Η ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομίας

Ούτε μία ημέρα περίοδο χάριτος δεν θα έχει ο νέος υπουργός Οικονομίας, ο οποίος πριν καλά-καλά προλάβει να καθίσει στην...
Τρίτη, 06 Οκτώβριος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομίας

Ούτε μία ημέρα περίοδο χάριτος δεν θα έχει ο νέος υπουργός Οικονομίας, ο οποίος πριν καλά-καλά προλάβει να καθίσει στην καρέκλα του θα πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί το «βραχνά» του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα χρονοδιάγραμμα μέσα στα οποία θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών στις 20 Οκτωβρίου, προετοιμάζοντας παράλληλα το φάκελο που θα συνοδεύει το αίτημα παράτασης της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος. Μία εβδομάδα αργότερα κι αφού θα έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα, που ήδη επισήμως τοποθετείται στο 6%, θα πρέπει να ενημερωθεί ο Χοακίν Αλμούνια, όχι μόνο για τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά, αλλά κυρίως για το σχεδιασμό των επόμενων ετών, με φόντο τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

Οι σημαντικές ημερομηνίες
Η πρώτη συνάντηση είναι λοιπόν στις Βρυξέλλες στις 20 Οκτωβρίου, όπου θα γίνει μια πρώτη εμφάνιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Στις 19 Οκτωβρίου θα έλθει η ανακοίνωση των στοιχείων για το έλλειμμα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, με βάση όσα έστειλε την περασμένη εβδομάδα η ΕΣΥΕ. Για το 2008, τα στοιχεία δείχνουν έλλειμμα 5% του ΑΕΠ, ενώ η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης αναθεωρήθηκε σε 2% από 2,9%.
Στις 24 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία της Ελλάδας για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της για τη μείωση του ελλείμματος και αρχίζει η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης για το πρόγραμμά της.
Στις 3 Νοεμβρίου η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ευρωζώνης. Αν πει ότι η μείωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι μεγαλύτερη από 0,3% (όσο εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο), τότε η Ελλάδα θα μπορεί να δικαιολογήσει τη διεύρυνση του ελλείμματος.
Στις 3 Δεκεμβρίου, στο Ecofin, οι υπουργοί θα αποφασίσουν αν τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι επαρκή κι αν η διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. Η διαπραγμάτευση για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος (δύο ή τρία χρόνια) θα ξεκινήσει από το 2010.

Έλλειμμα-χρέος
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου πρέπει να πληρωθούν τρέχουσες υποχρεώσεις και δάνεια, το έλλειμμα όμως «καταπίνει» όσα χρήματα κι αν μπουν στα κρατικά ταμεία...
Εάν το έλλειμμα φθάσει φέτος στο 6%, θα πρέπει να εξοικονομηθούν 7,5 δισ. ευρώ. Αν πάλι εκτοξευθεί στο 8%, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι, τότε η... λυπητερή φθάνει τα 12,5 δισ ευρώ. Εάν μάλιστα η Κομισιόν δεν δώσει παράταση για τη μείωση του ελλείμματος, τότε θα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν μέσα σε έναν χρόνο.
Την ίδια ώρα, ο δανεισμός του Δημοσίου έχει σκαρφαλώσει στα 55,4 δισ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία έχουν απομείνει 8 δισ. ευρώ –και αυτά από δανεικά.

Μισθοί και φόροι
Ο νέος υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να ισορροπήσει την κατάσταση, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις χωρίς να καταφύγει σε πιο σκληρούς φόρους και ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό.
Με μέσο ετήσιο πληθωρισμό 1,7%, η νέα κυβέρνηση, στην καλύτερη περίπτωση, θα δώσει αυξήσεις 2% σε μισθούς και συντάξεις.
Στο τραπέζι του ο επόμενος υπουργός Οικονομίας θα βρει ανοικτό το φάκελο της φτώχειας, που αφορά σε περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες, καθώς και το φάκελο της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο και το νέο μισθολόγιο.
Πηγή: capital.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti