Νέα περίπτωση «Μαρίας»; Ρομά ενέχονται σε παράνομες υιοθεσίες στη Λακωνία

«Μίλησε» το DNA: Μη βιολογικοί γονείς οι αθίγγανοι - Σε 4 συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ

Παρασκευή, 22 Μάιος 2015 14:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέα περίπτωση «Μαρίας»; Ρομά ενέχονται σε παράνομες υιοθεσίες στη Λακωνία

Πρώτη ενημέρωση: 14.10΄

Νεότερη ενημέρωση: 17.00

Νεότερη ενημέρωση: 19.30΄

Σάλο προκαλεί στη κοινωνία της Λακωνίας η είδηση ότι δύο οικογένειες Ρομά που διέμεναν σε καταυλισμούς στην Τραπεζοντή και τα Καλύβια Σοχάς Λακωνίας, βρίσκονται υπό κράτηση για υπόθεση παράνομης υιοθεσίας και αρπαγής δύο ανηλίκων ηλικίας 4, περίπου, ετών! Στο νου όλων ήρθε η περίπτωση της μικρής Μαρίας

Στοιχεία - «κλειδί» για την εξιχνίαση της υπόθεσης αποτέλεσαν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων DNA, από τα οποία δεν πρόεκυψε κληρονομική συμβατότητα μεταξύ των γενετικών χαρακτηριστικών των παιδιών και των -φερόμενων- ως γονέων. Ύστερα από την παραπάνω ραγδαία εξέλιξη και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, οι εμφανιζόμενοι ως γονείς των δύο παιδιών προσήχθησαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας, όπου και κρατούνται. Τη Δευτέρα, 25/5, οι τέσσερις συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για αρπαγή ανηλίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας διέταξε την προσωρινή άρση της επιμέλειας των παιδιών από τους τέσσερις συλληφθέντες, ενώ οι ανήλικοι θα βρουν προσωρινή θαλπωρή στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Στο νου όλων, εξάλλου, ξύπνησαν μνήμες από την υπόθεση της μικρής Μαρίας, του κατάξανθου κοριτσιού που είχε εντοπιστεί πέρυσι σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

Το χρονικό
των ερευνών
Στην περίπτωση της πρώτης οικογένειας, αξιωματικοί του Τμήματος Ασφαλείας και του Τμήματος  Περιφερείας Σπάρτης, που είχαν επιφορτιστεί με τις έρευνες, είχαν βάλει στο «μικροσκόπιο» ένα 4χρονο αγόρι, ενώ οι δύο -φερόμενοι- ως γονείς είναι κηδεμόνες τριών, ακόμα, κοριτσιών. Όπως αποκάλυψαν ο αστυνομικός διευθυντής Λακωνίας, κ. Σταύρος Τουφεξής και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, κ. Ζαχαρίας Αγρανιώτης, το αγόρι ζούσε με ζευγάρι Ρομά (έναν άνδρα και μία γυναίκα 29 ετών), που κατοικούσαν σε καταυλισμό στην Τραπεζοντή Φάριδος.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση, τις έρευνες της ΕΛΑΣ «κέντρισε» η περίπτωση ενός 4χρονου  κοριτσιού, το οποίο εμφανιζόταν ως το μοναδικό τέκνο της οικογένειας ενός 35χρονου Ρομά και της 28χρονης συζύγου του, που διέμεναν σε καταυλισμό στα Καλύβια Σοχάς.

Το γεγονός που κίνησε τις υποψίες των αρχών και στις δύο επίμαχες περιπτώσεις, είναι ότι τα παιδιά διέθεταν χαρακτηριστικά, εμφανώς διαφοροποιημένα από τα αντίστοιχα εξωτερικά γνωρίσματα των -φερόμενων- ως γονέων. Έτσι, οι τέσσερις ύποπτοι αρχικά τέθηκαν σε περιορισμό από την ΕΛΑΣ, μέχρι και τη στιγμή της σύλληψής τους, το πρωί της Πέμπτης 21/5.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρομά που ενέχονται στην υπόθεση δεν παρουσίασαν κανένα επίσημο έγγραφο υιοθεσίας των δύο ανήλικων, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν να επιμένουν για τη νομιμότητα της επιμέλειας των παιδιών.

Αίσθηση, επίσης, προκαλεί η πληροφορία ότι οι δύο οικογένειες Ρομά παρουσιάζονται να είχαν την επιμέλεια των παιδιών από τη βρεφική ηλικία των 2-3 μηνών, τα οποία μεγάλωναν μέσα σε αντίσκηνα σε υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης.

Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ να συνεχίζουν να αξιοποιούν κάθε στοιχείο, προκειμένου να οδηγηθούν στις απαιτούμενες αποδείξεις που θα συμπεριληφθούν στην δικογραφία και θα οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινηθεί και η διαδικασία αναζήτησης και ταυτοποίησης των πραγματικών γονέων των δύο ανήλικων.

Ενδεικτικό, πάντως, του αναβρασμού που επικρατεί στην κοινότητα των Ρομά είναι ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή, αυξημένος αριθμός αθίγγανων συγκεντρώθηκαν έξω από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας.

Τέλος, με το θέμα αναμένεται να ασχοληθεί και η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη, που ενδεχομένως θα παρουσιάσει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ακόμη και απόψε το βράδυ.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti