17η Μαρτίου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

«Υπερασπιζόμενοι την Αξιοπρέπεια των Λαών και των Κοινωνιών»

Δευτέρα, 16 Μάρτιος 2015 21:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
17η Μαρτίου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

Κάθε χρόνο οι Κοινωνικοί Λειτουργοί από όλο το κόσμο διοργανώνουν τον Μάρτιο την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας. Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Δράσης για την προβολή του σημαντικού ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών και της Κοινωνικής Εργασίας στην προάσπιση των αρχών της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Για τη φετινή χρονιά ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας του 2015 ορίστηκε η 17η Μαρτίου. Το θέμα «Υπερασπιζόμενοι την Αξιοπρέπεια των Λαών και των Κοινωνιών» σχετίζεται με τον δεύτερο πυλώνα της Παγκόσμιας Θεματολογίας για την Κοινωνική Εργασία και την Κοινωνική Ανάπτυξη, όπως καθορίστηκε από τη συνεργασία των IFSW, IASSW και ICSW στο Hong Kong το 2010. Το φετινό θέμα εστιάζεται στην κοινή προσπάθεια των IFSW, IASSW και ICSW να επηρεάσουν διεθνείς, περιφερειακές, εθνικές πολιτικές και κυβερνητικές δράσεις και να αναδείξουν την συμβολή των κοινωνικών λειτουργών και την αξία της κοινωνικής εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Για την Ελλάδα, η φετινή θεματολογία είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ καθώς οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας έχουν πλήξει μεγάλα στρώματα της κοινωνίας και έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης όμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουν κοινωνίες σε πόλεμο. Η συνεχής απώλεια εισοδήματος, η ανεργία, ο περιορισμός των κοινωνικών παροχών, οι περιορισμοί στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, η συρρίκνωση του Κράτους Πρόνοιας, απειλούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και πλήττουν την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ενός ολόκληρου λαού.

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

Σε αυτές τις συνθήκες, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί με βασική τους αξία τον σεβασμό και την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που διαπνέει την κοινωνική εργασία, δεν μένουν απλά παρατηρητές. Δεν προσεγγίζουν μόνο θεωρητικά τις καταστάσεις, αλλά παρεμβαίνουν παντού και με κάθε τρόπο:

• Στέκονται στην  πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης,
• Υπερασπίζονται καθημερινά τα δικαιώματα των ανθρώπων για Υγεία, Στέγη, Εργασία, Ασφάλεια, Δικαιοσύνη,
• Συλλογικά διεκδικούν πολιτικές που εξασφαλίζουν ανάπτυξη με επίκεντρο την ανθρώπινη ευημερία και
• Δημόσια συνηγορούν υπέρ ομάδων και κοινοτήτων που απειλούνται περισσότερο.

Για τη Λακωνία, περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την κοινωνική λειτουργό κ. Μαρία Λιναρδή, πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής του περιφερειακού τμήματος ΣΚΛΕ Λακωνίας-Αρκαδίας στο τηλ. 27310 22226 (εσ.124).
Η κ. Λιναρδή είναι επίσης υπάλληλος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Δ. Σπάρτης, επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ΔΕ Θεραπνών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti