Θέσε τους στόχους της χρονιάς

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Παρασκευή, 07 Σεπτέμβριος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τώρα που ουσιαστικά ξεκινάει η σεζόν είναι η κατάλληλη εποχή για να θέσεις νέους στόχους. Το να θέτεις νέους στόχους έχει ουσία και είναι εφαρμόσιμο μόνο αν οι στόχοι αυτοί είναι ρεαλιστικοί και γίνεται να υλοποιηθούν. Όσο πιο άπιαστος είναι ο στόχος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απογοήτευση σου αργότερα όταν διαπιστώσεις ότι δεν το πραγματοποίησες. Επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει λάθη και απόλαυσε τη διαδικασία του «γίνομαι καλύτερος άνθρωπος», την ανακάλυψη δηλαδή της καλύτερης εκδοχής του εαυτού σου. Για να δούμε λοιπόν τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσεις…
Πρώτο στάδιο
Κάνε μία λίστα με όλους τους στόχους που θα ήθελες να εκπληρώσεις στη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Είναι καλύτερο να αποτυπώσεις τις σκέψεις σου σε χαρτί. Η διαδικασία του να καθίσεις και να καταγράψεις, θα σε βοηθήσει να σκεφτείς και να διαπιστώσεις ανάγκες σου που ίσως ούτε φανταζόσουν. Σε αυτή την πρώτη φάση μη λογοκρίνεις τη σκέψη σου, βάζοντας διάφορους περιορισμούς. Σε αυτή το στάδιο, είναι σημαντικό να καταγράψεις όλες σου τις επιθυμίες.
Δεύτερο στάδιο
Προσπάθησε να φτιάξεις διάφορες κατηγορίες επιθυμιών και στόχων. Ό,τι αφορά στη διατροφή, τη γυμναστική και το ευ ζην μπορείς να τα βάλεις στην ίδια κατηγορία, κάνε το ίδιο και με τους στόχους καριέρας, αλλά και με τις προσωπικές επιδιώξεις. Με αυτή την ομαδοποίηση οι στόχοι γίνονται πιο συγκεκριμένοι και πιο εύκολα υλοποιήσιμοι.
Τρίτο στάδιο
Όλα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων, όποτε αν έχεις καταγράψει πολλούς στόχους, έχει μία σημασία να ιεραρχήσεις τους πέντε πιο σημαντικούς, για να δώσεις με αυτό τον τρόπο, την αντίστοιχη προσοχή και έμφαση.
Τέταρτο στάδιο
Δεν έχει κανένα νόημα να γράψεις σε ένα χαρτί τις επιδιώξεις σου, και να ξανακοιτάξεις αυτό το χαρτί σε ένα χρόνο από τώρα. Πρέπει να θέσεις ένα χρονικό όριο υλοποίησής τους.
Για να είναι πιο υλοποιήσιμος ο στόχος, δημιούργησε και «συνενόχους». Δίνει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχει το νέο σου εγχείρημα με την συντροφιά ενός κοντινού σου ατόμου.
Τελευταίο στάδιο
Μετά από κάθε μήνα έλεγχε τη λίστα σου τι έχεις επιτύχει. Μην ξεχνάς να διαγράφεις ό,τι υλοποίησες. Όταν θα κοιτάζεις το χαρτί και θα λιγοστεύουν οι στόχοι θα παίρνεις κουράγιο να συνεχίσεις και για τους υπόλοιπους. Ίσως να χρειαστεί και να διορθώσεις τη λίστα, προσθέτοντας και άλλους. Αυτό είναι το ωραίο με τους στόχους και τους εαυτούς μας, ότι αλλάζουν και αλλάζουμε, οπότε δεν μπορείς να εφησυχαστείς.
Καλή επιτυχία!
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα