Από ουραγός στις πρώτες θέσεις η περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην τρίτη θέση βάσει απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ
Τρίτη, 04 Μάρτιος 2014 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Από ουραγός στις πρώτες θέσεις η περιφέρεια Πελοποννήσου
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου απονέμεται το χάλκινο μετάλλιο όσον αφορά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Το θεαματικό άλμα που κάνει η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία από ουραγός το 2011 κατατάσσεται πλέον στην πρώτη τριάδα, σίγουρα αποτελεί απάντηση για τα έργα που δρομολογούνται σε επίπεδο και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων και μάλιστα σε διάστημα μόλις 2,5 χρόνων.

Κόντρα στη χαμηλή απορροφητικότητα που παρουσίασε τον Ιούνιο του 2011, όταν ανέλαβε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ η νέα περιφερειακή αρχή από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/σου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Τάσο Αποστολόπουλο, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και το επιτελείο του έβαλαν τα δυνατά τους και παρουσίασαν έργο. Αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών και της συνεργασίας, η περιφέρεια Πελοποννήσου να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στις συμβασιοποιήσεις κατά 61,5%, αλλά και σημαντική αύξηση στις πληρωμές κατά 47,5%.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της Περιφέρειας εμφανίστηκε η αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα, η οποία σε δηλώσεις της στο «ΛΤ» μίλησε για έντονες προσπάθειες τα τελευταία τρία χρόνια, που αποτυπώνονται με έργα τόσο σε επίπεδο περιφέρειας Πελοποννήσου όσο και Λακωνίας.
Ειδικότερα, όπως τόνισε:
«Το 2010 οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν με το σχέδιο δράσης που τους παρουσιάσαμε. Τρία χρόνια μετά είμαστε υπερήφανοι γιατί καταφέραμε περισσότερα απʼ όσα δεσμευτήκαμε. Η Πελοπόννησος και η Λακωνία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με βάση την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.
Σήμερα αποδεικνύεται ότι είμαστε έτοιμοι για να έχουμε την πρωτιά στην επόμενη προγραμματική περίοδο που το μεγαλύτερο μέρος θα αναφέρεται σε δράσεις κατά της φτώχειας και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η βαθμολογία των υπόλοιπων Περιφερειών
Η σύγκριση των Περιφερειών της χώρας έγινε με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης μεταξύ της 30ης Ιουνίου 2011, οπότε και ανέλαβαν επίσημα τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και της 31ης Δεκεμβρίου 2013 που τυπικά έληξε η διαχειριστική περίοδος 2007-2013. Αναλυτικά:
Στις δύο πρώτες θέσεις τόσο όσον αφορά στις συμβασιοποιήσεις και στις πληρωμές βρίσκονται οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες ωστόσο τίθενται «εκτός συναγωνισμού», δεδομένου ότι είχαν ΑΕΠ μεγαλύτερο του 90% του κοινοτικού μέσου όρου και θεωρούνται περισσότερο «πλούσιες». Αποτέλεσμα, να έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς και να μην έχουν, όπως οι υπόλοιπες,  ως επιλέξιμα τα «δύσκολα» έργα των υποδομών.
Από τις υπόλοιπες περιφέρειες, την πρώτη θέση (τρίτη στο σύνολο) βρίσκεται η περιφέρεια Αττικής, καθώς η προσπάθεια που έγινε, κυρίως μέσα στο 2013, οδήγησε σε αύξηση των συμβασιοποιήσεων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 κατά 65,6% και των πληρωμών κατά 46,3%
Στη δεύτερη θέση  (τέταρτη στο σύνολο) βρίσκεται η περιφέρεια Ηπείρου με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις κατά 55,2% και στις πληρωμές κατά 53,1%
Στην τέταρτη θέση (έκτη στο σύνολο, δηλαδή στη μέση του πίνακα) βρίσκεται η περιφέρεια Κρήτης με μικρή σχετικά αύξηση στις συμβασιοποιήσεις  (53,9%) αλλά σημαντική στις πληρωμές (46,9%).
Στην πέμπτη θέση (έβδομη στο σύνολο, επίσης στη μέση του πίνακα) βρίσκουμε την περιφέρεια Θεσσαλίας με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις κατά 44,9% και στις πληρωμές κατά 46,8%.
Στην έκτη θέση (όγδοη στο σύνολο) βρίσκεται η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011, κατά 58,4% και στις πληρωμές κατά 38,5%
Στην έβδομη θέση (ένατη στο σύνολο) βρίσκεται η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 50,8% αύξηση στις συμβασιοποιήσεις και 40,5% στις πληρωμές.
Στην όγδοη θέση (10η στο σύνολο) είναι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις κατά 52,2% και στις πληρωμές κατά 40,4%
Στην ένατη θέση (11η στο σύνολο, τρεις, δηλαδή, θέσεις από το τέλος) βρίσκεται η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αύξηση κατά 42,5% στις συμβασιοποιήσεις και κατά 35,6% στις πληρωμές
Προτελευταία, στην 10η θέση (12η στο σύνολο) είναι η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις κατά 44,9% και στις πληρωμές μόλις 24,3%
Τελευταία, στην 11η θέση (13η στο σύνολο) είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις, σε σχέση με τον Ιούνιο του 201, μόλις κατά 36,8% και στις πληρωμές κατά 27%.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti