Χαμηλό το επίπεδο προσβασιμότητας στα ξενοδοχεία της Σπάρτης

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019
Ανεπαρκείς οι τουριστικές υποδομές για τα ΑμΕΑ
Πέμπτη, 20 Μάρτιος 2014 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χαμηλό το επίπεδο προσβασιμότητας στα ξενοδοχεία της Σπάρτης
Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης προκαταρκτικής έρευνας που διεξήχθη σε  ξενοδοχεία του Δήμου Σπάρτης για την αποτύπωση του επιπέδου προσβασιμότητας σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λακωνίας, υλοποίησαν με την εθελοντική τους προσφορά επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ένα άρτιο  καταρτισμένο ερωτηματολόγιο. Σκοπός του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου ήταν να αναδείξει προβλήματα στη χωροθέτηση και στην κατασκευή υποδομών, καθώς και τυχόν ατέλειες στις προσφερόμενες υπηρεσίες σε άτομα με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης, με παράλυση στα κάτω άκρα που κάνουν χρήση αναπηρικού αμαξιδίου και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα που χρησιμοποιούν κάποιο βοήθημα για τη βάδιση.
Σε δείγμα πέντε ξενοδοχείων πραγματοποιήθηκε επιτόπια έρευνα από μηχανικούς, η οποία κατέδειξε το χαμηλό επίπεδο προσβασιμότητας στα τουριστικά καταλύματα του δήμου, παρά το γεγονός πως σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό έργα υποδομής.
Σύμφωνα με το Σωματείο,  στόχος της συγκεκριμένης προμελέτης είναι να αποτελέσει εφαλτήριο για ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και επίπεδο νομού, προκειμένου να  αυξηθεί η προσβασιμότητας σε τουριστικά καταλύματα. Κριτήριο απαραίτητο για την επιλογή του τόπου διακοπών για συγκεκριμένες κατηγορίες τουριστών και τελικά παράγοντας αύξησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Με παρακαταθήκη μάλιστα την μικρή κλίμακας έρευνα, το Σωματείο ΑμΕΑ Λακωνίας πρότεινε στον περιφερειάρχη Π. Τατούλη να εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση για εμπλουτισμό της με στοιχεία των χώρων διαμονής τουριστών ολόκληρης της Περιφέρειας, ώστε να αποτυπωθεί η συνολική κατάσταση του επιπέδου προσβασιμότητας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην πόλη της Σπάρτης, παρότι υπάρχει εξαιρετική ρυμοτομία, η οποία ωφελεί τη μετακίνηση των πολιτών της συγκεκριμένης ομάδας, μεγάλο μέρος των πεζοδρομίων δεν έχουν κατασκευαστεί με τις κατάλληλες προδιαγραφές για χρήση από πολίτες που χρησιμοποιούν λευκό μπαστούνι ή αναπηρικό αμαξίδιο. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη μετακίνηση τους με μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν προβλέπονται ειδικές θέσεις για στάθμευση σε κοντινό σημείο των ξενοδόχων. Ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση της ομάδας στόχου προς τα ξενοδοχεία είναι εφικτή με δυσκολία και με χρήση ιδίων μέσων.
Σε ποσοστό 60%, η είσοδος των ξενοδοχείων έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές (μια τουλάχιστον είσοδο στο κτίριο χωρίς σκαλοπάτι ή με ράμπα). Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται κατασκευαστικές μικρο-βελτιώσεις ώστε το άτομο να μπορεί -χωρίς υποβοήθηση- να μπει στο χώρο του ξενοδοχείου, ενώ στις υπόλοιπες χρειάζεται πλήρης ανακατασκευή της εισόδου.
Αρκετά ικανοποιητική κρίνεται η οριζόντια κυκλοφορία στους χώρους των περισσοτέρων ξενοδοχείων, καθώς σε ποσοστό 60% η προσβάσιμη είσοδος οδηγεί κατευθείαν στους ανελκυστήρες χωρίς τη μεσολάβηση σκαλοπατιών. Όσον αφορά στους ανελκυστήρες (όπου υπάρχουν εγκατεστημένοι), μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ η χρήση τους περιορίζεται σε κάποιο βαθμό για πολίτες με μειωμένη όραση. Σημαντικές ωστόσο κατασκευαστικές επιδιορθώσεις απαιτούν οι τουαλέτες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ευχέρεια από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αναφορικά με τις παρεχόμενες Υπηρεσίες, ενδεικτικά αναφέρεται, πως κανείς από τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων δεν έχει εκπαιδευτεί για να μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα με αναπηρία (ειδικά σεμινάρια συμπεριφοράς και επικοινωνίας, χρήση νοηματικής γλώσσας κλπ), ενώ σε ποσοστό 80% υπάρχει προσωπικό στο χώρο υποδοχής για να βοηθήσει -αν χρειαστεί- κάποιο άτομο με αναπηρία.
Όπως μάλιστα κατέδειξε η έρευνα, δωμάτια προσβάσιμα για άτομα με αναπηρία διαθέτει το 60% των ξενοδοχείων, ενώ στο 60% των δωματίων μπορεί να κινηθεί άνετα ένα αμαξίδιο.
Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 50 εκατ. άτομα, τα οποία σε ποσοστό 50% ταξιδεύουν και συνοδεύονται, ανεβάζοντας τον αριθμό των επισκεπτών σε 65 εκατ. άτομα. Εάν σε αυτά συνυπολογιστεί και ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65 ετών, ο οποίος αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί έως το 2050, ο τελικός αριθμός υπερδιπλασιάζεται και καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικός στη βιομηχανία του τουρισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη δε και την έρευνα του Ομοσπονδιακού Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με την οποία το 54% των Γερμανών με αναπηρία, δηλαδή 3.650.000 άνθρωποι, ταξιδεύουν για τουρισμό κάθε χρόνο, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 15% περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες που δεν είναι ΑμΕΑ, αλλά και πως το 26% επιδεικνύει προσήλωση στον τουριστικό προορισμό που έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες τους, γίνεται σαφές πως το τουριστικό όφελος τόσο για το νομό όσο και για την ίδια την Περιφέρεια είναι μεγάλο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός προσέλκυσης, απαιτούνται χρηματοδοτήσεις για ανακατασκευή και μικροβελτιώσεις υποδομών, εξειδικευμένες πληροφορίες σε προσβάσιμες ιστοσελίδες, ώστε να δίνεται στον υποψήφιο τουρίστα της κατηγορίας αυτής, ένας ολοκληρωμένος χάρτης διευκολύνσεων και υπηρεσιών που τον αφορούν, από τη στιγμή της άφιξής του. Όπως μάλιστα αναφέρεται, οι πολίτες με αναπηρία και εκείνοι της τρίτης ηλικίας δεν εμπιστεύονται τους τουριστικούς οδηγούς, εάν δεν δεν σιγουρευτούν ότι οι υποδομές των περιοχών που θα επισκεφτούν είναι κατάλληλες για τις ανάγκες τους και επιβεβαιωμένα προσβάσιμες.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τη συγκεκριμένη έρευνα συνεργάστηκαν οι: Δρ Ιωάννης Μπασδέκης, Ινστιτούτο Πληροφορικής -Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Χρυσούλα Σαραντοπούλου, αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός ΠΕ, Παναγιώτης Κουτσοβίτης, τοπογράφος μηχανικός ΤΕ και Ανδρέας Προφύρης, τοπογράφος μηχανικός ΤΕ.
Η προκαταρτική μελέτη είναι διαθέσιμη στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:  
www.webharmonia.com/material/docs/Έρευνα προσβασιμότητας ξενοδοχείων Σπάρτης- Τελικό.pdf

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος