Άμεσα στο χωροταξικό της κρουαζιέρας τα λιμάνια Γυθείου και Μονεμβασιάς

Σημαντικές ανακοινώσεις Μ. Βαβιτσιώτη από τη νότια Λακωνία
Τρίτη, 18 Μάρτιος 2014 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αισιόδοξα τα μηνύματα για την ένταξη του λιμένα Γυθείου και Μονεμβασιάς στο χωροταξικό του τουρισμού. Μετά τις κοινές αντιδράσεις φορέων και αιρετών του νομού, που προκάλεσε η εξαίρεση συνολικά της Λακωνίας από τους προορισμούς της κρουαζιέρας, οι πιέσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται να απέδωσαν καρπούς. Η πρώτη αντίδραση της περιφέρειας Πελοποννήσου και οι εσωτερικές διεργασίες και επαφές για να δοθεί λύση στο φλέγον για τον τουρισμό ζήτημα οδήγησαν σε θετικές αποφάσεις, που ανακοινώθηκαν δια στόματος του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατά την επίσκεψή του στη Λακωνία. Εξάλλου, τα πρώτα δείγματα για τον τουρισμό κρουαζιέρας στο Γύθειο αλλά και στη Μονεμβασιά δικαιώνουν το παλλακωνικό αίτημα, αφού οι αφίξεις της περσινής χρονιάς έσπασαν κάθε ρεκόρ δημιουργώντας αισιόδοξες βλέψεις για το άμεσο μέλλον.

Τα έργα επέκτασης στο λιμάνι Γυθείου επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 17/3 ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Πελο/σου Πέτρο Τατούλη, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντία Τζανετέα, τον περιφερειακό σύμβουλο Ηλία Στρατηγάκο, τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής μας Ενότητας και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λακωνίας Σοφία Ροζάκη.
Ύστερα από την ενημέρωση για την πορεία των εργασιών, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιεί ένα από τα σημαντικότερα λιμενικά έργα στη χώρα, αυτό του Γυθείου και αποδέχθηκε την πρόταση του περιφερειάρχη να τροποποιηθεί το χωροταξικό του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύθηκε να ενταχθεί όχι μόνο το λιμάνι του Γυθείου στους προορισμούς της κρουαζιέρας, αλλά και η Μονεμβασιά και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επεσήμανε το μεγάλο έργο του κ. Τατούλη για το σύνολο των λιμενικών έργων στην Πελοπόννησο, όπως διαπίστωσε κατά την επίσκεψη του σε Άστρος και Γύθειο και τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια της περιφερειακής αρχής, για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου με έμφαση στον τουρισμό.
Ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών, γιατί όπως είπε, «ένα πάγιο αίτημα της Λακωνίας βαίνει προς ολοκλήρωση» και πρόσθεσε ότι «η Λακωνία είναι μια τουριστικά δυναμική περιοχή με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και οι λιμενικές υποδομές θα συμβάλουν τα μέγιστα στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου, αλλά και ευρύτερα.
Υπογράμμισε, ότι προορισμοί με διεθνή ακτινοβολία, όπως η Σπάρτη, ο Μυστράς και η Μονεμβασιά είναι ικανοί να βοηθήσουν με τις υποδομές που δημιουργούνται στο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για ποιοτικότερο τουρισμό και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επεσήμανε, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος της κρουαζιέρας και για να γίνει αυτό πρέπει οι λιμενικές μας υποδομές να είναι έτοιμες να υποδεχτούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια με ασφάλεια».
  Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε τα λιμάνια της Πελοποννήσου βασικό πυλώνα ανάπτυξής της και σε επίπεδο τουριστικού προϊόντος αλλά και εμπορικών μεταφορών.
  «Η σημαντική προσέλευση κρουαζιερόπλοιων κατά την περσινή τουριστική περίοδο καταδεικνύει και την ορθότητα της επιλογής μας να εντάξουμε το Γύθειο στο δίκτυο λιμένων κρουαζιέρας και τις αυξημένες προοπτικές που αυτό διαθέτει», τόνισε ο κ. Τατούλης και έθεσε στον υπουργό το ζήτημα της δυνατότητας υποδοχής στο Γύθειο και μεγάλων πλοίων, πάνω δηλαδή από 250 μέτρα.
«Στόχος μας», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, «είναι να αναπτύξουμε ένα δίκτυο λιμένων της Πελοποννήσου, το οποίο θα ενταχθεί στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου».
Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε τέλος τον κ. Βαρβιτσιώτη, ότι ολοκληρώνεται ο φάκελος προκειμένου, μετά την επιτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας Πελοποννήσου για το λιμάνι της Καλαμάτας, να ενταχθεί και το λιμάνι του Γυθείου στα διευρωπαϊκό δίκτυο θαλάσσιων μεταφορών.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτιλίας επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Γυθείου, όπου είχε συνεργασία με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και τους ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων μηνών η Υπηρεσία θα ενισχυθεί με ένα καινούριο σκάφος 12 μέτρων. Γεγονός, που, όπως πρόσθεσε, το έχει απόλυτη ανάγκη το Λιμεναρχείο Γυθείου, δεδομένου ότι στην περιοχή ευθύνης του είναι μια τεράστια έκταση ακτογραμμής και αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία διαθέτει ένα παλιό σκάφος, που με δυσκολία ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές ανάγκες.
 


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti