Υψηλού επιπέδου οι μελέτες για το παραλιακό μέτωπο Νεάπολης

Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός - Εντός του Μαρτίου η βράβευση των 3 κορυφαίων προτάσεων

Δευτέρα, 16 Μάρτιος 2015 17:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υψηλού επιπέδου οι μελέτες για το παραλιακό μέτωπο Νεάπολης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα ανάδειξης των επικρατέστερων μελετών, στο πλαίσιο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νεάπολης Βοιών.

Αντικείμενο του διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκε στις 12/12/2014, ήταν η ανάδειξη ιδεών για την ανάπλαση της χερσαίας και παράκτιας ζώνης (της περιοχής μεταξύ της γραμμής του αιγιαλού και των όψεων των παραλιακών κτιρίων της πόλης) και την αισθητική αναβάθμιση όψεων κτιρίων στο λιμάνι της Νεάπολης.

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Αντώνιο Μουρελάτο, Πηνελόπη Κουγιανού, Άννα Μελανίτου, Ελένη Βλαχάκη και την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μαρία Καφρίτσα, θα βραβεύσει εντός του Μαρτίου, τις τρείς καλύτερες διαγωνιζόμενες μελέτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Βάτικα» και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χαράλαμπος Κουτσονικολής, από τους 132 ενδιαφερόμενους, οι 18 συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών με θέμα «Μελέτη Ανάπλασης της χερσαίας και παράκτιας ζώνης και αισθητική αναβάθμιση όψεων κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο Νεάπολης». Όλες οι συμμετοχές  κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ οι τρεις τελικές μελέτες, οι οποίες και θα βραβευτούν, θα δημοσιοποιηθούν και έτσι οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορηθούν για το περιεχόμενό τους. Είναι πιθανό, μάλιστα, κατά την ημέρα βράβευσης, να δοθεί η ευκαιρία στους δημότες να απευθύνουν ερωτήσεις στα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις μελέτες που θα ξεχωρίσει η κριτική επιτροπή, θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα ως εξής: Το 1ο βραβείο ισοδυναμεί με 7.650 ευρώ, το 2ο βραβείο προσφέρει στον μελετητή το ποσό των 5.610 ευρώ, ενώ το 3ο βραβείο αντιστοιχεί σε 3.740 ευρώ.

Οι μελέτες αφορούν το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται από την Πλάκα (ξενοδοχείο Αρσενάκος) έως το Πετονάκι (Κλαμπ Ρεβάνς), μια απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου.

Τα έργα
Τα κυριότερα επιμέρους έργα που συνθέτουν το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Νεάπολης, συνοψίζονται ως εξής:
- Καθορισμός, οριοθέτηση, οργάνωση, διαμόρφωση και σχεδιασμός χώρων: κίνησης, στάσης, στάθμευσης αυτοκινήτων, εμπορίου, πολιτισμού και αναψυχής σε συνδυασμό με τη λειτουργία του λιμένα.
- Αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και διαμόρφωση πρότασης βελτίωσης της όψης των κτιρίων στην περιοχή μελέτης.
- Δημιουργία και ανάδειξη πόλων ενδιαφέροντος και διαμόρφωση ενιαίου περιπάτου που θα τους συνδέει.
- Σύνδεση του παραλιακού μετώπου με τον ιστό της πόλης και δημιουργία πρότασης κυκλοφοριακής ρύθμισης σε συνδυασμό με τη λειτουργία του λιμανιού και σύνδεση του επιπέδου της παραλίας με το επίπεδο της πόλης.
- Χωροθέτηση, οργάνωση και ομογενοποίηση των συστημάτων σκίασης των επαγγελματικών χώρων
αναψυχής. Επιλογή υλικών επίστρωσης και λοιπών κατασκευών με κριτήρια οικονομίας, αντοχής, δυνατότητας συντήρησης κλπ.
-Στοιχεία αστικού εξοπλισμού και φωτισμού, φύτευση με κατάλληλα φυτά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti