Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στην Πελοπόννησο

Πρόγνωση για χιονόπτωση ακόμη και στη Σπάρτη

Δευτέρα, 09 Φεβρουάριος 2015 15:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στην Πελοπόννησο

Κακοκαιρία με χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές ακόμη και στα πεδινά κυρίως της ανατολικής και βόρειας χώρας, αναμένεται τις επόμενες ώρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Βροχές και καταιγίδες -κατά τόπους ισχυρές- ενδέχεται να σημειωθούν στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως τις ανατολικής και νότιας χώρας.

Στην Πελοπόννησο αναμένεται να χιονίσει αργότερα σήμερα, αλλά και αύριο το πρωί, στο Αίγιο, στην Τρίπολη, στα Καλάβρυτα, στη Νεμεά, στην Κόρινθο, στο Άργος, στο Λεωνίδιο, αλλά και τη Σπάρτη. Ιδιαίτερα για τη λακωνική πρωτεύουσα, για αύριο Τρίτη, 10/2, προβλέπεται ισχυρή χιονόπτωση και θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 0-9 βαθμούς Κελσίου, με εξαιρετικά πιθανή την επικράτηση παγετού.

Οι περιοχές και οι πόλεις της χώρας που θα πληγούν από τον χιονιά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι η Φλώρινα, η Καστοριά, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη όπου ήδη χιονίζει, η Σέρρες, η Καβάλα που ήδη χιονίζει, η Δράμα που χιονίζει από το πρωί, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη. Αργότερα θα χιονίσει στην Καλαμπάκα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στον Βόλο, στη Λαμία, στο Καρπενήσι, στην Άμφισσα, στο Γαλαξίδι, στην Αράχωβα, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στην Κύμη.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανά να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα, στον Κιθαιρώνα, στα Γεράνια και αργότερα στην Πεντέλη και στον Υμηττό. Το απόγευμα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια προάστια, ξεκινώντας από την Φυλή και τη Χασιά. Στη συνέχεια θα χιονίσει στον Άγιο Στέφανο, στο Γραμματικό, στο Βαρνάβα, στο Καπανδρίτι και μέσα στη νύχτα τα χιόνια θα κατηφορίσουν προς την Κηφισιά και θα φτάσουν μέχρι το Μαρούσι. Νοτιότερα και ειδικά στο κέντρο της Αθηνας θα έχουμε χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα στις γύρω ορεινές περιοχές όπως είναι η Καισαριανή, ο Βύρωνας, ο Καρέας, η Πετρούπολη, ο Κορυδαλλός και το Αιγάλεω αλλά δεν πρόκειται να το "στρώσει" στο στενό αστικό ιστό της πρωτεύουσας.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία
Λόγω της χιονόπτωσης που αναμένεται από σήμερα, έως και την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, του ισχυρού παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραθέτει μέτρα προστασίας  που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως:
-Χρησιμοποιούμε αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.
- Μετακινούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφ’ όσον είναι απαραίτητο.
- Προτιμούμε κεντρικούς δρόμους και ενημερώνουμε τους οικείους μας για την ακολουθούμενη διαδρομή.
- Φροντίζουμε ώστε το αυτοκίνητο μας να είναι εφοδιασμένο με αρκετά καύσιμα.
- Μειώνουμε την ταχύτητα και αφήνουμε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
- Διατηρούμε το σπίτι σε ζεστό περιβάλλον και παραμένουμε μέσα σ ‘αυτό.
- Ελέγχουμε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού όπως και του ηλιακού θερμοσίφωνα.
- Απομονώνουμε ή καλύτερα εκκενώνουμε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα.
- Κλείνουμε το κεντρικό διακόπτη παροχής νερού, σε περίπτωση παγοποίησης των κεντρικών σωλήνων.
- Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νερό, για την απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου.
- Προμηθευόμαστε εξοπλισμό (φτυάρια, αλάτι) για τον καθαρισμό του χιονιού .
- Αποφεύγουμε να είμαστε έξω κατά τη χιονοθύελλα εφόσον είναι δυνατόν.
- Χρησιμοποιούμε κατάλληλα ρούχα για ντύσιμο, προτιμούμε ρούχα ζεστά, ελαφριά με πολλά στρώματα, παρά ένα βαρύ ρούχο.
- Αν πρόκειται να μετακινηθείτε να ενημερώνεστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Οι φορείς που εμπλέκονται επιχειρησιακά, δηλαδή οι περιφερειακές ενότητες και οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ενημερωθεί από την Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti