της ζωής.
Έτσι, κάποια ζευγάρια, από επιλογή, δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Ενδεχομένως να μην αισθάνονται έτοιμα ή να θέλουν, απλά, να ζήσουν τη ζωή τους πριν να αποκτήσουν ένα παιδί.
Σε κάθε περίπτωση τα ζευγάρια που απλά δεν θέλουν παιδιά δεν είναι και υποχρεωμένα να δίνουν εξηγήσεις σε τρίτους για την επιλογή τους. Ετσι, τις περισσότερες φορές και να τους ρωτήσετε θα λάβετε ως απάντηση κάποια δικαιολογία.

Μόλις έχουν χάσει ένα παιδί
Εκτός από το να μην θέλει, μπορεί να συντρέχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι να μην έχει κάνει ακόμη παιδί. Ένας από αυτούς είναι να έχει μόλις χάσει ένα. Και μια τέτοια ερώτηση να «ξυπνήσει» ένα τσουνάμι συναισθημάτων.
Σίγουρα, αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα ζευγάρι θα ήθελε να το συζητήσει με τους κοντινούς του ανθρώπους και όχι να πιάσει ψιλή κουβέντα για το θέμα με τον καθένα. Άρα, αν δεν το ξέρετε, μάλλον δεν ανήκετε στο στενό οικογενειακό ή φιλικό πυρήνα.

Και αν δεν μπορούν να συλλάβουν;
Κάποιοι δεν θα γίνουν ποτέ γονείς. Όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν. Τα ποσοστά των υπογόνιμων ζευγαριών είναι αρκετά μεγάλα και αν και πολλά προβλήματα αντιμετωπίζονται δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα καταφέρουν να γίνουν γονείς.
Και μια τέτοια ερώτηση, όχι μόνο θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση αλλά θα τους ξύπναγε και συναισθήματα έντονα, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται χρόνος για ένα ζευγάρι να αποδεχτεί ότι δεν θα γίνουν γονείς.

Και αν η σχέση τους είναι κακή;
Εκτός από όλα τα άλλα ενδεχόμενα υπάρχει και η περίπτωση η σχέση του ζευγαριού να περνά κρίση. Και μια τέτοια ερώτηση το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας.
Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού τους ή πίσω από τον τοίχο τους στο Facebook. Φανταστείτε ένα ζευγάρι που μαλώνει συνεχώς, περνά μεγάλη κρίση και προσπαθεί να σώσει τη σχέση του. Το τελευταίο πράγμα που θα ήταν υγιές θα ήταν να φέρουν, μέσα σε αυτό το χαμό, ένα παιδί στον κόσμο.

Ποια είναι η λύση; ΜΗΝ ρωτάς
Στο κάτω κάτω της γραφής, ο λόγος για τον οποίο ένα ζευγάρι δεν αποκτά παιδί, δεν έχει σημασία. Το ζευγάρι δεν έχει κανένα λόγο να σας δώσει εξηγήσεις γιατί δεν έχει αποκτήσει μωρό. Επίσης, μπορεί να μη θέλουν να σας μιλήσουν γι' αυτό και ακόμη χειρότερα μπορεί αυτή η συζήτηση να τους πληγώνει. Γι' αυτό και η εν λόγω ερώτηση, απλά, δεν θα έπρεπε να γίνεται.
Σε μια σύγχρονη κοινωνία, σε μια κοινωνία διαφορετικότητας, γιατί θα πρέπει να θεωρείται περίεργο το γεγονός ότι ένα ζευγάρι στα 30 του, στα 40 του δεν έχει παιδιά;
Κάποιοι κάνουν παιδιά νέοι, κάποιοι σε μεγαλύτερη ηλικία. Κάποιοι κάνουν παιδιά και είναι single γονείς, κάποιοι τα κάνουν κατά τη διάρκεια γάμου, κάποια ζευγάρια κάνουν παιδιά και δεν παντρεύονται ποτέ. Και κάποια άλλα ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδιά και δεν χρειάζεται να τους το θυμίζετε συνεχώς.
Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι κοινό για όλους. Οτι η συζήτηση για το αν ένα ζευγάρι θα κάνει παιδί ή όχι, είναι κάτι που γίνεται αποκλειστικά μεταξύ τους. Είναι δική τους δουλειά και κανενός άλλου. Οπότε απλά σταματήστε να ρωτάτε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti