Αποκαλυπτήρια μνημείου για τον προσφυγικό Ελληνισμό

Κοσμεί την πλατεία Φιλικών στην Τρίπολη
Τετάρτη, 01 Οκτώβριος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αποκαλυπτήρια μνημείου για τον προσφυγικό Ελληνισμό
Πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο 27/9 τα αποκαλυπτήρια του μεγαλοπρεπούς μνημείου προσφυγικού Ελληνισμού, στην πλατεία Φιλικών, στην Τρίπολη. Το μνημείο, που είναι δωρεά του Μικρασιατικής καταγωγής επιχειρηματία Γιώργου Καραγιάννη, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Κούρος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο, με μοναδική τεχνοτροπία και σπουδαιότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Βαλκάνια.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Γιώργος Διδασκάλου, καθώς και εκπρόσωποι από την πολιτική, πολιτειακή, αυτοδιοικητική, εκκλησιαστική, στρατιωτική ηγεσία, αλλά και πλήθος κόσμου.  
Στο χαιρετισμό του ο κ. Διδασκάλου ανέφερε:
«Ενενήντα δυο χρόνια από τότε που ο ελληνισμός της Μ. Ασίας και του Πόντου εκδιώχθηκε με βία από τη γη των προγόνων μας, βρισκόμαστε εδώ, για τα αποκαλυπτήρια του μεγαλόπρεπου αυτού μνημείου του Προσφυγικού Ελληνισμού –του μεγαλύτερου, ίσως, μνημείου προσφύγων στην Ευρώπη- που θα στέκεται πάντα όρθιο, για να "διαβάζουν" οι νεότερες γενιές ένα σημαντικό και συγχρόνως θλιβερό κομμάτι της ιστορίας μας.
Σχεδόν ένα αιώνα μετά από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος, όπως αυτά, του Εθνικού Διχασμού και των πολιτικών παθών, που οδήγησαν στο ξεκλήρισμα του ελληνισμού από τη γη της Ιωνίας και του Πόντου, μετά από παρουσία χιλιάδων χρόνων», υπογράμμισε ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε: «Σήμερα, όλες σχεδόν οι ελληνικές οικογένειες έχουν μια ρίζα τους απλωμένη στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Αισθάνομαι κι εγώ μισός πρόσφυγας, αφού η ρίζα και της δικής μου οικογένειας, μέσω της μητέρας μου, φτάνει μέχρι το Αϊβαλί.
Οφείλω να συγχαρώ το δημιουργό του υψηλής καλλιτεχνικής αξίας μνημείου Δημήτρη Κούρο και ευγνωμονώ το άξιο τέκνο της Προσφυγιάς Γιώργο Καραγιάννη για την προσφορά του αυτή στην Αρκαδική γη, που αγκάλιασε με θαλπωρή τον προσφυγικό ελληνισμό.  
Η μνήμη όλων των Ελλήνων Μικρασιατών, όλων των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν με τη μεγάλη αυτή καταστροφή του ελληνισμού ας είναι αιώνια».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti