Πρώτη η Πελοπόννησος στην αύξηση των αφίξεων

Η καλύτερη χρονιά για τον Τουρισμό το 2014

Πέμπτη, 05 Φεβρουάριος 2015 12:05 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρώτη η Πελοπόννησος στην αύξηση των αφίξεων

Σαφή ανοδική πορεία του διεθνούς εισερχόμενου τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια που δημοσιοποίησε το Sete Intelligence, το αρμόδιο όργανο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η χρονιά χαρακτηρίζεται, μάλιστα, η καλύτερη των τελευταίων ετών εντός της κρίσης, πλησιάζοντας, κατά περιπτώσεις, τις αφίξεις του έτους αιχμής 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο με 43%, όταν στο σύνολο της επικράτειας η αύξηση βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το 15% και με το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων να ανέρχεται σε 14,6 εκ. περίπου.

Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά περιοχή-προορισμό, είναι φανερό πως η Πελοπόννησος (43%) αφήνει πίσω της τις Κυκλάδες και την Αθήνα (32% και 29% αντίστοιχα), τη Θεσσαλονίκη, τις Λοιπές Περιοχές και το Ιόνιο (17%, 15% και 14% αντίστοιχα), ενώ την μικρότερη σχετικά ανάπτυξη είχαν οι παραδοσιακοί και πλέον ώριμοι προορισμοί “ήλιου και θάλασσας” στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη (9% και 7% αντίστοιχα).

Ειδικότερα, στην Αθήνα η παρατηρούμενη αύξηση και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις πλησιάζουν τα 3,4 εκ., υπολειπόμενες κατά λιγότερο από 100 χιλ. από αυτές του έτους αιχμής 2007 (3,5 εκ.) και υπερβαίνοντας τις αφίξεις όλων των ετών έκτοτε.

Οι χώρες εισροής

Με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Έρευνας Επιβατών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η αύξηση των αφίξεων προήλθε κυρίως από 10 χώρες και συγκεκριμένα τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ελβετία, το Βέλγιο και το Ισραήλ. Από αυτές, οι τρεις πρώτες (Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία) υπερκάλυψαν το ήμισυ (26%, 19%, 11% αντίστοιχα) της συνολικής αύξησης. Οι υπόλοιπες επτά συνεισέφεραν από 3% έως 9% της αύξησης. Συμβολή άνω του 1% είχαν επίσης οι Τουρκία, Σερβία, Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία και Φινλανδία. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση από την Πολωνία (51% ή 170 χιλ. επιβάτες), που σχεδόν εξισορροπεί την μείωση από τη Ρωσία (173 χιλ.).

Αύξηση αφίξεων παρουσιάστηκε σε όλα τα αεροδρόμια, παρά τη μείωση από Ρωσία και Ουκρανία, ωστόσο τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη μείωση Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών είχαν τα αεροδρόμια Ηρακλείου (-106.263), Ρόδου (-49.289), Θεσσαλονίκης (-43.167), και Κω (-31.113). Αντίθετα, παρά τη γενικευμένη μείωση αφίξεων από τις δύο αυτές χώρες, τα ακόλουθα αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση: Κέρκυρα (+15.734), Αθήνα (+6.438), Άραξος (+3.449), Σκιάθος (+1.016), και Μύκονος (+174).

Τι “λένε” οι αριθμοί

Αισιοδοξία προκύπτει από την εικόνα των στοιχείων, ιδίως από το μέγεθος της αύξησης που παρουσίασε στις αφίξεις η Πελοπόννησος. Οι αριθμοί αυτοί, σε καμία περίπτωση, δεν υπονοούν ότι η Πελοπόννησος κατατάσσεται στους κορυφαίους σε προσέλκυση επισκεπτών προορισμούς, παρά καταδεικνύουν μόνον πως η ανάπτυξη υποδομών συνέβαλε σημαντικά στο να φτάσουν στα αεροδρόμιά της πολλοί περισσότεροι ξένοι τουρίστες, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο αισθητή και στην τσέπη του ξενοδόχου και ειδικά του Λάκωνα ξενοδόχου, που νιώθει απομονωμένος. Εδώ, απαιτείται να αναπτυχθούν πολλές ακόμα υποδομές και στοχευμένες ενέργειες.

Μια καλή αρχή θα ήταν να υλοποιηθεί η εύκολη, γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση του επισκέπτη από το κοντινότερο αεροδρόμιο έως και τον πιο απομακρυσμένο τουριστικό προορισμό της Λακωνίας... Μια καλή αρχή θα ήταν να παραδοθεί επιτέλους ο αυτοκινητόδρομος «Λεύκτρο-Σπάρτη»!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti